جهان بدون زنبور امنیت غذایی ندارد
سازمان ملل متحد برای نخستین بار روز یکشنبه ۲۰مه (30اردیبهشت) را روز جهانی زنبور اعلام کرده است. این روز برای جشن گرفتن نیست بلکه برای یادآوری «خطر نابودی نسل زنبورها» روی کره زمین است. روزی که یادآور میشود انسان با کاربرد سموم شیمیایی و آلودگی محیطزیست، حیات زنبورها را به خطر انداخته است.
نماینده موقت سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در مراسم روز جهانی زنبور گفت: جهان بدون گردهافشانها، جهانی بدون تنوع غذایی و در طولانی مدت جهان بدون امنیت غذایی است.
به گزارش مهر، رائو ماتا افزود: زنبورها و گردهافشانها یک سوم غذایی را که در جهان تولید میشود پایدار میکنند. فائو برآورد کرده است از ۱۰۰ گونه محصولی که ۹۰ درصد غذای جهان را تأمین میکند ۷۱ گونه توسط زنبورها گردهافشانی میشود. افزون بر این سهمشان در امنیت غذایی را با محصولات بسیار مغذی چون عسل، ژل ملکه و گرده ایفا میکنند.
او ادامه داد: فراتر از گردهافشانی و تأمین معاش کشاورزان و امنیت غذایی، زنبورها در برقراری تعادل زیستی و کارکرد صحیح اکوسیستم بسیار مهمند. با این حال بهرغم این سهم بسیار مهم، زنبورها در دوره اخیر بسیار مورد تهدید و در خطر بودهاند.
نماینده فائو کاهش زیستگاهها، آثار مخرب تشدید کشت، بیماریهای تازه زنبورها و استفاده گسترده از آفتکشها را بخشی از این تهدیدها دانست.
جهان بدون زنبور چگونه جهانی است؟
به گزارش ایسنا به نقل از دویچهوله، برای بسیاری، زنبور در وهله اول مترادف با عسل است. برای تولید یک شیشه عسل، زنبورها باید بین کندو و بهطور متوسط بین ۴۵۰ هزار تا 3میلیون گل پرواز کنند.
گرچه در طبیعت حشرات گردهافشان دیگری هم وجود دارند که درختان را بارور میکنند اما یک سوم تمامی میوهها مثل سیب، گلابی، توتفرنگی و حتی صیفیهایی مانند خیار نیز حاصل گردهافشانی زنبورها هستند.
عسل تنها بخش کوچکی از مواد غذایی مورد علاقه انسان را تشکیل میدهد که زنبورها آن را تولید میکنند. یک سوپرمارکت آلمانی در روزهای اخیر برای نشان دادن اهمیت زنبورها همه اجناسی را که بهنوعی زنبورها در تولید آن دخیل هستند از قفسهها برداشت. زنبورها در تولید ۱۶۰۰ نوع کالا از ۲۵۰۰ کالای این فروشگاه دخیل بودهاند.
اگر زنبورها نباشند در کنار عسل و میوهها جای بخش مهم دیگری از مواد غذایی که حاوی موم هستند نیز در قفسهها خالی است. بدون موم بسیاری از محصولات و تولیدات صنعتی مانند پاستیلها آنچنان به هم میچسبند که قابل استفاده نخواهند بود.
بدون زنبورها نهتنها درخت کاکائو بارور نمیشود بلکه بخش زیادی از زیبایی شکلات مرهون استفاده از موم در آن است.بسیاری از مردم جهان صبح را با نوشیدن قهوه آغاز میکنند. زنبورها هم مانند انسانها علاقه زیادی به کافئین دارند. این علاقه ضمانتی برای گردهافشانی و تولید دائمی قهوه در طبیعت است.
اگر گرده افشانی زنبورها نباشد، پنبهای در کار نخواهد بود. بدون پنبه نیز صنایع نساجی و پوشاکی وجود نخواهد داشت.گلکاری بالکنها و فضاهای شهری و ساختن لانه میتواند کمک بزرگی به ادامه حیات نسل زنبورهای وحشی بکند.
زنبور عسل تنها بخشی از خانواده زنبورها را تشکیل میدهد. در طبیعت ۲۰ هزار نوع زنبور وحشی زندگی میکنند که بهخاطر گسترش شهرسازی، استفاده از سموم شیمیایی و کاهش مواد غذایی مورد نیاز آنها، نسلشان در معرض انقراض قرار گرفته است. این زنبورها برخلاف زنبورهای عسل زندگی اجتماعی ندارند و تنها زندگی میکنند.
با زنبورها مهربان باشیم. درصورت ورود به اتاق و ساختمان، با باز گذاشتن در و پنجره به خروجشان کمک کنیم. گلکاری بالکنها و فضاهای شهری و ساختن لانه میتواند کمک بزرگی به ادامه حیات نسل زنبورهای وحشی بکند. روز ۲۰ مه، روز تولد آنتون یانشا (Anton Janša) پدر زنبورداری مدرن از اسلونی نیز هست. او که فقط ۳۹ سال عمر کرد، استاد و رئیس مدرسه زنبورداری بود. کتابها و تالیفات او راهگشای زنبورداری مدرن شد و سیستم ابداعی او باعث شد تا برداشت عسل بدون صدمه به کندو میسر شود. روز جهانی زنبور ایده زنبورداران اسلونی بود و با کوشش آنان این روز توسط سازمان ملل پذیرفته شد.