جشنواره سیوپنجم؛ بدون رقابت
بدون نمایش فیلمهای جدید، فستیوال بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان امسال با بحران کمبود فیلم مناسب روبهروست.
به گزارش همشهری، «فیلم چندانی برای فستیوال کودک وجود ندارد.» این عبارت کلیدی جلسات هماندیشیای بود که در ماههای اخیر در بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد؛ جلساتی درباره جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان که کمتر از یکماه دیگر سیوپنجمین دورهاش برگزار میشود؛ جشنوارهای بدون بخش رقابتی و احتمالا بدون نمایش فیلمهای جدید. علتش همان جمله اول این گزارش است. آن قدر فیلم مناسب مخاطب کودک و نوجوان وجود ندارد که بشود جشنواره را رقابتی برگزار کرد. در ماههای گذشته جلسات هماندیشی با محوریت بررسی وضعیت جشنواره فیلم کودک و نوجوان در بنیاد سینمایی فارابی با حضور جمعیتی از فعالان این حوزه برگزار و درباره چگونگی برپایی این رویداد بحث شد. یکی از نکات مهم درباره جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان بررسی دوسالانه شدن آن بوده؛ چرا که سینمای کودک بعد از دوران کرونا و ادامه رکورد در گیشه سینماها که هنوز به روزهای پیش از شیوع کرونا بازنگشته و نیز با ناآرامیهای اخیر که افت مخاطب را در پی داشته، بیش از دیگر حوزههای سینمایی تحتتأثیر قرار گرفته و فعالیت در تولید و پخش سینمای کودک به چالشی مهم
بدل شده است. برخی خبرها و نیز بررسی پروانههای صادر شده در شورای پروانه ساخت، حاکی از این است که تقاضاهای چندانی برای ساخت فیلم کودک در ماههای اخیر ارائه نشده و درواقع دست سینمای کودک بیش از گذشته خالی شده؛ این مسئله زمانی جدیتر میشود که به یاد آوریم پیشتر بنیاد سینمایی فارابی تنها متولی جدی در سینمای کودک شناخته میشد، اما در دوران مدیریتی جدید ماموریتهای بیشتری در عرصه تولید به این بنیاد سپرده شده؛ ازجمله تولید فیلمهای اول، انقلابی، ارزشی، فاخر و دفاعمقدسی. تمام اینها در حالی است که سینماگران فعال در حوزه کودک بر این باورند که با توجه به شرایط اکران و کاهش مخاطب، ساخت فیلم برای کودکان و نوجوانان به حمایت جدی دولت نیاز دارد؛ چون بخش خصوصی با این وضعیت گیشه و هزینههای زیاد تولید، توان حضور مداوم را ندارد و کمکم از تولید برای سینمای کودک فراری میشود. اینکه جشنواره امسال دقیقا شامل چه بخشهایی است هنوز مشخص نیست؛ چون اطلاعرسانی چندانی درباره جشنواره سیوپنجم، صورت نگرفته است؛ جشنوارهای که عدهای از کارشناسان معتقد بودند بهتر است امسال برگزار نشود، ولی در نهایت فارابی سیوپنجمین جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان را در تقویم امسالش قرار داد. تا این جای کار، انتشار فراخوان المپیاد دانشآموزی مهمترین اتفاق رسانهای شده درباره جشنواره امسال بوده است؛ جشنوارهای که بدون بخشهای مختلف رقابتی و صرفا با بخشهای جنبی برگزار میشود که این هم در نوع خود اتفاق جالب توجهی است. اینطور که ایسنا خبر داده در کنار ششمین المپیاد فیلمسازی نوجوانان کشور که نهم مهرماه فراخوان آن منتشر شد، سیوپنجمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان نیز با تفاوتهایی نسبت به گذشته برگزار خواهد شد. دستاندرکاران بنیاد سینمایی فارابی درصدد هستند تا افتتاحیه، بخشهای جنبی و کارگاهی جشنواره برگزار شود، اما با توجه به تعداد کم فیلمهای تولید شده و تأکیدی که پیشتر بر کیفیت فیلمها شده بود، بخش رقابتی و نمایش فیلمها سال آینده برگزار خواهد شد.
مکث
کیفیت فیلمها را فدای فستیوال نکردیم
دلیل غیررقابتی برگزار شدن جشنواره امسال، کمبود فیلم مناسب است، ولی ظاهراً این بهمعنای ساخته نشدن فیلم کودک نیست. چندی پیش سیدمهدی جوادی، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و دبیر سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان گفته بود: امسال که در حال بررسی شرایط و مقتضیات برگزاری جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان بودیم، مصممتر شدیم که به هیچ عنوان، کیفیت آثار تولیدی حوزه کودک را فدای زمانبندی جشنوارهای نکنیم. هم برگزاری جشنواره مهم است و هم کیفیت آثار حاضر در جشنواره؛ البته با فراگیری ویروس کرونا، تولیدات در عرصه کودک و نوجوان هم نحیفتر شد.