رشد ابتلا و بستریکودکانکرونایی دراستانها
همه کشور درگیر کروناست، اما بستری کودکان در استانهای جنوبی و مرگومیرها در استانهای مرکزی و جنوبی چشمگیر است
حمیده پازوکی - خبرنگار
شیوع سویه اومیکرون چند هفتهای است استانهای کشور را درگیر خود کرده است. شیب تند ابتلای بیماری و افزایش تصاعدی بیماران بستری در کنار ابتلای تعداد زیادی از کودکان، این سویه را از دیگر سویههای ویروس کرونا متفاوت و کادر درمان بیمارستانهای کشور را با چالشهای جدیدی مواجه کرده است.
با این حال درصد قابلتوجه واکسیناسیون سراسری موجب شده است بیشتر مبتلایان به شکل سرپایی درمان شوند. همین موضوع تأثیر بسیاری بر بحرانی نشدن وضعیت بیمارستانها داشت؛ بهطوری که برخلاف سویههای پیشین کرونا، بیمارستانها همچنان توان بستری و رسیدگی به بیماران بدحال کرونایی را دارند؛ هرچند خوشبینی به ویروسی چون کرونا هیچگاه ممکن نیست و بیماری در هفتههای پیشرو میتواند روی دیگری ازخود را نشان دهد.
تاختوتاز اومیکرون در میان کودکان
یکی از ویژگیهای سویه جدید اومیکرون ابتلای بیشتر کودکان است. درحالیکه مسئولان درمانی از افزایش 60درصدی ابتلای کودکان کشور به کرونا در سویه جدید خبر میدهند، ابتلای کودکان در استانهای هرمزگان، بوشهر، خراسان شمالی و کرمان بیشتر از دیگر نقاط کشور گزارش شده است.
یکی از استانهایی که کودکان بسیاری در آن بهسویه اومیکرون دچار شدهاند، هرمزگان است. سخنگوی دانشگاه علومپزشکی بندرعباس درباره این موضوع به همشهری میگوید: ابتلای بیشتر کودکان به اومیکرون دلایل متعددی دارد، اما بهطور کلی این سویه نسبت بهسویههای قبلی بیشتر کودکان را درگیر میکند. از سوی دیگر بچهها در استان ما بهصورت حضوری به مدرسه رفته و رفتارهای پرخطر بیشتری داشتهاند.
فاطمه نوروزیان با بیان اینکه عدم تزریق واکسن به کودکان یکی دیگر از دلایل ابتلای آنان بهسویه جدید است، میافزاید: مسئله دیگر آن است که کودکان کمتر میتوانند پروتکلهایی مانند زدن ماسک را رعایت کنند و همین موجب ابتلای بیشتر آنها در سویه جدید شده است.
وی با بیان اینکه بیشتر مبتلایان به کرونا در سویه جدید چه کودک و چه بزرگسال به شکل سرپایی درمان میشوند، گفت: در یک هفته گذشته موارد بستری عادی و آیسییو در هرمزگان کاهش یافت. البته باید هفته آینده را هم صبر کنیم و ببینیم چه اتفاقی در آمار ابتلا خواهد افتاد و به همین زودی نمیتوانیم اعلام کنیم وضعیت اومیکرون در استان رو به بهبود رفته است.
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی با تأکید بر اینکه هیچ فرد کمتر از 18سالی در یکی، دو هفته گذشته در استان بهدلیل کرونا فوت نکرده است، میافزاید: توصیه اکید مسئولان درمانی به خانوادهها این است که واکسیناسیون کودکان را جدی بگیرند؛ زیرا واکسنها هیچ عوارض جدیای برای کودکان ندارند.
در بوشهر هم بهگفته سرپرست معاونت درمان دانشگاه علومپزشکی این استان، ۲۰۰بیمار کرونایی بستری هستند که ۲۰درصد آنان را کودکان تشکیل میدهند. احمد یزدانپناه همچنین اعلام کرده است 3کودک بدحال در بخش ویژه کودکان بستری هستند و در پیک ششم تاکنون یک کودک 3ساله با بیماری ژنتیک بهعلت کرونا جان باخته است.
افزایش آمار فوت در چند استان
با آنکه در هفتههای گذشته درباره بیخطر بودن سویه اومیکرون و آمار کم فوتشدگان آن خبرهایی شنیده میشد، اما این سویه از کرونا هم آمار قابلتوجهی از فوتشدگان را بهدنبال داشت و حتی در استانهایی مانند البرز، اصفهان، فارس، قزوین، مازندران و هرمزگان خبرهایی از افزایش آمار فوت مبتلایان به این سویه از کرونا هم منتشر شده است.
معاون درمان دانشگاه علومپزشکی قزوین با بیان اینکه 5درصد افراد واجد شرایط این استان هنوز واکسن دریافت نکردهاند، درباره افزایش مرگ بیماران کرونایی در این استان به همشهری میگوید: این 5درصد جمعیتی حدود 63هزار نفر را شامل میشود و بیشتر افرادی که در استان بهدلیل کرونا بستری شده و فوت کردهاند از میان همین گروه هستند.
جلال رحمانی با بیان اینکه بعضی از افراد هم واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند، میافزاید: نزدن دوز دوم و سوم واکسن هم یکی از دلایل مهمی است که موجب بستریشدن و فوت بیماران کرونایی میشود و باید آن را بسیار جدی گرفت.
وی رعایت نکردن پروتکلها را نیز از دلایل مهم ابتلا به کرونا در میان مردم قزوین میداند و میگوید: متأسفانه مراسم مختلف همچنان در استان برگزار میشود. از سوی دیگر مردم درمورد کرونا عادیانگاری میکنند و شایعه ضعیف بودن سویه اومیکرون هم به آن دامن زده است. هرمزگان هم یکی از استانهایی است که مرگومیر بیماران کرونایی در آن افزایش یافته است.
سخنگوی دانشگاه علومپزشکی هرمزگان هم با بیان اینکه هفته گذشته فوتیهای کرونا در هرمزگان 130درصد افزایش یافته است، میگوید: قرار است دلایل افزایش مرگومیر در استان بررسی شود تا ببینیم افراد فوتی فقط بهسویه اومیکرون مبتلا بودهاند یا مبتلایانی بهسویه دلتا هم در میان آنها هست؟ اما نکته قابل توجه اینکه بیشتر افرادی که فوت کردهاند واکسیناسیون خود را تکمیل نکرده بودند؛ یعنی یا یک دوز واکسن زده بودند یا از دریافت دوز دوم واکسن آنها زمان طولانی میگذشت. به علاوه بیماریهای زمینهای هم بر این موضوع تأثیر گذاشته است.
نوروزی با بیان اینکه بیشتر افراد فوت شده بالای 70سال داشتهاند، میافزاید: در کنار همه اینها بعضی افراد دیر به پزشک مراجعه کرده بودند و وخامت حالشان موجب شد جان خود را از دست بدهند.
وی درباره امکانات بیمارستانی استان نیز میگوید: با اینکه بستریها و موارد آیسییو در استان افزایش داشت، اما بهدلیل آمادگی بخشهای درمان استان از سویه دلتا به بعد مشکلی در زمینه امکانات درمانی در استان وجود ندارد.
شیب تند ابتلا
در روزهای گذشته ابتلا به کرونا در چند استان در همه گروههای سنی به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا کرده است. اردبیل، بوشهر، کرمانشاه، مازندران، فارس، ایلام، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی از استانهایی هستند که از سرعت گرفتن بیماری خبر دادهاند؛ موضوعی که میتواند این استانها را درصورت کاهشی نشدن روند ابتلا و بستری با مشکل مواجه کند.
تاختوتاز اومیکرون در استانها بهسوی قله موج ششم کرونا با سرعتی باورنکردنی ادامه دارد. هر روز رنگ شهرهای بیشتری قرمز میشود و افراد بیشتری به جمع بستریهای بیمارستانی میپیوندند. آمادگی بیمارستانهای کشور در سویههای قبلی موجب شده موج ششم تاکنون بحرانی را در زمینه درمان تجربه نکند، اما جدی نگرفتن توصیههای کارشناسان میتواند روزهای دشواری را برای یک ماه باقیمانده از سال
رقم بزند.