قطعنامه آژانس و تغییر جایگاه شاکی و متهم
محسن محمدیالموتی؛عضو هیأتعلمی دانشگاه
از آغاز چالش هستهای ایران در آژانس بینالمللی انرژیاتمی و با وجود شفافسازی و اعتمادسازیهای مکرر ایران و تعهد آژانس برای انجام وظیفه براساس اساسنامه خود و بستن پرونده ادعایی موسوم بهPMD، بهنظر میرسد تقابل و خصومت این نهاد بینالمللی با نقشآفرینی آمریکا و متحدان آن علیه فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران همچنان ادامه دارد.
در آخرین دست از این اقدامها، شورایحکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته قطعنامه پیشنهادی کشورهای آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره فعالیتهای هستهای ایران را تصویب کرد و در آن بدون توجه به چارچوب زمانی و عملیاتی مورد توافق ایران و آژانس در اسفند1400درخصوص پاسخ به پرسشهای آژانس، ضمن اعلام نگرانی عمیق از وجود مواد هستهای اعلام نشده، از ایران خواست تعهدات قانونی خود را بهصورت اضطراری اجرا کند.
تصویب این قطعنامه در پی گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس و آن هم پساز سفر وی به سرزمینهای اشغالی و گفتوگو با نخستوزیر رژیم صهیونیستی صورت گرفت و نفتالی بنت در استقبالی گرم از تصویب این قطعنامه گفت: این تصمیم مهمی است که چهره واقعی ایران را آشکار میکند. لوراهولگیت، نماینده آمریکا در شورای حکام نیز طی بیانیهای مدعی شد که واشنگتن خواستار بازگشت به توافق است و این ایران است که باید تمایل خود را نشان دهد.
طنز تلخ ماجرا در رفتارهای آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی آنجاست که امروز جایگاه شاکی و متهم جابهجا شدهاست. ایران با وجود عضویت در پیمان ان.پی.تی و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و پذیرفتن بیسابقهترین رژیمهای بازرسی و نظارت در قالب برجام و توافق با آژانس در اسفند1400مبنی بر اینکه پاسخ پرسشهای آژانس را در چارچوب همکاریهای پادمانی خواهد داد، با قطعنامه آژانس و عدمانجام تعهدات آمریکا و همپیمانانش در موضوع هستهای صلحآمیز خود مواجه میشود، اما برنامههای هستهای نظامی رژیم صهیونیستی و در اختیار داشتن کلاهکهای هستهای، از نگاه آمریکا و آژانس بینالمللی انرژیاتمی خطرناک نبوده و این رژیم نهتنها نباید برای توقف برنامههای هستهای خود تحت فشار قرار گیرد، بلکه ادعاهای ساختگی آن نیز مبنای گزارش مدیرکل علیه ایران واقع میشود.
آمریکایی که جدا از عهدشکنی در دوره اجرای برجام، خود بهطور یکجانبه از برجام خارج شده و این توافق را نقض کرده و شدیدترین تحریمهای تاریخ را علیه ملت ایران احیا کردهاست، با پررویی سخن از لزوم بازگشت ایران به برجام و در اختیار قراردادن تمام اطلاعات ثبت شده در دوربینهای مداربسته به آژانس بر زبان میراند و در سوی دیگر، ایران که تا یکسال پساز خروج آمریکا از برجام، صبر و انتظار در پیش گرفت و درنهایت پس از بیعملی اروپاییها از انجام تعهداتی نظیر اینستکس، براساس مواد مندرج در خود برجام، کاهش تعهدات را در دستور کار قرار داد، متهم به کارشکنی در مذاکرات و عدمهمکاری با آژانس میشود.
این دو نمونه و صدها مصادیق دیگر که در الگوی رفتاری آمریکا و متحدانش قابل مشاهده است، نشاندهنده واقعیتهای امروز حاکم بر نظام بینالملل است که بر حاکمیت زور و قدرت و جنگ ارادهها بنا شده و به تعبیر رئالیستها، قدرتهای بزرگ مادام که منافعشان اقتضا کند، از معاهدات و هنجارهای بینالمللی دم میزنند و هر کجا که مصلحت دیدند، از سازمانهای بینالمللی و سایر ابزارهای حقوقی در کنار ابزارهای سیاسی استفاده میکنند تا منافع خود را تأمین و به رفتارهایشان مشروعیت ببخشند.
براین اساس و بهدنبال تصویب این قطعنامه، چه آمریکا و همپیمانان اروپاییاش بخواهند با مشروعسازی اقدامات از طریق آن، خود را برای ورود به دوره جدیدی از تنش و تخاصم با جمهوری اسلامی ایران مهیا کنند یا در نقطه مقابل بخواهند با ایجاد شوک و فشار سیاسی از این قطعنامه برای عقبنشینی ایران و افزایش شانس به سرانجام رسیدن مذاکرات وین بهرهبرداری کنند، در هرصورت، پاسخ جمهوری اسلامی ایران متناسب و در خور شأن اقدام آنها خواهد بود و طیفی از گزینهها از خاموش کردن دوربینهای فراپادمانی و نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای نسل جدید تا متوقف کردن پروتکل الحاقی در این مقطع روی میز کشور خواهد بود.
الگوی رفتاری ایرانیان در مواجهه با آمریکا و غرب نشان میدهد آزموده را آزمودن خطاست. از تجربه دفاعمقدس 8ساله، واکنش ایران در برابر مخالفت با حق غنیسازی و مقاومت حداکثری در برابر فشارها گرفته تا اقدام متقابل دلاورمردان نیروی دریایی سپاه در توقیف نفتکشهای انگلیسی و یونانی و عقبنشینی آنها، همه و همه نشان میدهد هرگونه فشار و زورگویی علیه ملت ایران نتیجه معکوس برای طرف مقابل بههمراه خواهد داشت.
رئیسجمهور کشورمان نیز در سفر اخیر خود به استان چهارمحالوبختیاری با اشاره به این مهم تأکید کرد که با این اقدامها نمیتوان جمهوری اسلامی ایران را وادار به عقبنشینی کرد. ما بر مواضع خود پافشاری خواهیم کرد تا حقوق ملت ایران به رسمیت شناخته شود؛ از اینرو آمریکا و متحدان غربی آن باید دست از لجاجت بهمنظور تغییر جایگاه شاکی و متهم و فریب افکارعمومی ملتها و دولتها برداشته و نشانه و قصد عملی خود را برای بازگشت به برجام از طریق تضمین انتفاع اقتصادی ایران نشان دهند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژیاتمی نیز برای جلوگیری از بیاعتبارسازی این نهاد در دنیا باید دبیرخانه خود را موظف کند از دریافت هرگونه شواهد جدید ازسوی رژیم صهیونیستی و اعتباربخشی به مطالب جعلی سرویسهای جاسوسی این رژیم - که خود متهم اصلی بیثباتی و ناامنی در منطقه و جهان هستند- خودداری کند که در آن صورت، شاید بتوان امیدوار شد از تضعیف بیش از پیش این نهاد بینالمللی در دنیا پیشگیری شود.