حفاظت خرسهای عروسکی از محیطزیست
مهتاب خسروشاهی
اسباببازیها به همان نسبت که پیشرفت و تنوع بیشتری پیدا کرده و خاص و زیباتر شدهاند، به همان نسبت هم میتوانند کاربردهای دیگر هم داشته باشند؛ برای مثال حامی طبیعت و محیطزیست باشند. در یکی از کارخانههای تولید خرس عروسکی و اسباببازیهای نرمی از این دست، از تهسیگار برای پر کردن داخل خرسها استفاده میکنند! اما این دو چه ارتباطی به حفظ سلامت محیطزیست دارد؟ این اسباببازیها برای کودکان خطرناک نیستند؟
در کشور هند، یکی از کارخانههای تولید خرس عروسکی و عروسکهای نرم و سبکی از این دست، با بازیافت ته سیگارها و اضافه کردن ماده دافع پشه، از این مواد بهعنوان چاشنی عروسکها استفاده میکنند. بازیافت ته سیگارها و استفاده از آنها برای پر کردن داخل اسباببازیها و تولید بالش، فکر تاجر هندی «نامان گوپتا» است. او میگوید:« این کار را با 10گرم فیبر در روز آغاز کردیم. درحال حاضر به هزار کیلوگرم رسیدهایم. به این ترتیب میتوانیم سالانه میلیونها ته سیگار را از طبیعت بازیافت کنیم.»
در این کارخانه که در حومه دهلینو -پایتخت هند- واقع است، یک گروه کاملا زنانه، بهصورت دستی، ته قنداق سیگار را به 3 بخش الیاف، کاغذ و باقیمانده تقسیمبندی میکنند. کاغذها به خمیر تبدیل شده و پس از مخلوط شدن با نوعی چسب آلی به یک ماده دافع پشه تغییر کاربری میدهند؛ که این ماده قابل اشتعال است. علاوه براین، کارگران تنباکوی ته قنداقی را که به پودر کمپوست تبدیل میشوند نیز جداسازی میکنند.
این شرکت- کارخانه که Code Effot نام دارد، تاکنون توانسته بیش از 300میلیون تهسیگار را از خیابانهای دهلی جمعآوری کرده و بازیافت کند. بهگفته سازمان بهداشت جهانی WHO، نزدیک به 267میلیون نفر- تقریبا 30درصد- از جمعیت بزرگسال هند، مصرفکننده تنباکو هستند. علاوه براینکه تهنشینهای زباله در این شهر بسیار بالا بوده و استاندارد نظافت عمومی در آنها بسیار پایین است. این کار میتواند تاحد زیادی به نجات اکوسیسم شهری و نظافت عمومی دهلینو کمک کند.