سیدمحمد فخار
یکی از پرسشهایی که در فصل پاییز مطرح میشود اینکه پس از سرد شدن هوا و خشکی که سودای فصلی را افزایش میدهد، باید چه تدابیری اندیشیده شود که از یک سو سلامت بدن به خطر نیفتد و از سوی دیگر آمادگی جسمی برای ورود به فصل زمستان، تأمین و تضمین شود. طبق اصول کتب مرجع طب سنتی ایران، در فصل پاییز 8مورد پرهیز اساسی و 8مورد عمل اساسی وجود دارد که باید درنظر گرفته شود.
موارد پرهیزی
1.حجامت، فصد و خونگیری بهعلت خشک شدن بدن و عدمپاسخگویی عروق
2.غذاهای خشک مانند برنج، کباب، فستفودها و سالاد خاصه در ساعات شب
3.میوههای خشک و سرد مانند خیار، نارنگی، خربزه و هندوانه
4.مصرف زیاد داروهای خشککننده و گیاهان دارویی مانند آویشن، زنجبیل، دارچین و ادویهجات گرم
5.حمام مداوم و روزانه بهخصوص اگر بعد حمام سر و بدن تا ساعاتی پوشیده نشود.
6.مسافرت و تغییر آب وهوا خصوصا اگر مبدا مرطوب باشد و مقصد شهری با آب و هوای خشک
7.قرار دادن بدن در معرض هوای پاییز خصوصا سرو صورت
8.خواب روزانه به غیراز خواب میانهروز
موارد لازم
1.ورزش کردن کم فشار و مداوم
2.مصرف میوههای مرطوب و شیرین خصوصا انار شیرین، انگور و آلو
3.غذاهای شوربایی، سوپ، آش و خورشت
4.مصرف داروهای ملین مانند سنامکی، ریوند چینی، روغن زیتون، افتیمون شامی
5.به جای صبحانه مختصر، صبحانه سنگین مصرف شود.
6.پوشیدن لباس بیشتر نسبت به همیشه بهخصوص پوشاندن سر
7.استفاده بیشتر از شیرینیجات
8.استفاده از آب ولرم و نیمهگرم بهصورت ناشتا در ابتدای روز
تدابیر پاییزی
در همینه زمینه :