راز دوگانههای مکتب خمینی
محسن مهدیان؛ مدیرعامل
رهبر انقلاب در سالگرد ارتحال امام ره چند تعبیر روشن از مکتب خمینی داشتند که هرچند ظاهرا از هم جدا هستند اما همه در یک نخ تسبیح با هم متصلند.
یکم. فرمود امام میداندار زمین مبارزه بود. در عرصههای مختلف زمین مبارزه را تعیین و مردم را در این مبارزه هدایت میکردند. حالا این میدان یک روز جهاد نظامی بود و یک روز جهاد علمی و اقتصادی و غیره.
این را داشته باشید.
دوم. فرمود امام ما در تاریخ بینظیر بود. چرا؟ توضیح رهبری شنیدنی است. فرمودند چون سراغ نداریم این میزان خصائل و خصیصه یکجا در یک نفر جمع شده باشد. فرمودند امام جامع حماسه و عرفان بود.
دومی را هم یک گوشه ذهن نگه دارید.
و اما سومی. فرمودند خمینی کبیر، دوگانههای به ظاهر متعارض را کنار هم جمع کرد. سپس چند نمونه را اشاره کردند. مثل دوگانه معنویت و رأی مردم/ دوگانه اجرای احکام الهی و مصلحتسنجی/ دوگانه تولید ثروت و رعایت عدالت/ دوگانه تعهد و تخصص
اولا بیایید این دوگانهها را توسعه دهیم. شما چند دوگانه دیگر از مکتب خمینی به ذهنتان میرسد؟
دوگانه آرمان و واقعیت. امام نشان داد میتوان آرمانخواه بود و البته بیاعتنا هم به واقعیت نبود.
دوگانه ظاهر و باطن. نشان داد ظاهر از باطن جدا نیست و اهل علم و عمل را از ظاهر عبور داد و حقیقت و شریعت و طریقت را کنار هم توضیح داد.
دوگانه سجاده و شمشیر. حضرت روحالله عبادت را از سرسجاده و تسبیح تا میدان مبارزه و جنگ امتداد بخشید.
از همه مهمتر دوگانه دنیا و آخرت که منظومه اتم و اکمل آنرا مکتب خمینی هم در تئوری ترسیم کرد و هم در عمل سردست گرفت و نشان داد.
دیگر اینکه دوگانه خواص و تودهها / دوگانه رأی مردم و رأی خدا / دوگانه قانون و ولایت / دوگانه احکام الهی و مقتضای زمان و غیره.
و اما نخ تسبیح این سه در کنارهم؛
راز جمع کردن این دوگانهها در کنار هم چیست؟ همان خصلت بینظیر امام که فرمود: خمینی جامع حماسه و عرفان بود. هم نهایت شجاعت و هم مشحون از احساسات. هم اهل محاسبه و هم اوج توکل. هم کوه عاطفه بود و هم سرشار از بغض دشمن.
راز جمع کردن این دوگانهها در جامعیت علمی و عملی مکتب خمینی است و ثمره این جامعیت در ایجاد همان میدانهای متنوع مبارزه؛ یک روز جنگ در نبرد نظامی و روز دیگر در رسانه و اقتصاد و علم و غیره. و این یعنی هرکس هرجا و هرزمان مکلف است به مبارزه و قیام.
مکتب خمینی؛ مکتب انسان کامل است. مکتب جامعیت. مکتب اسمالله.