روزهای بد روسیه در جبهه اوکراین
حمله به پل ارتباطی میان روسیه و شبه جزیره کریمه در جنوب اوکراین، تازهترین حادثه ناخوشایند برای روسها در جنگ پس از عقبنشینیهای اخیر در شمال است
ستونی از دود سیاه و زبانههای آتش، تصویری هولناک را از پلی نشان میدهد که تا همین چند روز پیش نماد تسلط تمام و کمال روسیه بر شبه جزیره کریمه بود. این پل که به نام پل «کرچ» شناخته میشود، دیروز در مقابل چشم دوربینها منفجر شد و ساعتها در آتش سوخت. پل کرچ، خاک روسیه را به شبه جزیره کریمه متصل میکند و بهعنوان اصلیترین مسیر دسترسی نیروهای ارتش روسیه به این منطقه به شمار میرود. شبه جزیره کریمه در جنوب اوکراین در سال 2014از سوی روسیه به خاک این کشور الحاق شد. پس از حمله امسال نیروهای روسیه به اوکراین، باردیگر این شبه جزیره استراتژیک در مرکز تحولات اوکراین قرار گرفت.
با تخریب پل کرچ، روسیه در واقع اصلیترین و کوتاهترین مسیر دسترسی به شبه جزیره کریمه را از دست داده است. گاردین به نقل از شاهدان عینی گزارش داده که صدای انفجار که 6صبح به وقت محلی رخ داد تا کیلومترها دورتر شنیده شده است. مقامات روسی علت انفجار پل کرچ را انفجار کامیون بمبگذاری شده عنوان کردند و افزودند این انفجار همزمان با عبور واگنهای قطار باری روی پل صورت گرفته است.
طی چند ماه گذشته همزمان با درگیریها در اوکراین، روسیه حداکثر تلاش خود را بهکار بسته بود تا عبور و مرور روی پل کرچ را امن نگه دارد و بارها به کییف نسبت به هرگونه اقدام خرابکارانه علیه این پل هشدار داده و گفته بود درصورت حمله به پل، اقدامات تلافیجویانه جدی انجام خواهد داد.
موقعیت جغرافیایی پل کرچ برای روسها که این روزها مشغول نبرد در اوکراین هستند، بسیار تعیینکننده است. از طریق دسترسی به این پل، ارتش روسیه پشتیبانی لجستیکی خود را روانه جنوب اوکراین و استانهای درگیر شرقی میکند و اکنون با تخریب این پل، حمایت لجستیکی از نیروهای ارتش روسیه فقط از طریق مسیر استانهای شرقی اوکراین انجام خواهد شد که مسیر امنی نیست. گاردین نیز درباره اهمیت پل کرچ نوشته است که این پل برای روسیه بسیار نمادین است و از سوی دیگر یک مسیر تدارکاتی مهم برای روسها در کریمه و دیگر استانها به شمار میرود.
زمان انفجار پل کرچ نیز قابل توجه است و این حمله یک روز پس از جشن تولد 70سالگی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به وقوع پیوسته است. رویترز از هجوم ساکنان کریمه به پمپ بنزینها بلافاصله پس از این انفجار بهدلیل نگرانی از کمبود سوخت خبر داده است.
عقب نشینیهای روسیه
برای روسیه که تصور میکرد حمله به کریمه و پل استراتژیک کرچ، فراتر از توانایی نیروهای اوکراینی است، تخریب این پل حکایت از دشوارتر شدن تحولات در روزهای آتی دارد. علاوه بر تخریب پل کرچ، طی 2 ماه گذشته، مجموعهای از انفجارها در شبه جزیره کریمه ازجمله پایگاه هوایی ساکی روی داده که نشان میدهد نظامیان روسیه ناچارند که توان بیشتری را برای حفظ موقعیت خود در کریمه بهکار گیرند.
تا به امروز، انفجار پل کرچ بهعنوان مسیر ارتباطی میان روسیه و شبه جزیره کریمه، آخرین خبر بد برای نظامیان روس در جبهه جنگ اوکراین است. طی چند هفته گذشته گزارشهای متعددی از عقبنشینی نیروهای روسی از مناطقی در شمال شرق اوکراین منتشر شده است. وزارت دفاع روسیه عقبنشینی نیروهای این کشور از مواضع متعددی در سراسر منطقه خارکف را تأیید کرده اما اینگونه عقبنشینی را تاکتیکی عنوان کرده است. راشاتودی با نقل قول از وزارت دفاع روسیه درباره عقب نشینی از خارکف با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «این جابه جایی نیروها در خارکف در راستای دستیابی به اهداف عملیات نظامی ویژه، تصمیمی برای بازتجمع نیروها در مناطق بالاکلیا و ایزیوم برای تقویت تلاشها بهسوی دونتسک بوده است.» ولودمیر زلینسکی، رئیسجمهور اوکراین اما در سخنانی گفته است: «نیروهای ما ۳۰ بخش تحت اشغال را در شمال شرقی اوکراین از روسیه پس گرفتهاند.» همچنین یک مسئول اوکراینی با انتشار عکسی در شبکههای اجتماعی از حضور سربازان اوکراینی در شهر ۲۷ هزار نفری کوپیانسک و تسلط بر این شهر خبر داد. بزرگترین شهری که تاکنون توسط نیروهای کی یف بازپس گرفته شده بالاکلیا واقع در استان خارکیف است که جمعیت آن قبل از جنگ ۳۰هزار نفر تخمین زده میشد. اما اوکراینیها گفتهاند که درصورتی که تسلیحات بیشتری از غرب دریافت کنند، احتمالا مناطق بیشتری را بازپس خواهند گرفت.
محمولههای تسلیحاتی در راه اوکراین
طی ماههای گذشته که جنگ در اوکراین جریان داشته، غربیها اگرچه حضور مستقیم در میدان جنگ نداشتهاند، اما ردپای حضورشان را با تسلیحات ارسالی در جنگ میتوان دید. طی یک هفته اخیر نیز حجم قابل توجهی از تسلیحات غربی از سوی دوستان کی یف روانه اوکراین شده است. روز جمعه، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در سخنانی اعلام کرد که کشورهای اروپایی بهدنبال ارسال تسلیحات بیشتر نظامی به اوکراین هستند. به گزارش رویترز، رئیسجمهور فرانسه همچنین اعلام کرد که این تسلیحات شامل توپهای هویتزر از نوع سزار فرانسوی است که برای کمک به اوکراین بهمنظور مقابله با حملات روسیه ارسال میشوند. مکرون همچنین گفت: «ما بهطور حتم روی درخواستهای اوکراین کار میکنیم و چندین عضو اتحادیه اروپا ازجمله خود ما بهدنبال تامین تسلیحات برای اوکراین هستند.»
یورونیوز همچنین به نقل از رئیسجمهور فرانسه از ایجاد یک «صندوق ویژه» خبر داد تا اوکراین بتواند تجهیزات مورد نیاز خود را بهصورت مستقیم از شرکتهای فرانسوی تولیدکننده تسلیحات تهیه کند. قبل از مکرون، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نشست مجمع سیاسی اروپا در پراگ، از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواسته بود تا پول بیشتری را برای خرید تسلیحات مورد نیاز اوکراین اختصاص دهند.
با وجود آمادگی اخیر فرانسه، برای ارسال تسلیحات به اوکراین، اما این کشور در مقایسه با دیگر کشورهای غربی و اروپایی تسلیحات کمتری را تاکنون در اختیار اوکراینیها قرار داده است. براساس رتبهبندی ماه آگوست مؤسسه کیل برای اقتصاد جهانی، با وجود کمکهای نظامی ۲۳۳میلیون یورویی فرانسه به اوکراین، پاریس در رتبه یازدهم جهان و بسیار پایینتر از آمریکا (۲۵میلیارد یورو)، انگلیس (۴میلیارد یورو) و لهستان (۱.۸میلیارد یورو) در ردیف تامینکنندگان تسلیحاتی ارتش اوکراین قرار گرفته است. با توجه به این گزارش، آلمان که به لحاظ تاریخی از درگیریهای نظامی پس از جنگ جهانی دوم دوری میکند، بیش از 4برابر فرانسه به اوکراین کمک کرده است.
آمریکا نیز 4روز پیش از تخصیص یک بسته جدید کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین به ارزش ۶۲۵میلیون دلار خبر داد. این بسته شامل سیستمهای موشکی هیمارس، توپخانه و خودروهای زرهی است. کمکهای نظامی کشورهای غربی به اوکراین در شرایطی صورت میگیرد که مسکو بارها به تامینکنندگان غربی سلاح ارتش اوکراین هشدار داده است. ازجمله 2 روز پیش، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه با تأکید بر لزوم توقف ارسال تسلیحات غربی به کییف، هشدار داد هر کشوری که به اوکراین برای جنگ با مسکو کمک کند، به طرف درگیری تبدیل میشود.
همزمان با ارسال تسلیحات غربی به اوکراین، هشدارهای هستهای مسکو نیز جدی شده تا آنجا که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به تازگی با اعلام اینکه هشدارهای پوتین درباره استفاده از تسلیحات هستهای جدی است، گفته است که پس از بحران موشکی کوبا، جهان هیچگاه به اندازه امروز به یک «نبرد آخرالزمانی» نزدیک نبوده است. اشاره بایدن به نبرد آخرالزمانی درواقع با توجه به هشدارهای هستهای مقامات روسیه گفته شده و این هشدارها تا بدان حد جدی بوده که نشریه نشنال اینترست در شماره جدید خود با اشاره به اینکه تصمیمات اخیر پوتین درخصوص برگزاری همهپرسی الحاق بخشهایی از اوکراین به روسیه مقدمهای برای استفاده از سلاح هستهای علیه اوکراین است، نوشت: «اقدام پوتین در استفاده از سلاح هستهای ممکن است به پیروزی مسکو در جنگ کی یف بینجامد.»
مکث
پل 3.7میلیارد دلاری
پس از تصرف شبهجزیره کریمه توسط ارتش روسیه، ساخت پلی که روسیه را به کریمه وصل کند در دستور کار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه قرار گرفت و پس از فرمان پوتین، این پل در سال 2018در مراسمی با حضور او افتتاح گردید، اگرچه راهآهن آن 2 سال بعد افتتاح شد. این پل جادهای به طول حدود 19کیلومتر، اصلیترین مسیر ارتباطی کریمه و خاک روسیه بود و در طول جنگ اوکراین یک حلقه مهم ارتباطی با ارتش روسیه به شمار میرفت. جنس پل کرچ از بتن آرمه و شامل 2 پل موازی بود. گاردین هزینه ساخت پل کرچ را 3.7میلیارد دلار اعلام کرده و آن را طولانیترین پلی میداند که تاکنون روسها احداث کردهاند. پل کرچ همچنین طولانیترین پل اروپا نیز به شمار میرود.