• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 3 آذر 1400
کد مطلب : 146346
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/kR1x5
+
-

آغاز مطالعات جامع «منطقه آزاد سیستان»

مطالعات جامع منطقه آزاد سیستان با پیوست اجتماعی و صنعتی از هفته آینده آغاز می‌شود

گپ
آغاز مطالعات جامع «منطقه آزاد سیستان»

سیده زهرا عباسی- خبرنگار‌

دفتر اجرایی منطقه آزاد سیستان روز دوشنبه (یک آذر) با حضور دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، معاون امنیتی و انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان و جمعی از مسئولان در شهر جدید رامشار افتتاح شد؛ پروژه‌ای که بسیاری از شهروندان، مسئولان و کارشناسان معتقدند می‌تواند درصورت بهره‌برداری درست منجر به اشتغال‌زایی و محرومیت‌زدایی از کل استان شود. منطقه آزاد سیستان یکی از 7منطقه آزاد جدید تصویب‌شده از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام محسوب می‌شود که قرار است در کنار منطقه آزاد تجاری- صنعتی مهران در ایلام،
بانه - مریوان، بوشهر، قصر‌شیرین، اردبیل و اینچه‌برون فعالیت کند. این منطقه در شمال سیستان و بلوچستان قرار دارد و بخش‌هایی از شهرستان‌های زابل، هامون، زهک، هیرمند و نیمروز را در‌بر‌می‌گیرد. بنا بر اعلام دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد، در سیستان و بلوچستان برای مبادلات تجاری تمرکز بر مرز ریمدان به‌صورت رسمی و زمینی، مرز آبی چابهار برای توسعه صادرات و در حوزه سیستان منطقه آزاد واقع در شهر جدید رامشار است.

شروع مطالعات طرح جامع از هفته آینده
منطقه آزاد چابهار به‌عنوان معین منطقه آزاد سیستان معرفی شده است. در ابلاغیه‌ای از سوی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد کشور مدیران عامل سازمان‌های مناطق آزاد با توجه به نزدیکی و همچنین شباهت‌های منطقه از نظر اقدامات و ظرفیت‌های تعریف‌شده به‌عنوان معین مناطق آزاد معرفی شدند.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با بیان اینکه منطقه آزاد سیستان براساس مطالعات دقیق سند توسعه محور شرق شکل گرفته است، به همشهری می‌گوید: شمال و جنوب سیستان و بلوچستان 1100کیلومتر فاصله دارند که منطقه آزاد سیستان در شمال و منطقه آزاد چابهار در جنوب استان واقع شده است. 2منطقه آزاد به‌عنوان 2بال توسعه
سیستان‌و بلوچستان تعریف می‌شوند که می‌توانند به یکدیگر کمک و همدیگر را تقویت کنند. از سوی دیگر، منطقه آزاد سیستان قرار است با اقتصاد افغانستان کار کند که این تبادل
تجاری و‌اقتصادی می‌تواند در توسعه کل استان مؤثر باشد. عبدالرحیم کردی از شروع مطالعات طرح جامع منطقه آزاد سیستان از هفته آینده خبر می‌دهد و می‌افزاید: منطقه آزاد چابهار به‌عنوان معین ماموریت پیدا کرده است که طرح جامع منطقه آزاد سیستان را تدوین کند. بررسی ‌اولیه انجام شده ‌و به‌زودی مشاور طرح انتخاب و کارها آغاز می‌شود.
وی با بیان اینکه طرح جامع مناطق آزاد نوع فعالیت‌های صنعتی و تجاری و جانمایی آنها را مشخص می‌کند، توضیح می‌دهد: طرح جامع براساس مطالعات بازار و مزیت‌های اقتصادی منطقه فعالیت‌هایی که توجیه اقتصادی دارند را در پهنه 20هزار هکتاری جانمایی می‌کند. در واقع پیش‌‌شرط یک منطقه آزاد این است که چه فعالیت‌هایی در چه نقاطی می‌توانند مستقر شوند؟
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار تأکید می‌کند به محض تهیه و تصویب، امکان استقرار واحدها وجود دارد و البته پیش از آن هم با واحدهایی که قبلا پروژه‌های صنعتی، تجاری و سرمایه‌گذاری داشتند، هماهنگی لازم برای تکمیل انجام می‌شود.

ردیف بودجه برای زیرساخت‌ها
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در بخش دیگری از سخنان خود درباره زیرساخت‌های مورد نیاز منطقه آزاد سیستان هم می‌گوید: منطقه آزاد سیستان در شهر جدید رامشار جانمایی شده است که در مقایسه با سایر مناطق هفت‌گانه تصویب‌شده زیرساخت‌های حداقلی چون آب، برق و گاز را دارد و به همین دلیل یک قدم جلوتر است.
به‌گفته کردی، در سال1401 قرار است ردیف بودجه‌ای برای تکمیل زیرساخت‌های مناطق آزاد جدید درنظر گرفته شود.
بهره‌برداری در سال1401 با سند مسئولیت اجتماعی
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار از تلاش برای بهره‌برداری از منطقه آزاد سیستان در سال1401 خبر می‌دهد و می‌گوید: امیدواریم منطقه‌ آزاد بعد از بهره‌برداری میزبان صنایع و فعالیت‌های تجاری باشد و با فعالیت‌های اقتصادی و لجستیکی و تبادل تجاری بین افغانستان و آب‌های آزاد منجر به اشتغال‌زایی زیادی در محدوده شود.
کردی می‌افزاید: دبیر عالی شورای‌عالی مناطق آزاد تکلیف کرده است که تمام پروژه‌های سرمایه‌گذاری زیرساختی که در مناطق آزاد انجام می‌شود باید پیوست فرهنگی و اجتماعی داشته باشند تا نواقصی که در گذشته وجود داشت، کمتر شود. با این شرایط سرریز منافع اقتصادی مناطق آزاد به محدوده‌های همجوارشان هم خواهد رسید. وی با بیان اینکه پیوست اجتماعی در سال‌های گذشته در منطقه آزاد چابهار هم دیده شده است، می‌گوید: منطقه آزاد چابهار براساس سند مسئولیت اجتماعی پروژه‌های زیادی را در حوزه آموزش، بهداشت و توانمندسازی اجرا کرده و قرار است همین رویکرد در سیستان هم دنبال شود.

طرح‌های صنعتی
براساس آخرین آمار وزارت صمت، درمجموع در 8منطقه آزاد و ویژه اقتصادی فقط ۹۶۳طرح صنعتی معادل 1.2درصد کل طرح‌های صنعتی در دست اجراست که برای آنها بیش از ۶۴هزار نفر اشتغال و ۴۶۹هزار میلیارد تومان سرمایه پیش‌بینی شده.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار اما به نکته جالبی در رویکرد بهره‌برداری از منطقه آزاد سیستان اشاره می‌کند و می‌گوید: رویکرد طرح‌های صنعتی سال‌هاست در منطقه آزاد چابهار مورد توجه بوده به‌طوری که براساس سند آمایش ملی 3واحد پتروشیمی و یک‌مجموعه فولادی 10میلیون‌تنی در چابهار در دست ساخت است که امیدواریم تا سال1401، یک‌واحد پتروشیمی و فولاد به بهره‌برداری برسد.
به‌گفته کردی، واحدهای پتروشیمی بین 400 تا 600نفر مستقیم و فولاد حدود 300نفر اشتغال مستقیم ایجاد می‌کنند که با توجه به اشتغال‌زایی غیرمستقیم نقش مهمی در رفع بیکاری منطقه خواهند داشت.
او تأکید می‌کند رویکرد صنعتی در مطالعات منطقه آزاد سیستان که از هفته آینده آغاز می‌شود هم مورد توجه خواهد بود.

توانمندسازی جوامع محلی
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مناطق آزاد در مناطق مرزی شکل گرفته‌اند که اغلب محروم هستند، توضیح می‌دهد: ما باید مردم محلی را در این مناطق توانمند کنیم. به‌عنوان مثال، در چابهار یکی از تصمیم‌های ما راه‌اندازی هنرستان پتروشیمی است تا با توجه به واحدهای پتروشیمی در دست ساخت، نیروهای کار را از اهالی بومی و محلی تربیت کنیم.

این خبر را به اشتراک بگذارید