سفرای چند کشور اروپایی در دیدار با رئیسجمهوری کشورمان بر توسعه روابط دوجانبه تأکید کردند
ایران در مسیر توسعه روابط فرابرجامی
دیروز تهران در کانون رایزنیهای دیپلماتیک قرار داشت و پاستور نیز روز شلوغی را در این زمینه پشتسر گذاشت؛ از گفتوگوهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی با مسئولان کشورمان گرفته تا دیدارهای دیپلماتیک سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری با نمایندگان کشورهای مختلف؛ رایزنیهایی که نشان میدهد دولت سیزدهم روزهای پرکاری را در حوزه سیاست خارجی سپری میکند.
رفتوآمدهای دیپلماتیک دیروز در تهران نشان میدهد جمهوری اسلامی، حساب ویژهای روی گسترش روابط منطقهای، بهویژه با همسایگان آسیایی خود باز کرده است و براساس آنچه مسئولان دولت سیزدهم بارها تأکید کردهاند، ایران دیگر قصد ندارد همه تخممرغهای خود را در سبد «برجام» و «غرب» بگذارد؛ رویکردی که در رایزنیهای دیپلماتیک دیروز در تهران نیز بهوضوح قابل مشاهده بود. این موضوع درحالیاست که گسترش روابط جمهوریاسلامی با کشورهای اروپایی، بدون محوریت دولتهای عضو تروئیکای اروپایی طرف مذاکره با ایران در گفتوگوهای هستهای نیز دیروز و درجریان گفتوگوی رئیسی با نمایندگان برخی از این کشورها مورد تأکید قرار گرفت.
مانعزدایی از همکاری کشورهای عضو اکو
درچنین شرایطی دیروز و درآستانه برگزاری پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در 7آذرماه به میزبانی شهر عشقآباد در ترکمنستان، رئیسجمهوری کشورمان با «خسرو ناظری»، دبیرکل این سازمان دیدار و گفتوگو کرد و ضمن تأکید بر اهمیت گسترش همکاریهای منطقهای برای جمهوری اسلامی ایران، از وی خواست تا راهکارهای مناسبی برای فعال کردن ظرفیت و ارتقای سطح همکاریهای اقتصادی کشورهای عضو اکو اتخاذ شود.
رئیسی در این دیدار شناسایی و رفع موانع و مشکلات افزایش سطح مناسبات و همکاریهای کشورهای عضو را در آستانه برگزاری اجلاس سران اکو، ضروری دانست و اظهارداشت: باید هرگونه مانع و مشکل در مسیر توسعه همکاریها رفع شود تا تبادلات و مناسبات اقتصادی کشورهای عضو اکو در سطح بالاتر و برتری انجام شود.
رئیسجمهوری کشورمان با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی فراوانی که کشورهای عضو اکو در حوزههای مختلف از آن برخوردارند، فعال کردن این ظرفیتها را زمینهساز رونق اقتصادی منطقه عنوان کرد؛ موضوعی که در راهبردهای سیاسی و اقتصادی دولت سیزدهم نمود ویژهای دارد.
رئیسی همچنین با اشاره به ظرفیتهای کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو در حوزه انرژی، تجارت، حملونقل، اقتصاد دیجیتال، اقتصاد دریا و گردشگری گفت: برنامهریزیها و اقدامهای جامع دبیرخانه سازمان اکو برای فعال کردن این ظرفیتها میتواند رونق اقتصادی منطقه و پیشرفت و آبادانی کشورهای عضو اکو را به همراه داشته باشد.
رئیسی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران از فعال شدن و توسعه فعالیتهای سازمان اکو حمایت میکند، افزود: تهران برای همکاریهای منطقهای در قالب سازمان همکاریهای اقتصادی اهمیت ویژهای قائل است و از اینگونه فعالیتها حمایت میکند.
گسترش روابط فرابرجامی
تأکید بر توسعه همکاریهای منطقهای ایران درحالی است که رئیسجمهوری کشورمان دیروز و درجریان گفتوگو با نمایندگان کشورهایی ازجمله نیوزیلند، اسپانیا و هلند، بر گسترش روابط و همکاریهای میان ایران و این کشورها تأکید کرد؛ موضوعی که نمایانکننده سیاستهای راهبردی دولت سیزدهم در زمینه گسترش روابط فرابرجامی با کشورهای مختلف جهان براساس احترام متقابل و تأمین منافع دوجانبه است.
بر همین اساس هم بود که دیروز رئیسجمهوری کشورمان هنگام دریافت استوارنامه آنخل لوسادا فرناندس، سفیر جدید اسپانیا در تهران، سطح کنونی روابط 2کشور را غیرقابلقبول دانست و بر توسعه همکاریهای دوجانبه تأکید کرد. رئیسی در این دیدار گفت: اراده ما، توسعه روابط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی با اسپانیاست و ظرفیتهای خوبی در 2کشور برای ارتقای روابط وجود دارد.
وی با بیان اینکه سطح کنونی روابط اقتصادی بین ایران و اسپانیا قابلقبول نیست، ادامه داد: باید تلاش شود همکاریهای دوجانبه بیش از پیش توسعه پیدا کند؛ موضوعی که از سوی سفیر جدید اسپانیا در تهران نیز مورد تأکید قرار گرفت و فرناندس اعلام کرد که همه تلاش خود را برای اعتلای پیوندهای دیپلماتیک و اقتصادی بین ایران و اسپانیا بهکار میگیرد.
توسعه همکاریهای ایران و هلند
فرانسیسکوس یوهان ماریا مولن، سفیر جدید هلند در تهران نیز دیگر دیپلماتی بود که در ابتدای آغاز بهکار خود در ایران به دیدار رئیسجمهوری کشورمان رفت و بر اراده این کشور برای گسترش روابط دوجانبه تأکید کرد. تأکید بر توسعه همکاریهای 2کشور در حوزههای اقتصادی و زیستمحیطی از محورهایی بود که دراین دیدار مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
رئیسجمهوری کشورمان در این دیدار با تأکید بر توسعه روابط تجاری ایران و هلند، خواستار تقویت همکاریهای 2کشور در حوزه فناوری، بهویژه مسائل زیستمحیطی و آب شد. رئیسی ضمن تأکید بر توسعه روابط دوجانبه، عنوان کرد که میان ایران و هلند در زمینه تجاری، اقتصادی و فرهنگی روابط دیرینه و تاریخی وجود دارد.
وی همچنین در این دیدار با انتقاد از دستاویز قرار دادن موضوع حقوق بشر ازسوی نظام سلطه برای تحت فشار قرار دادن کشورهای درحال توسعه، عنوان کرد: ما مبتنی بر آموزههای دینی و انقلابی، خود را موظف میدانیم به حقوق انسانها احترام بگذاریم و مثال آن میزبانی از ۴میلیون افغانستانی در ایران است. یوهان ماریا مولن نیز در این دیدار ضمن ابلاغ سلام گرم پادشاهی هلند به سید ابراهیم رئیسی گفت: روابط ایران و هلند قدمتی ۴۰۰ساله دارد و ایران همیشه مقصد تجاری مهمی برای ما بوده است. ایران، کشور قدرتمندی در منطقه است و فرصتهای بسیار خوبی در زمینه تجارت و سرمایهگذاری میان 2کشور وجود دارد.
دیدار و گفتوگوی رئیسجمهوری کشورمان با «مایکل وهی میلتونگاوالش» سفیر جدید نیوزیلند در تهران نیز از دیگر برنامههای دیپلماتیک دیروز در پاستور بود؛ دیداری که طی آن دوطرف بر لزوم توسعه روابط دوجانبه تأکید کردند.
اتحاد و انسجام براساس وجه مشترک ادیان ابراهیمی
رئیسجمهوری دیروز هنگام دریافت استوارنامه «آندژی یوزوویچ» سفیر جدید واتیکان در تهران گفت: براساس آموزههای قرآنی، وجه مشترک ما که همان ادیان ابراهیمی است، موجب اتحاد و انسجام ما میشود.
سیدابراهیم رئیسی افزود: کسانی که امروز در جهان ظلم میکنند، اگر به آموزههای مسیح توجه کنند، دیگر مرتکب ظلم نمیشوند و واتیکان میتواند در این زمینه نقش فعالی ایفا کند.
وی اضافه کرد: مفاهیم دین مسیح و آنچه پیامبراکرم(ص) به ما آموختند، باید در نشستهای علمی مورد مباحثه قرار گیرند تا دیدگاهها به یکدیگر نزدیکتر شوند.