کاشف فروتن برنج هاشمی
یوسف هاشمیزاده، کشاورز گیلانی که کاشف برنج معروف هاشمی به شمار میرود، در سن 75سالگی درگذشت. برنجی که او در سال 1364و در میان خوشههای مزرعه خود پیدا کرد و به تکثیر و پرورش آن پرداخت، اکنون در حدود دوسوم شالیزارهای گیلان کشت میشود و از معروفترین ارقام برنج ایرانی است. هاشمیزاده، متولد سال 1326در روستای چاپارخانه از روستاهای بخش خمام گیلان بود. او در سال 1364در زمین کشاورزی خود خوشههایی را دید که بلندتر، نازکترو متفاوت از سایر خوشههای مزرعه بود. او این خوشهها را جدا کرد تا سال بعد نشاهای این برنج را در خزانهای جدا، کشت و درو کند.
این کار یوسف هاشمیزاده، چند سال تکرار میشود تا در نهایت یک تن شلتوک (برنج سفید نشده) از این رقم به هم میزند و آن را به کارخانه برنجکوبی روستای چاپارخانه میبرد. آنگونه که هاشمیزاده پیش از این در گفتوگو با رسانهها از ماجرای برنج خود گفته است، مدیر برنجکوبی چاپارخانه از دیدن برنج متعجب شده و نام این رقم را از هاشمیزاده پرسیده است. وقتی هاشمیزاده میگوید: این برنج اسم ندارد، مدیر کارخانه اسم برنج هاشمی را بر آن میگذارد و این برنج خوشطعم و معطر وارد میدان میشود. یوسف هاشمیزاده بعد از نامگذاری برنج جدید، نخستین کیسه شلتوک را به برادرش میدهد تا او هم برنج هاشمی را در مزرعه خود کشت کند و در ادامه برنج هاشمی در سرتاسر روستای چاپارخانه و روستاهای مجاور و در نهایت کل شالیزارهای استان گیلان کشت میشود. جالب اینجاست که کشف و ترویج برنج هاشمی، کاملا با نقشآفرینی کشاورزان بخش خصوصی و بدون دخالت دولت انجام شده و عجیب اینکه هنوز این برنج پرطرفدار به نام کاشف فروتنش، روانشاد یوسف هاشمیزاده ثبت نشده است.