• یکشنبه 4 آذر 1403
  • الأحَد 22 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 24
یکشنبه 11 دی 1401
کد مطلب : 181546
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/k52E5
+
-

با خواب‌رفتگی دست‌ها چه کنیم؟

گردش خون در دست‌ها با تمرینات ورزشی می‌تواند ازخواب رفتن دست‌ها پیشگیری کند

برای هرکدام از ما ممکن است پیش آمده باشد که صبح که از خواب بیدار می‌شویم دست‌های‌مان را حس نمی‌کنیم و آنها به 2عضو سنگین تبدیل شده‌اند که با هر تکان گویی به برق متصل‌مان می‌کنند. حس بسیار ناخوشایندی که می‌تواند بقیه روز را هم خراب کند. گاهی حتی شدت این خواب‌رفتگی آن‌قدر زیاد است که باعث می‌شود نیمه‌شب از خواب بیدارمان کند. این اتفاق اگر گهگاه رخ بدهد، خیلی عجیب و پیچیده نیست اما اگر تبدیل به رخدادی روتین یا طولانی مدت شد و یا اگر با علائمی چون تب یا درد و ناراحتی دیگر همراه بود، باید ریشه‌یابی و توسط پزشک بررسی شود.

گرفتگی و بی‌حسی هر دو در هر قسمتی از بدن می‌توانند روی بدهند که البته بیشتر در دست‌ها و پاها ایجاد می‌شوند. این علائم به‌صورت گزگز و سوزن‌سوزن‌شدن تجربه می‌شوند؛ انگار صدها سوزن ریز در بدن فرو می‌روند، برخی از افراد حتی احساس سوزش هم می‌کنند.
علت‌های خواب‌رفتگی اندام بدن : کمبود ویتامین B12، استفاده از برخی از داروها مانند داروهای ضدبارداری خوراکی، داروهای ضدفشارخون، داروهای ضدلخته شدن ‌خون، داروهایی که برای بیماری پارکینسون تجویز می‌شوند و داروهای سرطان، آسیب یا فشار روی عصب در دست یا مچ دست، مدت طولانی در یک وضعیت بدنی ماندن، آسیبی در گردن، احتباس مایعات که اساسا به یائسگی، بارداری یا داشتن اضافه‌وزن مربوط است،  کارهای روزمره که شامل خم‌کردن یا کشیدن مچ می‌شوند و همچنین فشار زیاد به ابزارهای دستی واردکردن.
 وقتی آسیبی در مچ دست رخ‌داده باشد، نه‌تنها ممکن است شب‌ها دست‌تان بی‌حس شود بلکه کم‌قدرت شدن دست برای نگه‌داشتن وسایل یا درد زیاد حین بعضی از حرکات نیز وجود خواهد داشت. مثلا ممکن است وسایل از دست‌تان بیفتند یا در انجام کارهای روزانه دست‌تان انعطاف لازم را نداشته باشد. اگر این آسیب به‌موقع درمان نشود می‌تواند به‌مرور زمان منجر به ازدست‌رفتن حس شود. در این حالت، انگشت‌هایی که بیشتر دچار گرفتگی یا بی‌حسی در شب می‌شوند انگشت‌های شست، اشاره و میانی هستند. اگر این اتفاق برای شما هم می‌افتد، پس مشکل‌تان سندروم تونل کارپال است که واقعیت‌های زیادی در موردش وجود دارد. این عارضه که به‌نام سندروم منشی نیز شناخته می‌شود، در پزشکی به‌صورت یک نوروپاتی عصب محیطی به‌حساب می‌آید، زمانی ایجاد می‌شود که عصب میانی که از مچ تا ساق کشیده شده، تحت‌فشار قرار می‌گیرد. وقتی این عصب پیچ می‌خورد یا تحت‌فشار قرار می‌گیرد باعث علائم بی‌حسی و کرختی می‌شود. اگر علائم در انگشت حلقه و انگشت کوچک نیز احساس شوند، پس عارضه مربوط به مشکلات فشاری در عصب اولنار می‌شود که می‌تواند با فشار روی آرنج ایجاد شود. عصب اولنار مسئول حرکت ناحیه بین ترقوه و نخستین دنده است. رگ‌ها نیز ممکن است این میان نقش داشته باشند و به همین دلیل مهم است که بی‌حسی‌تان کاملا بررسی شود. معمولا مشخص می‌شود که دلیل این بی‌حسی و کرختی یک مشکل مادرزادی، حرکات مکرر یا تکرار وضعیت بدنی نادرست است. برای پیشگیری از خواب‌رفتن دست‌ها، برخی از تمرینات ورزشی برای بهبود گردش خون در دست‌ها توصیه می‌شوند؛ مثلا می توانید  یک توپ لاستیکی کوچک را در کف دست‌تان بگذارید،  انگشت‌ها را ببندید و توپ را بفشارید، فشار را چند ثانیه نگه‌دارید و دوباره به وضعیت شروع برگردید، این کار را چندین بار تکرار کنید، سعی کنید این تمرین را حداقل روزی یک‌بار انجام دهید.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید