• یکشنبه 30 اردیبهشت 1403
  • الأحَد 11 ذی القعده 1445
  • 2024 May 19
چهار شنبه 27 بهمن 1400
کد مطلب : 153957
+
-

مواد غذایی ناسالم عملکرد کبد و کلیه را مختل می‌کند

نگاه
مواد غذایی ناسالم عملکرد کبد و کلیه را مختل می‌کند

محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی

تغذیه و نوع مواد مصرفی نقش مهمی در برخورداری ما از سلامت دارد. تحقیقات نشان می‌دهد بین تغذیه، سیستم ایمنی و ابتلا به بیماری‌های مختلف ارتباط مستقیمی وجود دارد. یعنی می‌توان گفت سیستم ایمنی بدن افرادی که رژیم غذایی متعادل و سالمی دارند بسیار قوی‌تر از افرادی است که از رژیم غذایی سالمی تبعیت نمی‌کنند. حالا در وضعیت شیوع کرونا، بررسی‌ها مشخص کرده که این ویروس بیشتر به سراغ افرادی می‌رود که از نظر غذایی، دچار سوءتغذیه‌اند، این مسئله بیش از همه برای سالمندان مشکل‌ساز شده است. این افراد به‌دلیل مشکلاتی که در بلع، گوارش و تحرک کم مجاری دستگاه گوارش دارند، بیش از گروه‌های سنی دیگر در معرض سوء‌تغذیه و در نتیجه ابتلا به بیماری‌های مختلف قرار دارند. یکی از مهم‌ترین موارد برای برخورداری از تغذیه درست، ایجاد ایمنی برای بدن است. بنابراین مواد غذایی که انتخاب می‌کنیم باید از هر نظر سالم باشد. یعنی محصولات کشاورزی، دامی وهمچنین پروتئین‌های دامی مانند تخم مرغ باید در آب و خاک و محیط سالم پرورش پیدا کرده و از آلاینده‌های مختلف دور باشند. درمان‌هایی که در ارتباط با دام و طیور صورت می‌گیرد باید درمان‌های سالمی باشند. ضمن اینکه استفاده از داروها و آنتی‌بیوتیک‌ها نیز باید درست، به‌جا و اصولی باشد، چرا که هر‌گونه آلاینده شیمیایی، بیولوژیک یا محیطی برای رشد و پرورش گیاه یا مواد غذایی درنهایت می‌تواند وارد بدن ما ‌شود و به ما آسیب زیادی وارد کند. با توجه به اینکه کار کبد و کلیه سم‌زدایی است، مصرف مواد غیر‌سالم فعالیت این ارگان‌ها را زیاد می‌کند. این مواد به‌صورت رادیکال آزاد عمل می‌کنند و حتی موجب آسیب و مرگ سلولی می‌شوند، مواد غذایی غیر‌‌سالم باعث افزایش التهاب در بدن می‌شوند، ایجاد التهاب هم به‌دلیل عملکرد ضعیف سیستم ایمنی بدن است. باید به این موضوع توجه کرد که آلاینده‌های شیمیایی، باقیما‌نده سموم دفع آفات نباتی و داروهایی که برای دام استفاده می‌شوند و همچنین هورمون‌تراپی و باقیمانده هورمون‌ها از طریق غذا وارد بدن می‌شوند. مهم‌ترین اثری که در تمام این موارد مشترک است ایجاد التهاب است که کل سلول‌های بدن ما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و به آن آسیب می‌‌زند. همچنین گاهی باقیمانده آنتی بیوتیک‌هایی هم که برای درمان بیماری‌های دام و پرندگان استفاده می‌شود به نوعی می‌توانند وارد سفره غذایی ما شوند و تأثیر خود را بگذارند. یعنی به مرور باعث مسمومیت در کبد و کلیه یا اختلالات هورمونی شوند که می‌تواند خطرناک باشد. به‌دلیل آلودگی‌های مختلف در مواد غذایی، در چند دهه گذشته مفهومی به نام موارد غذایی ارگانیک ایجاد شده، یعنی مواد غذایی که در محیطی کاملا تازه، سلامت و عاری از هرگونه آلاینده شیمیایی، میکروبی و سموم دفع آفات نباتی پرورش پیدا کرده‌اند. البته اگر تمام مواردی که برای ارگانیک بودن موادغذایی ازجمله میوه‌ها و سبزیجات و همچنین دام و طیور لازم است، رعایت شود. قیمت این مواد غذایی بسیار بیشتر است و درنتیجه تمام مردم قدرت تهیه آن را ندارند. این وظیفه ارگان‌هایی مثل وزارتخانه‌های بهداشت، کشاورزی و صنایع است که نظارت مستقیم، لازم و جامعی بر تمام مراحل تهیه و فرآوری مواد غذایی از آب آشامیدنی گرفته تا تمام مواد غذایی خوراکی در تمام ابعاد کشاورزی، دامپروری و تهیه مواد صنعتی غذایی داشته باشد تا هیچ آلاینده‌ای در فرایند تهیه و تولید مواد غذایی استفاده نشود. موادغذایی ناسالم با تولید بیشتر رادیکال‌های آزاد در بدن به مرور زمان تأثیرات خود را بر جسم و روان ما خواهد گذاشت که می‌تواند از سر‌تا پای سلول‌‌های بدن ما را تحت‌تأثیر قرار دهد. با توجه به اینکه افزایش رادیکال‌های آزاد در بدن می‌تواند زمینه‌ساز بروز التهاب شوند، بنابراین سیستم ایمنی هم ضعیف می‌شود و در نتیجه تمام این وضعیت می‌تواند افراد را در برابر بیماری‌هایی مثل کرونا که سیستم ایمنی بدن را درگیر می‌کند، ضعیف کرده و بدن را مستعد ابتلا به بیماری‌ها کند. در وضعیتی که سیستم ایمنی بدن، قدرت کافی نداشته باشد، در مواجهه با انواع بیماری‌ها توانی نخواهد داشت و افراد در این وضعیت، به نوع وخیم‌تری از ویروس و بیماری‌ها دچار می‌شوند. اما اگر افراد از مواد غذایی ارگانیک و سالم استفاده کنند، قطعا در تقویت سیستم ایمنی آنها تأثیر خواهد داشت و بدن مقاومت بیشتری در برابر بیماری‌هایی مثل کرونا، سرطان و دیگر بیماری‌ها خواهد داشت.

این خبر را به اشتراک بگذارید