همسایه پایتخت 2300تخت بیمارستانی کم دارد
4بیمارستان در حال ساخت البرز با 772تخت، 34درصد کمبود این استان را جبران میکند
راحله عبدالحسینی-روزنامهنگار
از کمبود سرانه مراکز درمانی یا تختهای بیمارستانی که صحبت میشود، بیشتر نام استانهای مرزی و دور از پایتخت به ذهن میآید. غافل از اینکه استان البرز، همسایه پایتخت در انتهای لیست تعداد تختهای بیمارستانی به ازای 100هزار نفر جمعیت قرار گرفته و رتبه سیام را در میان 31 استان کشور دارد.
در حالی که سرانه کل کشور 155تخت بیمارستانی به ازای 100هزار نفر جمعیت است، یزد با داشتن 240تخت در صدر لیست و البرز با 98تخت، قبل از بوشهر با 82تخت، در انتهای این لیست قرار گرفته است. البرز در 7شهرستان خود بیش از 3میلیون نفر جمعیت دارد. همجواری این استان با تهران و مهاجرپذیر بودن آن باعث شده کرج، چهارمین شهر پرجمعیت کشور باشد. بماند که بسیاری از پایتختنشینان هم بهدلیل افزایش اجاره خانه در تهران، سکونت در کرج و دیگر شهرهای البرز را انتخاب کردهاند. توزیع امکانات بهداشتی و درمانی در البرز با جمعیت آن تناسبی ندارد و شهروندانش برای تامین نیازهای درمانی خود با چالش روبهرو هستند و بیشتر به تهران مراجعه میکنند. در گفتوگو با استاندار البرز و رئیس بیمارستان علوم پزشکی استان، این چالشها را بررسی کردیم و باخبر شدیم که قرار است در آینده نهچندان دور، با افتتاح 4بیمارستان، بخشی از کمبود 2300تختخوابی این استان رفع شود.
همسایه مهاجرپذیر تهران
عضو شورای شهر کرج با اشاره به افزایش جمعیت البرز در سالهای اخیر به همشهری میگوید: کرج به خوابگاهی برای کسانی که در تهران کار یا تحصیل میکنند، تبدیل شده است. جمعیت ساکن در کرج با چالشهایی در حوزه درمان و آموزش روبهرو هستند.
بهگفته عمار ایزدیار، اغلب ساکنان البرز قشر متوسط رو به پایین هستند و برای تامین هزینههای درمانی نمیتوانند از خدمات بیمارستانها و مراکز خصوصی بهرهمند شوند. او ادامه میدهد: تعداد بیمارستانهای دولتی البرز کافی نیست و فقط یک بیمارستان تامین اجتماعی داریم. چند بیمارستان خصوصی مانند بیمارستان 120تختخوابی «آرام» در استان ساخته شده، اما همه اقشار شرایط مراجعه به آن را ندارند.
پراکندگی نامناسب بیماستانها در شهرستانها و محلههای البرز نیز یکی دیگر از مشکلات شهروندان است. بهگفته ایزدیار هنوز محله کمالشهر یک مرکز درمانی مجهز ندارد. پوپک خواجهامیری، یکی از شهروندان ساکن کرج، کمبود خدمات بهداشتی و درمانی را فقط به تختهای بیمارستانی محدود نمیکند و میگوید: برای سرماخوردگی هم باید به تهران مراجعه کنیم، چه برسد به بیماریهای مزمن؛ زیرا پزشک باتجربه نداریم و فقط اگر مورد اورژانسی پیش بیاید، بیمارستانهای خصوصی را انتخاب میکنیم.
معصومه سرداری، دیگر شهروند ساکن فردیس گلایه میکند: چقدر باید منتظر بمانیم تا بیمارستانهای نیمهتمام، تکمیل شوند؟ اورژانس بیمارستانهای دولتی بسیار شلوغاند و تجهیزات بهروز ندارند. هزینه مراکز خصوصی هم هنگفت است.
وضعیت نرمال است!
با نگاهی به کمبودهای درمانی البرز، این پرسش مطرح میشود که شهروندان برای دریافت خدمات درمانی چه میکنند؟ راهی تهران میشوند یا انتظار طولانی برای دریافت خدمات درمانی در استان را تحمل میکنند؟
استاندار البرز اینطور به همشهری پاسخ میدهد: مشکل خاصی بهعنوان کمبود تخت برای بیماران نداریم و وضعیت نرمال است. اگر بیماران به بیمارستانهای تهران میروند، به این معنی نیست که روند درمانی بیماران بهخاطر کمبود تخت در استان دچار وقفه باشد. اما برای تامین تخت در البرز، مراکز درمانی در حال ساخت است. ساخت بیمارستان 500تختخوابی در البرز یکی از مصوبات سفر اخیر رئیسجمهوری بود.
مجتبی عبداللهی ادامه میدهد: از آنجا که البرز 2300تخت بیمارستانی کم دارد، بهاحتمال زیاد تا پایان سال افتتاح بیمارستان خواهیم داشت.
4بیمارستان در حال ساخت
بخشی از کمبود تختهای بیمارستانی در البرز را قرار است بیمارستانهای در حال ساخت جبران کنند؛ بیمارستانهای فردیس، سیدالشهدا(ع) کرج، کمالشهر و طالقان. رئیس بیمارستان علوم پزشکی البرز نیز در اینباره به همشهری میگوید که با افتتاح این بیمارستانها تقریبا به استانداردهای کشوری میرسیم. شهرام صیادی ادامه میدهد: در استان البرز 0.7تخت به ازای هر نفر وجود دارد؛ درحالیکه در استان یزد 2تخت به ازای هر نفر. این فاصله از استاندارد بهزودی جبران میشود. او علت کمبود تخت بیمارستانی در البرز را تمایل نداشتن بخش خصوصی و دولتی به ساخت و راهاندازی بیمارستان و افزایش جمعیت استان عنوان میکند. صیادی درباره پیشرفت بیمارستانهای در حال ساخت میگوید: بیمارستان فردیس در آستانه افتتاح است. بیمارستان سیدالشهدا(ع) مرحله نازککاری ساختمان را میگذراند. سقف طبقه دوم بیمارستان 5طبقه کمالشهر زده شده و بیمارستان طالقان هم 50درصد پیشرفت داشته است.
***
بیمارستانهای فردیس240، سیدالشهدا(ع) 200، طالقان 32 و کمالشهر 100تختخوابی هستند و با افتتاح آنها 772تختخواب به سرانه تختخوابهای بیمارستانی استان البرز اضافه میشود. مشکل دیگر، کمبود بیمارستانهای جنرال و مگاهاسپیتال است؛ بیمارستانهایی که تمام رشتههای تخصصی را دارند و برای تکمیل روند درمان، نیازی به انتقال بیمار به بیمارستانهای دیگر نیست.
مکث
البرز به استانداردهای درمانی میرسد
البرز با داشتن 11بیمارستان دولتی، 8بیمارستان خصوصی و یک بیمارستان تامین اجتماعی، جوابگوی خدمات درمانی و بهداشتی ساکنانش نیست. این استان با داشتن 2600تخت بیمارستانی، هنوز 2300تخت کم دارد تا به استاندارد کشوری برسد. قرار است با راهاندازی چند بیمارستان این فاصله جبران شود.