فصل جدید تجارت ایران و چین
فرصتها و ظرفیتهای توسعه روابط اقتصادی ایران و چین در همایشی با حضور مقامات و مسئولان 2کشور بررسی شد
احمد میرخدائی- روزنامهنگار
در جریان سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کشورمان به چین که با دعوت شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین انجام شده است، همایش بررسی فرصتها و ظرفیتهای توسعه روابط اقتصادی ایران و چین نیز با حضور چهرههای شاخص از مسئولان چینی و ایرانی برگزار شد. همایشی که میتواند پیشدرآمد فصل جدید تجارت ایران و چین قلمداد شود و تصویری از نگاه 2کشور به روابط استراتژیک و راهبردی آینده ارائه میدهد. طبق اعلام اتاق ایران، این همایش با حضور مقامات دولتی و فعالان بخش خصوصی 2کشور در مقر شورای گسترش تجارت بینالمللی چین در پکن برگزار شده است.
به گزارش همشهری، چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است و بر همین اساس یکی از شرکای اصلی در تجارت خارجی اغلب کشورها محسوب میشود اما بهواسطه اینکه اقتصاد چین و ایران مکمل یکدیگر محسوب میشوند، کشورمان حساب ویژهای برای توسعه روابط اقتصادی با چین باز کرده و انتظار میرود با سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کشورمان به چین، دور تازهای از مراودات دوجانبه آغاز شود.
ژان شائو یانگ، معاون شورای گسترش تجارت بینالمللی چین (CCPIT) در این همایش با تأکید بر اینکه ایران، شریک تجاری مهم چین در آسیا محسوب میشود، گفت: ایران و چین دارای روابط ریشهدار و مستحکم هستند و توسعه روابط مدنی و فرهنگی میان ملتهای 2کشور و دوستی میان مردم 2کشور مسیر را برای توسعه و تحکیم روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه هموار کرده است. او با اشاره به تجارت ۱۵.۸ میلیارد دلاری ایران و چین در سال 2022میلادی، بر لزوم گسترش روابط تجاری 2کشور باید با استفاده از ظرفیتهای موجود و همچنین ایجاد ظرفیتهای جدید تأکید کرد. معاون شورای گسترش تجارت بینالمللی چین، بازارهای بزرگ، بهبود روابط و ارتقای کیفیت تجارت میان ایران و چین را زمینهساز توسعه روابط دوجانبه دانست و پیشنهاد آزادسازی تجارت 2کشور را از موضوعاتی برشمرد که میتوان برای آن برنامهریزی کرد. او افزود: شورای گسترش تجارت بینالمللی چین، اتصالدهنده بخشهای خصوصی و دولتی با جوامع تجاری کشورهای مختلف است و در توسعه روابط با ایران نیز میتواند نقش پررنگی ایفا کند. او همچنین بر لزوم به هم پیوستگی زیرساختها و بخشهای مختلف 2کشور در چارچوب برنامه یک کمربند یک جاده نیز تأکید کرد.
اتصال کسبوکارهای ایران و چین در کشورهای ثالث
سیدرضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت
ویژگیهای مشترک ملتهای 2کشور و تمدن باقدمت، از نقاط قوت در توسعه روابط ایران و چین است و استعداد متنوع در حوزههای مختلف میان 2کشور و ظرفیتهای متنوع آنها میتواند زمینهساز روابط قابلتوجه میان شرکتهای ایرانی و چین باشد. ایران در یک سال گذشته، رویکرد قویتری در عرصه اقتصاد داشته و اراده سیاسی برای توسعه روابط با کشورهای دیگر قوی است و در مورد تقویت مراودات با چین، میتوان با اتصال میان کسبوکارهای 2کشور بهخصوص در کشورهای ثالث اقدام کرد.
ایران، محل مناسبی برای سرمایهگذاری است
محمد کشاورززاده، سفیر ایران در پکن
با اجرایی شدن سند همکاریهای ایران و چین، روابط 2کشور به سطح جدیدی ارتقا مییابد؛ چراکه ایران و چین 2 اقتصاد مکمل هستند و ازآنجاییکه چین در بسیاری از فناوریها سرآمد جهان است، این مسئله میتواند زمینهساز توسعه جدی روابط دوجانبه باشد. در این میان، نیروی جوان و تحصیلکرده و منابع قابلتوجه، ایران را به محل خوبی برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است و با امضای تفاهمنامههای کلیدی اقتصادی و فرهنگی در سفر رئیسجمهوری به چین، میتوان از این امکانات برای شکوفایی اقتصادی استفاده کرد. نکته دیگر اینکه ایران برای همکاری در برنامه یک کمربند یک جاده آماده است؛ چراکه تقویت روابط ایران و چین به ثبات اقتصادی 2کشور منتج خواهد شد.
ایران میتواند هاب تجاری و اقتصادی منطقه باشد
مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه
در 10ماهه امسال، چین ۱۲ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده و ایران نیز ۱۲میلیارد دلار کالا از چین خریده که بیانگر توازن در تجارت دوجانبه است؛ اما این ارقام با توجه به ظرفیتهای 2کشور میتواند بسیار افزایش پیدا کند. از سوی دیگر، برنامه یک کمربند، یک جاده میتواند در بخش حملونقل، انرژی و صنعت و معدن به همکاری 2کشور منتج شود و ما نیز بهدنبال جذب سرمایهگذاری چین در حوزههای معدن، سازه و پروژههای ایران هستیم بهخصوص که ایران میتواند هاب تجاری و اقتصادی منطقه باشد و از این رهگذر، مناسبات ویژهای با چین داشته باشد.
از سرمایهگذاری چین در ایران حمایت میشود
علی فکری، رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران
ظرفیتهای زیادی برای همکاری ایران و چین وجود دارد و دولتها باید زمینه را برای استفاده از این ظرفیتها فراهم کنند. چین چهارمین سرمایهگذار بزرگ در ایران بوده و از سالهای گذشته تاکنون 2.5میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری انجام داده است و سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، از سرمایهگذاری چین در ایران حمایت میکند. ایران در مسیر جاده قدیم ابریشم موقعیت استراتژیکی داشته و اکنون همان موقعیت را در برنامه یک کمربند یک جاده و کریدور شمال و جنوب دارد. در این شرایط ایجاد منطقه آزاد مشترک مرزی میان ایران و همسایگان فرصتهای جدیدی برای جذب سرمایهگذاری خارجی بهخصوص با چین ایجاد خواهد کرد و با سرمایهگذاری چین، زمینه انتقال فناوری به ایران و تحقق توسعه پایدار فراهم خواهد شد.
فرصت توسعه روابط در مناطق آزاد
علیرضا پیمان پاک، رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران
ظرفیت جدید همکاری میان 2کشور بهواسطه همکاری شرکتها در زنجیره تأمین کالا و تولید مشترک قابلتوجه است و میتواند از طریق مشارکتهای منطقهای مهم، افزایش نیز پیدا کند. توسعه همکاریهای منطقهای با کشورهای همسایه، یکی از راهبردهای ایران است و با این راهبرد، پیوستن ایران به تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، امکان همکاری با این کشورها در قالب مناطق آزاد و همکاری شرکتهای کوچک و متوسط فراهم میشود. همچنین ایجاد منطقه آزاد مشترک در اوراسیا و همکاری با چین در این منطقه و منطقه آزاد سرخس و اروند، یکی از بهترین فرصتها برای توسعه روابط اقتصادی دوجانبه و چندجانبه است.
بخش خصوصی وارد میدان شود
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین
قصد مقامات ایران و چین برای توسعه همکاریهای اقتصادی، یک اتفاق مهم محسوب میشود و بخش خصوصی 2کشور باید از این فرصت استفاده کنند. در شرایط فعلی، بیش از ۹۰ درصد روابط تجاری ایران و چین، ناشی از همکاری شرکتهای بزرگ دولتی و غیرخصوصی 2کشور است درحالیکه توسعه روابط 2کشور، نیازمند ورود بخشهای خصوصی و شرکتهای کوچک و متوسط است و تشویق و کمک به این شرکتها برای تقویت همکاریهای دوجانبه میتواند روند توسعه مناسبات و کیفیت و پایداری آنها را افزایش دهد.