رضایت مجلس از گزارش مذاکرات
اظهارنظر نمایندگان پس از نشست غیرعلنی دیروز، از رفع بسیاری از ابهامات و شبهات آنان حکایت دارد
در شرایطی که طرفهای حاضر و بهویژه آمریکاییها در حال بررسی پاسخ ایران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا هستند، تیمی از دولت متشکل از حسین امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه، علی باقری مذاکرهکننده ارشد ایران و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژیاتمی بههمراه علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی به بهارستان رفتند تا در جلسه غیرعلنی، نمایندگان را در جریان آخرین تحولات برجامی قرار دهند. اظهارنظرهای نمایندگان مجلس پساز نشست غیرعلنی دیروز، از رضایت بهارستاننشینان از روند مذاکرات حکایت دارد.
پاسخی به نقدهای نمایندگان
نایبرئیس کمیسیون امنیتملی مجلس نیز در گفتوگو با همشهری نشست دیروز را در نوع خود «کمنظیر» دانست و تأکید کرد که براساس گفتههای مسئولان، مذاکرات تمام شده، روند توافق درحال انجام است و ایران نیز تصمیم سیاسی خود را گرفته است؛ اکنون این آمریکاست که باید تصمیم سیاسی خود را بگیرد. عباس مقتدایی افزود: نکته مهم جلسههایی که در روزهای اخیر میان نمایندگان و تیم مذاکرهکننده برگزار شد، تأکید بر تأمین منافع ملت ایران در بالاترین سطح است. وی با بیان اینکه یکی از نقدهای مطرح در جلسه، دسترسی نداشتن نمایندگان به متن بود، ادامه داد: اکنون متن موردنظر در دسترس نمایندگان قرار دارد؛ حتی برخی مفاد در جلسه مورد نقد و بررسی قرار گرفت و پیشنهادهایی نیز ارائه شد. وی همچنین با اشاره به اینکه مجلس سختگیرانه عمل میکند، گفت: باید یقین پیدا کنیم منافع ملت ایران در بالاترین سطح تأمین میشود. هم موضوعات راستیآزمایی و رفع تحریمها و هم دیگر موضوعات را شفاف مطرح کردیم و تا زمانی که یقین نکنیم منافع ما تأمین میشود، پافشاریهای لازم را میکنیم.
توزیع منطقی امتیازات
یکی دیگر از اعضای کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس نیز در گفتوگو با همشهری با بیان اینکه در شرایط کنونی، مذاکره نوعی جنگ بهحساب میآید، گفت: درحالحاضر این جنگ به مرحله «متن» رسیدهاست و نبرد روی «کلمات» و «جملات» ادامه دارد. محمود عباسزاده مشکینی با بیان اینکه نظام سلطه بهدنبال تضعیف جمهوریاسلامی است و باید مطمئن شویم که از طریق مذاکره به مقصودشان نخواهند رسید، افزود: در نقطه مقابل ما هم باید بهدنبال مولفههای تأمینکننده منافعملی خود در این مذاکرات باشیم.
وی با بیان اینکه «حفظ ساختار تحریمها» و «محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران» از اصلیترین راهبردهای غربیها در جریان مذاکرات است، ادامه داد: در مقابل، ما از یکسو بهدنبال حفاظت از ظرفیتهای هستهای خود هستیم و ازسوی دیگر راهبرد لغو مؤثر تحریمها را پیگیری میکنیم. عباسزادهمشکینی گفت: آنگونه که از شرایط برمیآید و در جلسات اخیر ازسوی مقامهای مسئول نیز مورد تأکید قرار گرفت، اگر بگوییم در این مذاکرات صد در صد برد داشتهایم، منطقی نیست؛ همچنانکه نمیتوان از عکس آن نیز سخن گفت. شرایط بهگونهای است که امتیازات به نسبت منطقی میان اعضای 1+4توزیع شدهاست.
رفع بسیاری از ابهامها
این عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس عنوان کرد: آنچه اکنون از اهمیت راهبردی برخوردار است، اینکه میزان موفقیت ما در مذاکرات بیشاز هرچیز بستگی به این موضوع دارد که در فضای گشایش نسبی پساز توافق، چگونه از فرصتهای بهوجود آمده بهره بگیریم.
عباسزادهمشکینی افزود: من اخیرا به روند مذاکرات انتقادات جدی داشتم و گلایههایی را نیز نسبت به تیم مذاکرهکننده مطرح کردم، اما اکنون و پساز توضیحات دیروز، میتوانم بگویم از مباحث مطرح شده رضایت نسبی دارم.
وی با بیان اینکه پساز جلسه دیروز تاحدود زیادی شبهاتش نسبت به روند مذاکرات رفع شدهاست، ادامه داد: یکی شبهات من در این حوزه بیشتر به مسائل شکلی بازمیگشت؛ اینکه مجلس باید کار پارلمانی خود را پیگیری و مطالبات مردم را در بالاترین سطح مطرح کند. نقد دیگر من هم این بود که نقش مجلس در حوزه مذاکرات برجامی باید پررنگتر باشد. اکنون میتوانم بگویم که شبهاتم تا حدود زیادی رفع شدهاست.
عباسزادهمشکینی با بیان اینکه تیم مذاکرهکننده از نقدهای جدی مجلس استفاده میکند، عنوان کرد: معتقدم پاسخهای مستدل باقریکنی در نشست غیرعلنی مجلس، بهویژه در حوزه تحریمها و تسهیل شرایط سرمایهگذاری، واکنشی منطقی به نقدهای جدی مجلس در این حوزه بود که زمینهساز رفع بسیاری از ابهامها شد.
وی همچنین در واکنش به برخی اظهارنظرها ازسوی نمایندگان که توافق احتمالی نیازی به تصویب مجلس ندارد، اضافه کرد: براساس قانون اساسی، هرگونه توافق بینالمللی الزامآور باید به مجلس بیاید. با توجه به این موضوع، توافق جدید اگر نسبت به توافق سال2015شامل موضوعها و بندهای جدیدی باشد، باید در مجلس مطرح شود، اما اگر در همان چارچوب قبلی باشد، نیازی به این موضوع نیست.