در روزهای پرماجرای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی، نگاهها از سراسر دنیا به ایران دوخته شده بود. همه میخواستند شاهد یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر باشند و از واقعیتهای این اتفاق تاریخی باخبر شوند. رسانههای مهم دنیا هم تلاش میکردند از وظیفه ذاتی خود برای پوشش اخبار عقب نمانند و خبرنگاران و عکاسان خود را به ایران اعزام کرده بودند. در آرشیو عکس روزنامهها و خبرگزاریهای بزرگ دنیا، عکسهای متعددی از وقایع انقلاب اسلامی ایران وجود دارد که از دریچه دوربین عکاسان خارجی ثبت شده است.
الکس بویی
عکاس سالهای التهاب
الکس بویی یکی از عکاسانی است که موفق شد در روزهای پرالتهاب منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی به ایران بیاید. او از رویدادهای انقلاب ایران همچون تظاهرات مردم، تسخیر سفارت آمریکا، حضور انقلابیون در کاخهای شاه و همچنین از حضور محمدرضا پهلوی در مکزیک پس از انقلاب عکاسی کرده است. بویی بسیاری از وقایع سیاسی و اجتماعی را در بسیاری از نقاط دشوار جهان در دهههای 1970و 1980در ایرلندشمالی، قبرس، اسپانیا، اریتره، ایران، عراق، بولیوی، نیکاراگوئه، برمه، تایلند، کامبوج، ویتنام و فیلیپین عکاسی کرد و به ثبت تصاویر مستند از رویدادهای تاریخی مهم کمک کرد.
کریستینا اسپنگلر
عکاس فضاهای زنانه انقلاب
کریستینا اسپنگلر، عکاس مشهور فرانسوی در میان عکاسان خارجی بود که همزمان با وقایع انقلاب سال 1357به ایران سفر کرد و از زمان پیروزی انقلاب تا بیش از یکسال بعد عکسهایی از کوچه و خیابانهای تهران و چند شهر دیگر ایران ثبت کرد. تصاویر اسپنگلر بیشتر روی زنان ایران متمرکز است و توانسته بهدلیل جنسیت خود به فضاهای زنانه انقلاب ایران نزدیک شود. تلاشهای او برای ثبت تصاویر متفاوت از حضور زنان در مراحل مختلف پیروزی انقلاب اسلامی، به گرفتن عکسهای مهم از واقعیت آن روزها منجر شده است.
آلن دژان
عکاس ورود امام
آلن دژان، عکاس خبری آژانس سیگما بود که در کنار رویدادهای مهم تاریخی همچون انقلاب ایران، عکاسی از ساندینیستها در جریانات انقلاب نیکاراگوئه، مجاهدین افغانستان، درگیریهای مسلحانه جبهه آزادیبخش فلسطین، شورش 1969ایرلند شمالی، اعتراضات 1968فرانسه، جنگ داخلی لبنان، جنگ ویتنام، درگیریهای نظامی مصر در زمان انورالسادات و لیبی در دوره حکومت معمر قذافی را در کارنامه حرفهای خود دارد. ورود امام به تهران، تشکیل دولت موقت، تظاهرات مردمی علیه بختیار، اعتراضات خیابانی مردم، درگیریهای مسلحانه، پیوستن گارد شاهنشاهی به مردم، استقرار نیروهای مردمی در کاخ شاه از تصاویر این عکاس است.
دیوید بارنت
عکاس آن عکس معروف
دیوید بارنت، عکاس خبری مشهور آمریکایی که پرتره او از رهبر انقلاب اسلامی به عکس برگزیده نشریه تایم در سال 1979بدل شد، در خلال حوادث انقلاب بهمن 1357به ایران سفر کرد. او عکسهای خود از حوادث این دوران را بعدها در مجموعهای با عنوان 44روز از زمان خروج شاه مخلوع از ایران تا ورود رهبر انقلاب اسلامی به میهن و پیروزی انقلاب منتشر کرد. زمانی که نشریه تایم امام خمینی(ره) را بهعنوان شخصیت برگزیده سال 1979انتخاب کرد، عکسی را روی جلد قرار داد که بارنت از وقایع انقلاب ایران برداشته بود.
آلن مینیان
مأموریت برای عکاسی از انقلاب
آلن مینیان بهعنوان خبرنگار و عکاس در خبرگزاری سیپاپرس فعالیت حرفهای خود را آغاز کرد و سپس وارد آژانس گاما شد و در ماموریتی برای عکاسی از انقلاب ایران به سفارش این آژانس راهی ایران شد. عکاسی از قتلعام فلسطینیان در صبرا و شتیلا در بیروت 1982، مجاهدین در منطقه بین کابل و جلالآباد در افغانستان، آلمانشرقی، پایان حکومت نظامی در آرژانتین، درگیری اسرائیل و فلسطینیها در جنوب لبنان در سال 1987بخشی از فعالیت این عکاس بوده است. او در سال 1980برای گزارش خود در مورد اعدام یک خائن در افغانستان در طول جنگ علیه ارتش شوروی برنده مسابقه عکس جهانی مطبوعات شد.
باب دیر
مردی از آسوشیتدپرس
باب دیر در 1950وارد خبرگزاری آسوشیتدپرس شد. وی مأموریتهای مختلفی را برای این خبرگزاری انجام داد که از میان آنها میتوان به انقلاب ایران، جنگ در بیروت، آشوبهای ایرلندشمالی، قحطی در اتیوپی و همچنین بازیهای المپیک اشاره کرد. باب دیر در سالها فعالیت خود جوایز متعددی دریافت کرد که جایزه بخش زندگی روزمره مسابقه عکس جهانی مطبوعات در سال 1983با عکسی از سربازی که مقابل پوستر فیلم آخر عشق ایستاده است یکی از این جوایز است. او در سال 2004در سن 69سالگی در اثر سکته مغزی درگذشت.
فرانسوا لوشون
عکسهای آخرین شاه
فرانسوآ لوشون، خبرنگار و عکاس فرانسوی است که کار خود را در آژانس گاما در سال 1974آغاز کرد و گزارشهایی تصویری و نوشتاری را از 140کشور مختلف روایت کرد. این عکاس حرفه خود را با جدیت دنبال کرد و برای تلاشهای خود در مسابقه عکس جهانی مطبوعات 3جایزه بهدست آورد. لوشون در دوران انقلاب همراه با انقلابیون به کیش سفر کرد. او در این سفر از کاخ الیت کیش که محل اقامت محمدرضا پهلوی در شرق جزیره کیش بود، تصاویر متعددی ثبت کرد و حال و هوای آن روزها را به خوبی در عکسهایش به نمایش گذاشت.
کدام عکاسان خارجی وقایع انقلاب اسلامی را ثبت کردند
انقلاب به روایت دیگران
در همینه زمینه :