• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 18 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 15168
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/N0zv
+
-

کشاورزان لار در صرفه‌جویی آب پیشتازند

2هزارو700هکتار از اراضی لارستان با دریافت تسهیلات به شیوه نوین آبیاری می‌شوند

کشاورزی
کشاورزان لار در صرفه‌جویی آب پیشتازند




آذر خسروانیان| شیراز - خبرنگار: 

لار، یکی از ۴۹ شهرستان قدیمی فارس به شمار می‌رود که در سال1316 تأسیس شده است. این شهر با مرکزیت لارستان یکی از مهم‌ترین قطب‌های اقتصادی محسوب می‌شود. فاصله لارستان تا شیراز ۳۳۰ کیلومتر است و شهرهای آن شامل لار، خور، لطیفی، اوز، بیرم، بنارویه، جویم، عمادده و بخش‌های آن شامل مرکزی، جویم، بنارویه، صحرای باغ، اوز و بیرم می‌شود. 

لار در حد فاصل شهرستان‌های داراب، جهرم، خنج و گراش قرار داشته و در شرق و جنوب با بستک در استان هرمزگان همسایه است. این شهرستان از لحاظ دسترسی به دریا کوتاه‌ترین مسیر را در بین شهرهای فارس دارد که این ویژگی نیز در رونق اقتصادی این منطقه تأثیر فراوانی دارد. در شرایط فعلی با فراگیر شدن بحران آب و کاهش میزان بارندگی سالانه، امکان برداشت محصولات کشاورزی در این شهرستان به حداقل رسیده است. 

با توجه به اینکه لارستان 7/4 درصد زمین‌های کشاورزی استان فارس را در خود جای داده است، در سال‌های اخیر برای استفاده بهینه از بخش کشاورزی و ارتقای سطح آن، تمهیدات مناسبی صورت گرفته است که آبیاری تحت فشار، عملیات تسطیح لیزری خاک، یکپارچه کردن اراضی زیر کشت و مرمت قنوات از آن جمله‌اند. لارستان در اجرای آبیاری تحت فشار مقام دوم را در بین شهرستان‌های فارس کسب کرده است که باید از این حیث به عنوان الگو مدنظر کشاورزان سایر شهرستان‌های فارس قرار گیرد.


 محصولات کشاورزی و منابع آبیاری

مدیر جهاد کشاورزی لارستان در خصوص محصولات کشاورزی این شهرستان می‌گوید: عمده محصولات تولیدی این شهرستان محصولات زراعی و باغی است که در این بین طرح استمرار کشت گوجه فرنگی، پیاز خارج از فصل و همچنین محصولات جالیزی و انواع سبزیجات در تولیدات زراعی از اهمیت خاصی برخوردارند.

 «فرزاد قاسمی» اضافه می‌کند: محصولات باغی این شهرستان نیز خرما، مرکبات، زیتون و کُنار را شامل می‌شود که برای صادرات مورد توجه قرار گرفته و بازار خوبی دارند.

وی به چگونگی کشت در این شهرستان اشاره می‌کند و می‌افزاید: تولید محصولات به صورت زراعی باغی و گلخانه‌ای بوده و آبیاری به شکل سنتی و کشت به صورت نیمه مکانیزه است.
قاسمی در مورد منابع آبیاری محصولات کشاورزی لارستان ادامه می‌دهد: با توجه به شرایط اقلیمی خاص منطقه لارستان نیاز به اجرای طرح‌هایی محسوس است که در استفاده از منابع آبی و صرفه جویی تأثیر داشته باشند.

 وی نسبت به کسب مقام دوم در میان شهرستان‌های فارس برای اجرای آبیاری تحت فشار ابراز خرسندی می‌کند و می‌گوید: برای بهبود وضعیت در شرایط بحران و خشکسالی عملیات تسطیح لیزری و یکپارچه سازی اراضی در سطح ۵۰۰ هکتار با کاهش ۳۵ درصد مصرف آب و احیا و مرمت قنوات مد نظر قرار داده شده است.

قاسمی با اشاره به اجرای طرح پی‌وی‌سی برای نژادی گندم و جو که در منطقه بلغان کشت شده است، می‌افزاید: در این طرح بذرهای گندم و جو متناسب با شرایط اقلیمی شهرستان بوده و منجر به ایجاد هسته بذری شده است.
وی اضافه می‌کند: هدف نهایی این طرح با اولویت نیاز آبی کم در اراضی آبی و دیمی بوده است که با موفقیت دنبال می‌شود.


گیاهان سازگار با اقلیم لار

مدیر جهاد کشاورزی لارستان از کشت و توسعه گیاهان دارویی مرزنجوش و آویشن باغی خبر می‌دهد و می‌گوید: این گیاهان با اقلیم خشک و کم آبی لارستان سازگاری دارند و همواره نوسان قیمت این گیاهان در بازار کمتر بوده است.
قاسمی می‌افزاید: برای صرفه جویی در منابع آبی از تغییر الگوی کشت با هدف توسعه گیاهان کم آب بر از جمله گلرنگ و کینوا بهره برده‌ایم که این نوع گیاهان در اراضی آبی و دیم با فاصله آبیاری ۱۳۰‌روزه کشت می‌شوند.

وی ادامه می‌دهد: این نوع کشت به علت مقاومت در برابر کم آبی و خاک شور، همچنین خرید تضمینی دانه‌های روغنی مورد استقبال بهره برداران قرار گرفته است.
قاسمی معتقد است: توسعه و کاشت این نوع گیاهان که ارزش غذایی بالایی دارند باعث صرفه جویی در منابع آبی و استفاده بهینه از خاک و آب شور می‌شود.
وی از ارائه تسهیلات به کشاورزان برای اجرای طرح آبیاری نوین خبر می‌دهد و می‌گوید: کشاورزان لارستان برای اجرای این طرح و خرید ادوات کشاورزی تسهیلات ویژه‌ای دریافت می‌کنند.
 قاسمی می‌افزاید: حدود ۷ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی زراعی و باغی لارستان با دریافت تسهیلات به شیوه نوین آبیاری مجهز و حدود ۷۰ درصد از محصولات تولیدی این شهرستان بیمه شده است.


ظرفیت انبارداری، صنایع تبدیلی و صادرات

مدیر جهاد کشاورزی لارستان در خصوص ظرفیت انبارداری محصولات زراعی در این شهرستان نیز می‌گوید: سیلوی ۴۰ هزار تنی گندم در منصور آباد ایجاد شده است که امکان توسعه و گسترش را نیز دارد. «فرزاد قاسمی» به صنایع تبدیلی در لارستان اشاره می‌کند و می‌افزاید: صنایع تبدیلی این شهرستان در زمینه‌های محصولات زراعی از جمله خیار، کنجد، کارخانه پنبه پاک کنی و غذای طیور قابل ملاحظه است. 

وی به تشریح مختصات جغرافیایی این شهرستان می‌پردازد و می‌گوید: به علت نزدیک بودن لارستان به بنادر جنوب و ظرفیت بالای صادرات در این منطقه، ضروری است که مسئولان نسبت به ایجاد و گسترش زمینه‌های صادرات، همچنین سرمایه گذاری بخش‌های فرآوری و انبارداری در این شهرستان اقداماتی را به عمل آورند. 

قاسمی که اعتقاد دارد با تشویق سرمایه گذاران می‌توان افق مناسبی را برای صادرات لارستان ترسیم کرد، ادامه می‌دهد: باید به منظور تشویق بخش خصوصی تسهیلات ویژه‌ای در نظر گرفته شود تا سرمایه گذاران با رغبت و برای کسب سود مناسب وارد میدان شوند.  وی در خصوص محصولات صادراتی این شهرستان در بخش کشاورزی، می‌افزاید: عمده محصولات تولیدی مانند خرما و گیاهان دارویی، همچنین محصولات متعدد جالیزی و مرکبات به خارج از استان و کشور صادر می‌شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید