موزه مشاهیر
موزههایی که مجسمه افراد مشهور، از سیاستمداران گرفته تا هنرمندان و ورزشکاران در آنها وجود دارد، در کشورهای مختلف دنیا ساخته شدهاند و طرفداران زیادی دارند. گشت وگذار در چنین موزههایی، فرصت آشنایی با مفاخر و چهرههای ماندگار هر کشور را برای مردم فراهم میکند. در تهران هم موزه مشاهیر در برج میلاد چنین فرصتی را در اختیار علاقهمندان گذاشته است. موزه مشاهیر در ارتفاع 271متری و در سکوی دید بسته برج میلاد قرار گرفته و 15مجسمه از چهرههای تاریخی، فرهنگی و علمی کشور در آن به نمایش درآمده. مجسمههای چهرههایی چون شهریار، سهراب سپهری، سیمین دانشور، پروین اعتصامی، پروفسور حسابی، نیما یوشیج، مصطفی چمران، فردوسی، پهلوان تختی، جلال آلاحمد و ملک الشعرای بهار کارش را آغاز کرد و قرار است مجسمه ابوریحان بیرونی، مصدق، امیرکبیر، خواجه نصیرالدین طوسی و زکریای رازی هم به این موزه اضافه شود. علیرضا خاقانی، سازنده این مجسمهها درباره این مجسمههای مومی گفته است: «تکنیک ساخت این مجسمهها با دیگر مجسمههای مومی دنیا متفاوت است. در ساخت این مجسمهها سعی شده تا از عناصری که بیشترین ارتباط را با مخاطب ایجاد میکند، استفاده شود و سیلیکون بیشترین تطابق را با بافت زنده دارد که در ساخت این آثار بهکار گرفته شده است.» نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این موزه، ایستگاه بیمارستان میلاد است.
دریاچه چیتگر
شبهای پاییز بهترین فرصت برای قدم زدن در هوای خنک و دلچسبی است که تازه از راه رسیده است. بعد از یک روز شلوغ و پرکار، ساعتی دور شدن از فضای بسته شهری انتخاب خوبی بهنظر میرسد. برای تهرانیها که فاصلهشان با تفریحگاههای طبیعی زیاد است و فرصتشان کم، قدم زدن دور دریاچه شهدای خلیجفارس یک گزینه ایدهآل محسوب میشود. حالا که شبها طولانی شده و فرصت برای شبگردی زیاد است، حتماً این پیشنهاد را امتحان کنید. تماشای دریاچهای که نور مهتاب زیبایی آن را بیشتر کرده، شما را در جاذبه آب و مهتاب غرق میکند. البته که بازار تفریحات دیگر هم در حاشیه دریاچه حسابی داغ است؛ از دوچرخهسواری و قایقسواری گرفته تا گشت وگذار در مرکز خرید باملند. برای یک تفریح کمخرجتر، میتوانید بساط شبنشینی را با خودتان کنار دریاچه ببرید، زیراندازی پهن کنید و در کنار خانواده یک شب پاییزی پرخاطره بسازید. مسیرهای پیادهروی و دوچرخهسواری حاشیه دریاچه هم برای اهل ورزش انتخاب مناسبی هستند. برای رفتن به این تفریحگاه استفاده از خودروی شخصی راحتتر است اما با وسایل حملونقل عمومی هم دسترسی به دریاچه سخت نیست. نزدیکترین ایستگاه مترو به دریاچه، ایستگاه متروی ایرانخودرو است.
تالار منیر فرمانفرمائیان
تالار منیر فرمانفرمائیان که در یکی از تالارهای عمارت جنوبشرقی باغموزه نگارستان واقع شده، جایی برای به نمایش گذاشتن آثار هنری منیر فرمانفرمائیان است که در سال 1396افتتاح شد. این تالار که 51اثر از این هنرمند معاصر را در معرض دید عموم قرار داده، نخستین موزه ایران بهشمار میآید که نام یک هنرمند زن روی آن گذاشته شده است. چند سال قبل بود که منیر فرمانفرمائیان 51قطعه از آثارش را وقف دانشگاه تهران کرد و بعد از این ماجرا همه آنها از آلمان به این موزه انتقال داده شد. او در دهه 50و بعد از سفری که به شیراز داشت، تحتتأثیر آیینهکاریهای شاهچراغ قرار گرفت و با ترکیبی مدرن این سنت را وارد آثارش کرد. منیر فرمانفرمائیان نخستین هنرمند معاصر بهحساب میآید که از این میراث کهن در خلق آثارش استفاده کرده. این موزه منتخبی از 6دهه کار و فعالیت هنری منیر فرمانفرمائیان است و آثار او که با نگرشی تازه به هنر آیینهکاری، نقاشی پشت شیشه، خاتمکاری، هندسه اسلامی و طراحی معمارانه خلق شده در معرض دید عموم قرار گرفته است. برای رفتن به باغموزه نگارستان و تالار منیر فرمانفرمائیان کافی است خودتان را به ایستگاه متروی بهارستان برسانید و از آنجا کمی به سمت میدان سپاه پیادهروی کنید.
موزه خطای دید
موزه خطای دید یکی از جذابترین جاهای دیدنی پایتخت محسوب میشود که بخشهای مختلفی دارد و هر کدام از این بخشها ذهن شما را به چالش میکشند. بخشها و آثار مختلف موزه خطای دید یا همان رؤیاپارک تهران، به شکلی طراحی شده که مغز هر بازدیدکنندهای را به اشتباه میاندازد و آنها را دچار خطای دید میکند تا به چیزی که میبینند شک کنند. موزه خطای دید تهران که در سال 1398افتتاح شد، برای هر کدام از حواس پنجگانه طراحی مخصوصی دارد. از این قبیل موزهها در کشورهای مختلف هم وجود دارد که روی یک موضوع تمرکز دارند اما رؤیاپارک نیاوران تهران بخشها و موضوعات متنوعی دارد و تلفیقی از فضاهای تفریحی، سهبعدی، علمی و... است. در واقع رؤیاپارک مجموعهای از چند موزه خطای دید محسوب میشود که در کنار یکدیگر قرار دارند. این مجموعه دیدنی در خیابان نیاوران و ابتدای خیابان دارآباد قرار دارد. برای دسترسی به موزه خطای دید کافی است خودتان را به ایستگاه متروی تجریش برسانید و از آنجا با استفاده از تاکسیهای تجریش-نیاوران-دارآباد یا اتوبوسهای تجریش-دارآباد به سمت موزه حرکت کنید. از ایستگاه متروی نوبنیاد هم میتوانید به این موزه برسید. فقط کافی است بعد از خروج از ایستگاه سوار تاکسیهای دارآباد-آجودانیه شوید.
متروی پانزده خرداد
سنگلج؛ تماشاخانهای قدیمی در قلب پایتخت
تماشاخانه «سنگلج» تهران یکی از تماشاخانههای تقریباً قدیمی پایتخت محسوب میشود که در محله سنگلج سابق و در ضلع جنوبی پارک شهر واقع شده است. این تماشاخانه در اوایل دهه۱۳۴۰ با زیربنای ۱۰۳۴ مترمربع و در کنار باغ سنگلج توسط مهندس بابائیان ساخته شد و به وزارت فرهنگ و هنر وقت واگذار شد. تماشاخانه «سنگلج» مهرماه ۱۳۴۴شمسی، همزمان با برگزاری نخستین جشنواره «نمایشهای ایرانی» افتتاح شد. این مجموعه در زمان خود به لحاظ فنی و تجهیزات نور و صدا و حتی آکوستیک و داشتن امکانات صحنهای مانند سنگردان، میلههای بالا برنده پرده و دکور سالن نسبت به سالنهای موجود در آن زمان منحصربهفرد بوده است. یکی از جاذبههای تصویری تماشاخانه «سنگلج» که نگاه هر تازهواردی را بهخود جلب میکند، تابلوی معرق کاشی به ابعاد 3متر در ۱۴متر است که سال۱۳۴۳ شمسی توسط دکتر «سیما کوبان» طراحی و توسط گروه کاشیسازی هنرهای زیبا ساخته شده و بر سردر ورودی این تماشاخانه خودنمایی میکند. اگر علاقهمندید که از این تماشاخانه بازدید داشته باشید با استفاده از مترو به راحتی میتوانید به قلب تهران رفته و از این تماشاخانه بازدید کنید. ایستگاههای متروی «پانزده خرداد»، «حسنآباد» و «امامخمینی(ره)» نزدیکترین ایستگاهها به تماشاخانه «سنگلج» هستند.
متروی فردوسی
تالار وحدت؛ تالاری برای اهالی هنر
«تالار وحدت» یکی از قدیمیترین و بهترین سالنهای اجرای کنسرت در تهران است که در سال۱۳۴۷ راهاندازی شد. در این تالار که یکی از مقاصد فرهنگی هنری و جاذبههای گردشگری تهران به شمار میآید، در کنار کنسرتها و اجراهای هنرمندان ایرانی، ویولونیستها، پیانیستها و رهبران ارکستر بزرگ جهان مثل روجیرو ریچی، هنریک شرینگ و کلادیو آرائو در تالار وحدت هنر خود را به نمایش گذاشتهاند. «تالار وحدت» دارای سیستمهای صوتی پیشرفتهای است که در تاریخ ۲۲بهمن سال۱۳۸۸ توسط شرکت ایرانی نصب و توسط نماینده ۹شرکت نیر راهاندازی و کالیبره شد. این تالار از آن بناهای تاریخی است که علاوه بر هنر و معماری زیبا بهکار رفته در طراحی و ساختش، همچنین میزبان مراسمها و اجراهای ملی و بینالمللی زیادی بوده است. اگر برای تماشای کنسرت یا تماشای تئاتر قصد دارید که به «تالار وحدت» بروید، استفاده از مترو یکی از گزینههای مناسب برای دسترسی به این تالار است. «تالار وحدت» بین 2ایستگاه متروی فردوسی و تئاتر شهر (چهارراه ولیعصر) در خط 4متروی تهران قرار دارد. البته به ایستگاه تئاتر شهر کمی نزدیکتر است. برای دسترسی به تالار وحدت میتوانید در این ایستگاه از قطار پیاده شوید و پس از خروج از ایستگاه، بهسمت ضلع شرقی پارک دانشجو بروید. از آنجا به خیابان استاد شهریار بروید تا به تالار وحدت برسید.
متروی جانبازان
باغ موزه مینیاتور
نخستین موزه مینیاتوری کشور حدود یک دهه قبل در قلب پایتخت افتتاح شد. این مکان دیدنی در یک فضای 3هکتاری و با بودجه شهرداری تهران ساخته شده و جایی برای تماشای ماکت بناهای تاریخی ایران است. در این باغموزه میتوانید آثار تاریخی ایران را که در فهرست میراث جهانی ثبت شده بهطور یکجا تماشا کنید. درست است که تماشای بناهای تاریخی از نزدیک چیز دیگری است اما از قدیم گفتهاند وصف العیش، نصف العیش. در باغموزه مینیاتور 13جاذبه تاریخی مثل تخت جمشید، چغازنبیل، میدان نقشجهان اصفهان، پاسارگاد، تختسلیمان، گنبد سلطانیه، ارگ بم، مجموعه شیخصفیالدین اردبیلی، بازار تبریز و... که ثبت جهانی هم شدهاند در مقیاس یک بیستوپنجم اندازه واقعی به نمایش گذاشته شده و تماشای آنها خالی از لطف نخواهد بود. فضای زیبای باغموزه هم برای فاصله گرفتن با شلوغیهای شهر و گرفتن عکس یادگاری جای دلپذیری است. برای رسیدن به باغ موزه مینیاتور هیچ وسیله نقلیهای بهتر از مترو پیدا نمیکنید. کافی است از ایستگاه متروی گلبرگ در
خط 2مترو خارج شوید و چند دقیقه در مسیر خیابان نظامآباد به سمت جنوب و خیابان گلبرگ پیاده بروید تا به بوستان تمدن و ورودی باغ موزه برسید.
متروی نوبنیاد
غار موزه وزیری
موزههای خصوصی هم برای خودشان عالمی دارند و گاهی آدم از تماشای آنها شگفتزده میشود؛ ازجمله نخستین غارموزه خصوصی ایران. برای گشت وگذار در نخستین غارموزه خصوصی باید به منطقه خوش آب و هوای لواسانات در شمال شرقی پایتخت بروید. این غارموزه با هزینه شخصی مرحوم ناصر هوشمند وزیری ساخته شده و این هنرمند 6سال از عمرش را وقف ساخت آن کرد. از ویژگیهای منحصر به فرد این موزه میتوان بهوجود دالانهای حفر شده در دل کوه بهعنوان گالری و فضای نمایش آثار هنری اشاره کرد. همه این دالانها را این هنرمند فقید با دستان خودش ایجاد کرد که حالا بهعنوان نخستین و تنها غارموزه کشور شناخته میشود. آثاری که در این غارموزه به نمایش درآمده، داستانهای شاهنامه را روایت میکنند و طیف گستردهای از هنرهای تجسمی را در برمیگیرند که همه آنها از مواد بازیافتی ساخته شدهاند. برای رسیدن به غار موزه وزیری وسیله نقلیهای جز تاکسی پیدا نمیکنید؛ چون در لواسان خبری از مترو و بیآرتی نیست. باید با تاکسیهای نوبنیاد به لواسان و از آنجا به بلوار مرکزی لواسان و دو راهی بوجان بروید تا به این مکان دیدنی برسید.
بیآرتی تجریش
رستورانهای دربند
یکی از مکانهایی که میتوان بهعنوان پاتوقی برای رستورانگردی انتخاب کرد، دربند است؛ منطقهای عالی با آبوهوای دلپذیر که افراد زیادی را جذب خود میکند. در طول سال پایتختنشینان زیادی از شلوغی و ترافیک و آلودگی هوای شهر، به این محل پناه میبرند تا هم از چشمانداز فوقالعاده زیبای آن لذت ببرند، هم در رستورانهای متعدد آن یک وعده غذای لذیذ میل کنند. پیادهروی در مسیر سنگی دربند و عبور از کنار غذاخوریهای گوناگون و دستفروشان و خوردن انواع آلو، لواشک، ترشک، باقالی، بلال و... همان چیزی است که جذابیتی دوچندان به دربند بخشیده و باعث شده تا این محدوده به یکی از پاتوقهای اصلی تفریح در تهران تبدیل شود. برای رفتن به دربند، گزینههای مختلفی از ماشین شخصی تا اتوبوس و مترو و تاکسی پیشروی شماست. درهرحالت باید ابتدا خود را به میدان تجریش برسانید که برای این منظور میتوانید از خط متروی کهریزک- تجریش استفاده کنید. البته مترو تنها راه رسیدن به این مکان نیست و اتوبوسهای بیآرتی راهآهن تجریش یا تاکسیهای شهری نیز گزینههایی مناسب برای رفتن به دربند است. درصورتی که با ماشین شخصی عازم دربند هستید، ابتدا به میدان تجریش و سپس خیابان دربند بروید. ماشین خود را در میدان سربند یا خیابان منتهی به آن پارک کنید و باقی مسیر را پیاده طی کنید.
متروی 15خرداد
قهوهخانه حاج علی درویش
اگر از طرفداران پروپا قرص چای آن هم از نوع قهوهخانهایاش هستید، یکی از مکانهایی که میتوان برای نوشیدن یک چای خوشمزه و لبسوز پیشنهاد کرد، قهوهخانه حاج علی درویش است. این قهوهخانه با بیش از 100سال سابقه نهتنها به ثبت ملی رسیده بلکه در شمار جاذبههای گردشگری تهران هم قرار دارد. در این قهوهخانه از مشتریان تنها با چند مدل قهوه ترک و قهوه فوری و... پذیرایی میشود، در اصل اینجا چایخانه است و محوریت اصلی کسبوکار هم چای است. انواع چای سیاه لاهیجان و چای ترش و بهلیمو و چای دارچین و... در قهوهخانه حاجعلی درویش وجود دارد. چایدوستان در این قهوهخانه میتوانند در کنار نوشیدن چای در یک محیط سنتی و گرم، به تماشای هنر ایرانی نیز بنشینند و حتی مطالعه هم کنند. قهوهخانه حاج علی درویش در خیابان 15خرداد، راسته بازار بزرگ (بزازها)، پس از ورودی مسجد امام قرار دارد. برای رسیدن به این قهوهخانه میتوانید از مترو استفاده کنید. کافی است تا در ایستگاه متروی 15خرداد از قطار پیاده شوید و پس از خروج از ایستگاه به سمت ورودی بازار بزرگ (بازار بزازها) بروید. این ورودی روبهروی خیابان ناصرخسرو قرار دارد. سپس با 10دقیقه پیادهروی به قهوهخانه حاج علی درویش خواهید رسید.
متروی جوادیه
بازارچه تاریخی جوادیه
محله نامش را از کسی گرفته که زمانی مالک زمینهای زراعی این گوشه از تهران بود. جواد فردانش که او را به نام جواد آقا بزرگ میشناختند کمکم زمینها را تقسیم میکند و مردم در آنها ساکن میشوند و خودش هم تصمیم به آبادانی محله میگیرد. بعدها بهدلیل زحماتش در آبادانی محله، در سال 1330این محله به نام کوچک او جوادیه نام میگیرد. بازارچه جوادیه سالهاست مرکز اصلی خرید کالاهای اساسی اهالی محله و محلههای اطراف است. این بازارچه قدیمی، ابتدا در حدفاصل پل جوادیه تا خیابان ده متری اول بود، اما تا بیست متری جوادیه گسترش پیدا کرد. در این بازارچه از مغازههای سنتی و قدیمی تا مغازههای جدیدتر و گاریهای دستفروشان دیده میشود. بازارچه جوادیه یادآور خاطرات تلخ و شیرین اهالی جوادیه است و هنوز همچون گذشته رونق دارد. مسجد فردانش از مساجد قدیمی محله جوادیه، نیز در این بازارچه قرار دارد. شاید این بازار همچون برخی محلهها در کل شهر شهرت پیدا نکرده و سیل خریداران را به سمت خود نمیکشد، اما طرفداران زیادی از گوشه و کنار این شهر دارد که همه روزه در حال رفتوآمد و مراجعه برای خرید مایحتاجشان به این بازار هستند. این محله و بازارچه قدمتی در حدود 70سال دارند که سردر و نمای آجری برخی از این مغازهها گواه این موضوع خواهند بود.
متروی امام خمینی ره
سرای روشن
مجتمعهای تجاری هر روز در گوشه و کنار شهرها قد علم میکنند و یکی پس از دیگری متولد میشوند. امروزه رنگ و لعاب است که در بین این مجتمعها رقابت میکنند و به جذب مشتری میانجامند. اما با همه این زیباییهای ظاهری و برندهایی که شاید فقط در این مکانها دیده شوند، این رنگ و بوی مدرنیته در طولانی مدت خستهکننده میشود و دوباره به سمت همان مراکز خرید قدیمی و سنتی میرویم تا به نوعی حال دلمان را خوب کنیم. یکی از این مراکز خرید قدیمی که همچنان هویت خود را حفظ کرده و سرپاست سرای روشن است. این ساختمان تجاری در خیابان ناصرخسرو قرار دارد. سرای روشن در دوره پهلوی اول در میانه خیابان ناصرخسرو، با الهام از معماری گوتیک ساخته شد. فرشتههای جای گرفته در نمای ساختمان، تأثیر معماری اروپایی و وجود اهورامزدا نماد ایران باستان است. سرای روشن همچون الگوی سراهای ایرانی، پیرامون یک حیاط مرکزی شکل گرفته و حجرهها در اطراف آن جای داده شدهاند. ایوانها و ستونهای بسیار بلند از دیگر شاخصههای مهم این بناست و تصاویری از خورشید بالدار، پیکر بالدار، تزئینات و طرحهای رنگارنگ و جذاب و تزئینات آجری را در این بنا میتوان مشاهده کرد. سرای روشن در دهه 70 احیا و بازسازی شد و در تاریخ 25آبان سال 1384بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پنج شنبه 21 مهر 1401
کد مطلب :
173774
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/Wn6Dv
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved