• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 2 مرداد 1401
کد مطلب : 166718
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ERNql
+
-

سرعت رشد قیمت‌ها کاهش یافت

داده‌های آماری نشان می‌دهد بخش زیادی از شوک حذف ارز 4200تومانی کالاهای اساسی که در خرداد تورم‌ساز شده بود، در تیرماه و پس از یک ماه تخلیه شده است

تورم
سرعت رشد قیمت‌ها کاهش یافت

نرخ تورم ماهانه از 12.2درصد در خردادماه به 4.6درصد در تیرماه کاهش یافت. به این ترتیب سرعت رشد قیمت کالاها و خدمات پس از یک شوک ناشی از حذف ارز 4200برخی کالاهای اساسی گرفته شد. با این حال روند صعودی نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه ادامه دارد چنان‌که تورم نقطه به نقطه به رکورد 54درصد و نرخ تورم سالانه هم به 40.5درصد رسیده است.
انتظار می‌رود در ماه‌های آینده درصورت اتخاذ سیاست‌های ضدتورمی و جلوگیری از رشد پایه پولی و نقدینگی آهنگ رشد قیمت‌ها فروکش کند و به محدوده 2درصد در ماه آینده برسد اما روند نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه‌های آینده و نرخ تورم سالانه تا پایان سال به‌احتمال زیاد افزایشی خواهد بود.

یک کاهش در برابر 2 افزایش
مرکز آمار ایران دیروز با انتشار گزارش تورم تیرماه 1401اعلام کرد که نرخ تورم ماهانه در ماه گذشته با 7.6واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل به 4.6درصد رسید. همچنین میانگین قیمت گروه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات 5.7درصد و کالاهای غیرخوراکی و خدمات 3.8درصد رشد کرده است. براساس برآورد این نهاد آماری کشور، نرخ تورم ماهانه در بین خانوارهای شهری 4.5درصد برآورد شده که نسبت به ماه قبل آن 7واحد درصد افت داشته و نرخ تورم ماهانه در بین خانوارهای روستایی هم با 11واحد درصد ریزش نسبت به خردادماه به 4.8واحد درصد رسیده است.
این داده‌های آماری نشان می‌دهد بخش زیادی از شوک حذف ارز 4200تومانی کالاهای اساسی که باعث قیام قیمت خوراکی‌ها در خرداد امسال شده بود، در تیرماه و پس از یک ماه تخلیه شده و درصورت استمرار این روند پیش‌بینی می‌شود که اثر حذف ارز ترجیحی بر رشد قیمت کالاهای خوراکی و آشامیدنی تضعیف شود و افزون بر اینکه درصورت توافق 2کشور درگیر جنگ روسیه و اوکراین به‌عنوان قطب‌های اصلی صادرات غلات برای تسهیل فرایند غلات به بازارهای جهانی، این امیدواری وجود دارد که فشار تورم خوراکی‌ها در ماه‌های آینده کمتر از ماه‌های گذشته شود.
این گزارش می‌افزاید: نرخ تورم ماهانه کل از 12.2درصد در خرداد به 4.6درصد در تیرماه رسیده و نرخ تورم ماهانه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات از 25.4درصد به 5.7درصد و نرخ تورم غیرخوراکی‌ها هم از 4.4درصد به 3.8درصد کاهش یافته است.
بر خلاف کاهش نرخ تورم ماهانه که می‌توان از آن به‌عنوان اثر گرانی‌های لحظه‌ای کالاها در اوج شوک قیمتی یاد کرد، نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه در تیرماه امسال روندی افزایشی داشته اما نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه پیش نسبت به خرداد کمتر شده است. به گزارش همشهری، نرخ تورم نقطه به نقطه در خرداد امسال با سرعت 13.2درصدی به 52.5درصد رسیده بود و در تیرماه با کاهش سرعت آن به 1.5درصد، روی عدد 54درصد ایستاده است و پیش‌بینی می‌شود که نرخ تورم نقطه به نقطه که نشان‌دهنده شاخص تغییر قیمت کالاها و خدمات در هر ماه نسبت به ماه قبل آن باشد، در چند ماه آینده ادامه داشته باشد و پس از آن روند نزولی را تجربه کند. هرچند مقامات دولتی قول داده‌اند که نرخ تورم نقطه به نقطه از مردادماه روندی کاهشی را تجربه می‌کند.
نرخ تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات از 81.6درصد در خرداد امسال با 4.4واحد درصد رشد به 86درصد در تیرماه رسیده در حالی که نرخ تورم نقطه‌ای کالاهای غیرخوراکی و خدمات تنها یک دهم درصد رشد کرده و به 36.9درصد رسیده است. به‌گفته مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه به نقطه در مناطق شهری ایران در تیرماه امسال به 52.8درصد رسیده یعنی 1.4واحد درصد افزایش درحالی‌که ساکنان مناطق روستایی شاهد تورم نقطه به نقطه 60.7درصد بوده‌اند که نسبت به ماه خرداد 2.5واحد درصد رشد را نشان می‌دهد.
این گزارش می‌افزاید: نرخ تورم سالانه در کل کشور با 1.1واحد درصد رشد نسبت به خرداد به 40.5درصد در تیرماه رسیده و نرخ تورم سالانه خانوارهای شهری 40درصد و خانوارهای روستایی 43.2درصد برآورد و اعلام شده است.

راز جهش قیمت خوراکی‌ها
گزارش نهاد رسمی آماری نشان می‌دهد بالاترین رشد قیمت در گروه عمده خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در تیرماه امسال مربوط به رشد قیمت گوشت قرمز و ماکیان به‌ویژه گوشت مرغ، سوسیس و کالباس و در گروه لبنیات و تخم مرغ ناشی از رشد قیمت دوغ پاستوریزه، خامه و تخم مرغ بوده در عین حال که قیمت برنج ایرانی، کیک و بیسکوییت بازهم بالاتر رفته است. در ماه گذشته قیمت گوشت قرمز و سفید 11.6درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ 7.7درصد، روغن 3درصد، شکر، مربا، عسل و شیرینی 4.9درصد و نوشیدنی‌ها شامل چای، قهوه کاکائو، نوشابه و آب میوه 3.7درصد گران شده است. بالاترین رشد قیمت در تیر امسال نسبت به تیر پارسال به جهش 293درصدی قیمت روغن، 119درصدی شیر، پنیر و تخم مرغ و 101درصدی نان و غلات مشاهده شده است.
مرکز آمار ایران می‌گوید به‌طور میانگین قیمت کالاهای خوراکی و آشامیدنی در تیرماه امسال نسبت به‌مدت مشابه پارسال در کل کشور 87درصد، در مناطق شهری 86.7درصد و در مناطق روستایی 88.3درصد رشد کرده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید