روزگار سخت پناهجویان در ایتالیا
تشکیل دولت از سوی ائتلاف راستهای افراطی در ایتالیا، باعث تشدید فشارها بر مهاجران غیرقانونی در این کشور خواهد شد
2 ماه قبل که یک مرد سفید پوست ایتالیایی یک دستفروش سیاه پوست نیجریهای را در شهر ساحلی «چیویتانوا مارکه» آنقدر کتک زد که جان داد، بسیاری در مورد سقوط جامعه ایتالیا به دامن افراطگرایی هشدار دادند. آلیکا اوگورچوکو 39ساله مشغول دستفروشی در گوشه خیابان بود که مورد حمله قرار گرفت. رهگذران با خونسردی، تماشاگر این صحنه بودند و مشغول فیلمبرداری با موبایل. 2ماه از آن حادثه گذشته است و اکنون کنترل ایتالیا از دست میانهروها خارج شده و بهدست راستهای افراطی افتاده است. جورجا ملونی، رهبر ائتلاف جناح راست ایتالیا، با پیروزی در انتخابات این کشور قرار است در پایان ماه جاری میلادی (تا 3 هفته دیگر) دوره نخستوزیری خود را آغاز کند. ملونی نخستین نخستوزیر زن راستگرای افراطی در ایتالیا و اروپاست. او اساسا به رایدهندگان ایتالیایی وعده داده که قوانین مهاجرتی را سختگیرانهتر کند و مرزهای ایتالیا را به روی مهاجران ببندد.
2ماه قبل که آن مهاجر نیجریهای مقابل چشمان جامعه ایتالیا جان داد، تنور انتخابات تازه در حال گرم شدن بود. گرمای انتخابات از همان ابتدا ناشی از شعارهای ضدمهاجرتی نامزدهای جناح راست و راست افراطی بود. اندکی بعد، پیروزی ائتلاف راستگرا متشکل از حزب نئوفاشیست «برادران ایتالیا» به رهبری جورجا ملونی و 2 حزب ضدمهاجرت «لیگ» (لگا نورد) به رهبری ماتئو سالوینی و «فورزا ایتالیا» به رهبری سیلویو برلوسکونی نوید تغییرات عمده در فضای ایتالیا داد. بنیانگذاران حزب برادران ایتالیا از نوادگان سیاسی «جنبش اجتماعی ایتالیا» هستند. «جنبش اجتماعی ایتالیا» تشکلی سیاسی است که پس از جنگ دوم جهانی توسط حامیان بنیتو موسولینی، دیکتاتور فاشیست ایتالیا بنیان نهاده شد.
از جمله وعدههای جورجا ملونی 44ساله میتوان به افزایش شتاب در بازگرداندن مهاجران غیرقانونی به کشور مبدا و اجرای قوانین سختگیرانه پناهندگی اشاره کرد. به گزارش یورونیوز، خانم ملونی همچنین برای جلوگیری از ورود پناهجویان از طریق دریا خواستار محاصره دریایی شمال آفریقا و وضع محدودیتهای جدیدی برای قایقهای نجات متعلق به مؤسسات خیریه شده است. او پیش از انتخابات در گفتوگو با رویترز ایدهاش برای مهار ورود مهاجران غیرقانونی و پناهجویان به ایتالیا را مطرح کرده بود. او گفت که از اتحادیه اروپا میخواهد با پرداخت پول به دولت لیبی، با استفاده از نیروهای گشت دریایی لیبیایی جلوی مهاجرت پناهجویان از شمال آفریقا به ایتالیا را بگیرند. ایده ملونی از توافقنامهای میآید که 6سال پیش میان ترکیه و اتحادیه اروپا به امضا رسید و براساس آن، دولت رجب طیب اردوغان متعهد شد در برابر دریافت پول از اتحادیه اروپا، جلوی حرکت پناهجویان به سمت مرزهای اروپا را بگیرد.
براساس قوانین اتحادیه اروپا، پناهجویان از هر کشوری که وارد این اتحادیه میشوند، موظفند درخواست پناهندگی خود را در همان کشور ثبت کنند. ایتالیا در ساحل دریای مدیترانه، سالهاست که به یکی از ورودیهای اصلی پناهجویان و مهاجران غیرقانونی به خاک اروپا تبدیل شده است. عمده این افراد از شمال لیبی، سوار بر قایق با عبور از آبهای خروشان مدیترانه خود را به خاک ایتالیا میرسانند. در این مسیر البته سالانه عده زیادی هم جان میدهند. قوانین اتحادیه اروپا باعث شده تا بهگفته ملونی، ایتالیا به «کمپ پناهجویان» تبدیل شود.
مارکو تارچی، استاد علوم سیاسی دانشگاه فلورانس درباره ملونی به یورونیوز گفته است: «مردم ماهیت رادیکال برخی از مواضع او، بهعنوان مثال درباره مهاجرت و خانواده سنتی را دوست دارند و شیوه بیان او را میپسندند. او میداند که نمیتواند همه ایتالیاییها را راضی کند، با وجود این بهطور روشن رأیدهندگان دارای دیدگاههای راست را خطاب قرار میدهد؛ رأی دهندگانی که بهگفته او در ایتالیای امروز اکثریت را دارند.»
جورجا ملونی در ماجرای تقابل با ورود پناهجویان به ایتالیا، به اعمال تبعیض و نژادپرستی نیز متهم شده است. او سال قبل در فیلم مستندی با عنوان «من جورجا هستم» میگوید که مهاجران غیرمسیحی ترکیب جمعیتی ایتالیا را به هم میزنند اما ایتالیا میتواند از مهاجران مسیحی استقبال کند. ملونی حدود 7ماه قبل، همزمان با آغاز جنگ اوکراین و سرازیر شدن آوارگان جنگ یه دیگر کشورهای اروپایی هم گفته بود که اوکراینیها «پناهجویان واقعی» هستند و باید از آنها استقبال کرد.
مسئلهای به اسم سالوینی
بسیاری ترکیب جورجا ملونی و سیاستمدار افراطی ماتئو سالوینی را برای آینده وضعیت پناهجویان در ایتالیا خطرناک میبینند. سالوینی در انتخابات متحد اصلی ملونی بود و با او ائتلاف کرد. ملونی ایتالیاییها را با شعار «خدا، کشور و خانواده» بهسوی خود جذب کرد. گفته میشود که او شعارش را بهگونهای انتخاب کرده که تداعیکننده شعار محبوب ماتئو سالوینی در سال 2019باشد: شعار «امنیت بیشتر، مهاجرت کمتر، مالیات کمتر». اکنون بهنظر میرسد که ماتئو سالوینی گزینه اصلی دولت ملونی برای پست وزارت کشور باشد. این وزیر کشور است که در نهایت سیاستهای دولت را در قبال مسئله مهاجران اجرا میکند. سالوینی در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ وزیر کشور ایتالیا بوده است. او در آن زمان اقدامات سختگیرانه ضدمهاجرتی را پیاده کرد که اعتراضهای نهادهای حقوق بشری را بهدنبال داشت. شدت اجرای برخی از این اقدامات پس از دوره او کاهش یافت. سالوینی طی روزهای اخیر بارها برای عهدهداری مسئولیت وزارت کشور با هدف احیای این اقدامات بهاصطلاح امنیتی اظهار تمایل کرده است.