
100درصد سبز

یونان هفته گذشته، آرزوی چنددهساله میلیونها میلیون انسان را برآورده کرد و برای نخستین بار، تمامی انرژی مورد نیاز خود را از منابع تجدیدپذیر تولید کرد؛ این دستاورد، هرچند فقط 5ساعت طول کشید ولی نقطه روشنی در راه مبارزه با استفاده از سوختهای فسیلی است.
استفاده از سوختهای فسیلی، که بهگفته خیلیها در واقع سوزاندن کره زمین است، یکی از عوامل اصلی تغییرات اقلیمی جهانی است و 75درصد گازهای گلخانهای و 90درصد دیاکسید کربن موجود در جو زمین، بهخاطر استفاده از آنها ایجاد شدهاند. گازهای گلخانهای مثل یک پتو روی زمین کشیده شدهاند و با محبوس کردن گرمای زمین در جو، باعث گرمایش جهانی شده و به تغییرات اقلیمی دامن میزنند.
به همین خاطر است که استفاده از منابع جایگزین سوختهای فسیلی، که مهمترین و پاکترین آنها انرژیهای تجدیدپذیر هستند، بهشدت مورد توجه قرار میگیرد. یونان، حالا به یکی از نخستین کشورهای دنیا تبدیل شده که، دستکم برای مدت کوتاهی، تمام الکتریسیته مورد نیاز خود را با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر تولید کرده است. شرکت مستقل تولید و انتقال نیروی یونان با نام ایپتو، اعلام کرده است که تمام الکتریسیته مورد نیاز این کشور، که 3هزارو106مگاوات بوده، از منابع تجدیدپذیر بهدست آمده. یونان در استفاده از انرژی خورشیدی و بادی سرمایهگذاریهای زیادی کرده و در 8 ماه منتهی به میانه تابستان، بهصورت میانگین نیمی از الکتریسیته مصرفی خود را از این منابع تامین کرده است. این کشور امیدوار است تا سال2030، حدود 70 درصد انرژی مورد نیاز خود را از منابع تجدیدپذیر تامین کند. دولت برای این کار، بهدنبال جذب 30میلیارد یورو سرمایهگذاری خارجی است.
وحشت از آینده زمین، و البته صرفه اقتصادی، کشورهای مختلف دنیا را به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر سوق داده است. پیشبینی شده که در پایان سالجاری میلادی، نصب تجهیزات برای استحصال انرژی تجدیدپذیر، 8درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته باشد. انرژی خورشیدی، بهخاطر وفور و رایگان بودن آن، یکی از محبوبترین منابع تجدیدپذیر است و گفته میشود که ظرفیت تولید آن، در سالجاری میلادی، نسبت به سال قبل 60درصد افزایش خواهد یافت. براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، هماکنون ظرفیت انرژی سبز دنیا، 295گیگاوات است.
با همه اینها، به گزارش سازمان ملل، همچنان استفاده از سوختهای فسیلی بهشدت محبوب و رایج است و 80درصد تولید انرژی دنیا، از طریق این منابع تامین میشود. در مقابل، تنها 29درصد برق تولیدی دنیا از منابع تجدیدپذیر تامین میشود.
سازمان ملل، بهعنوان یکی از اصلیترین مروجان استفاده از انرژیهای تجدپذیر، در چند گزارش هشدار داده که برای فرار از پیامدهای ویرانگر تغییرات اقلیمی، انتشار گازهای گلخانهای باید تا سال2030 نصف شود و در سال2050، به صفر برسد.