• دو شنبه 17 اردیبهشت 1403
  • الإثْنَيْن 27 شوال 1445
  • 2024 May 06
یکشنبه 12 دی 1400
کد مطلب : 149824
+
-

مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت رفاه تحلیل کرد

3موتور شتاب‌دهنده تورم در آذر 1400

تازه‌ترین آمارهای رسمی نشان می‌دهد: سفره جمعیت شهرنشین، به‌ویژه در کلانشهرها، به سبب افزایش قیمت خدمات حمل‌ونقل، به همراه گران‌شدن قیمت نان و غلات ازجمله برنج و همچنین رشد اجاره‌بها، کوچک‌تر شده و دهک‌های متوسط و فقیر شهرنشین را تحت فشار قرار داده است.
مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه ایران می‌گوید: رشد اجاره‌بها، نرخ خدمات حمل‌ونقل و قیمت نان و غلات، 3موتور شتاب‌دهنده تورم در آذرماه بوده است.
به گزارش همشهری، این گزارش رسمی نشان می‌دهد: این 3متغیر همچنین باعث افزایش نرخ تورم نقطه به نقطه در آذرماه امسال نسبت به آذرماه پارسال شده است. در آبان‌ماه، نرخ خدمات بهداشت و درمان به جای نرخ خدمات حمل‌ونقل یکی از موتورهای رشد تورم به همراه نرخ اجاره‌بها و قیمت نان و غلات بوده است.

سبقت تورم از پیش‌بینی‌ها
بازوی آماری و تحقیقاتی وزارت کار، پیش از این پیش‌بینی کرده بود نرخ تورم از مرداد امسال روندی نزولی را طی خواهد کرد و از 45درصد در میانه تابستان به 29.8درصد در پایان امسال می‌رسد، اما روند نرخ تورم در 4ماه گذشته نشان می‌دهد؛ نرخ تورم واقعی، از تورم پیش‌بینی شده، فاصله گرفته؛ به‌گونه‌ای که برخلاف پیش‌بینی قبلی، به جای تحقق نرخ تورم 38.2درصدی پیش‌بینی شده، در آذرماه، نرخ تورم واقعی به 43.4درصد رسیده است. به این ترتیب بعید است نرخ تورم در پایان سال به محدوده پیش‌بینی یادشده برسد.
مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار می‌گوید: از بین 12گروه عمده هزینه‌ای خانوارهای ایران، 4گروه مسکن، آب، برق، گاز و دیگر حامل‌های انرژی، خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، بهداشت و درمان و حمل‌ونقل به‌ترتیب بیشترین وزن را در سبد خانوارها تشکیل می‌دهد؛ به‌گونه‌ای که 76درصد از ضریب اهمیت سبد کالاها و خدمات مورد مصرف خانوارهای ایرانی، در مناطق شهری و روستایی را شامل می‌شود. افزون بر این سهم گروه مسکن، آب، برق و گاز و سایر حامل‌های انرژی به همراه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها 59درصد از وزن سبد هزینه‌ای خانوار را دربرمی‌گیرد.
برآورد سازمان برنامه و بودجه نشان می‌دهد با حذف ارز 4200تومانی دست‌کم 7درصد بر نرخ تورم افزوده می‌شود و در این شرایط دولت مصمم است تا هم الگوی اختصاص سهمیه بنزین را از خودرومحوری به شخص‌محوری افزایش دهد و هم اینکه با حذف ارز 4200تومانی واردات کالاهای اساسی، به توزیع یارانه نقدی بین دست‌کم 64میلیون ایرانی اقدام کند. به گزارش همشهری، به‌نظر می‌رسد این دو اقدام باز هم شتاب حرکت 3موتور تورم، شامل قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، حمل‌ونقل و اجاره‌بها را به‌ویژه در کلانشهرها افزایش دهد.

پیشتازان تورم خوراکی‌ها
نهاد آماری وابسته به وزارت کار در گزارش خود فاش می‌سازد؛ در آذرماه امسال، نسبت به آبان ماه، قیمت اقلامی چون ادویه و چاشنی شامل زعفران، رب گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی با 5.5درصد و دخانیات با 3.9درصد و سبزی‌ها و حبوب، از جمله سیب‌زمینی، گوجه و پیاز با 3.5درصد در صدر جدول تورم ماهانه اقلام خوراکی قرار داشته است. در همین بازه زمانی، کمترین رشد قیمت مربوط به میوه و خشکبار با 1.1درصد، گوشت قرمز و مرغ با منفی 2دهم درصد بوده است.
در مقایسه رشد قیمت خوراکی‌ها در آذر امسال نسبت به آذر ماه سال گذشته، قیمت شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی با 58.3درصد و گوشت ماهی با 57.5درصد بیشترین و قیمت گوشت قرمز و مرغ با 24.8درصد کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه را ثبت کرده‌اند. این گزارش می‌افزاید: بالاترین نرخ تورم سالانه هم به رشد قیمت روغن و چربی‌ها به میزان 86درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ با بیش از 71درصد و گوشت ماهی با 67درصد اختصاص داشته است.

سیب‌زمینی، هویج را ضربه فنی کرد
دیروز مرکز آمار ایران در گزارشی از تابلوی رشد قیمت خوراکی‌ها در آذرماه رونمایی کرد. براساس این گزارش، از 53قلم کالای خوراکی منتخب در مناطق شهری ایران، تعداد 33قلم کالاها تغییر سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطه به نقطه، به میزان 35درصد را تجربه کرده است. اگر تا چندماه پیش هویج فرنگی در بازار میوه و در بین اقلام خوراکی منتخب یکه‌تازی می‌کرد و صدرنشین رشد قیمت‌ها بود، حالا این سیب‌زمینی است که هویج را ضربه فنی کرده و در یک ماه با رشد قیمت 24درصد مصرف‌کنندگان را غافلگیر کرده؛ آن‌هم در ماهی که هویج فرنگی 24درصد افت قیمت داشته است. نه فقط هویج فرنگی، بلکه به‌گفته مرکز آمار، در آذرماه امسال، فلفل دلمه‌ای، پرتقال، کدوسبز، تخم مرغ، موز، لیموترش، ماکارونی، گوشت گوسفندی، هلو، مرغ ماشینی، روغن نباتی جامد و گوشت گوسفندی در آذرماه نسبت به آبان ماه سال‌جاری ارزان‌تر شده و در مقابل سایر کالاهای خوراکی گران‌شده است.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید