
فردایی سرشار از آرامش با جادوی سینما
سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر با شعار «سینما سرزمین خیال» کار خود را آغاز کرد

آیین افتتاحیه سی و چهارمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان شامگاه جمعه، ۱۶ مهر در مرکز همایشهای بینالمللی اصفهان برگزار شد. این دوره از جشنواره که با شعار «سینما سرزمین خیال» کار خود را آغاز کرده، بهصورت ترکیبی از اکران فیزیکی و آنلاین برگزار میشود. دبیری این رویداد سینمایی را علیرضا تابش بر عهده دارد و مهین جواهریان، رضا درستکار، حامد جعفری، بهرام دهقانیار، بهروز شعیبی، گلاره عباسی و سهیل موفق، داوران بخش ملی این جشنواره هستند. جشنواره فیلم کودک امسال هم مانند سال گذشته بهرغم شیوع کرونا برگزار شد، اما سؤال مهم این است که این جشنواره چه دستاوردی برای سینمای ایران دارد؟ به اعتقاد گروهی، این جشنواره سالهاست که دچار روزمرگی شده و همچون برنامهای اداری که به هر شکل ممکن باید اجرا شود، هر ساله برگزار میشود. از سوی دیگر، عدهای بر این باورند که حضور این جشنواره به تولید چند فیلم کودک و نوجوان کمک میکند که در نبود این جشنواره، این امکان عملا از دست میرود. در گزارش پیش رو، مراسم افتتاحیه این جشنواره و فیلمهای بلند مهم این رویداد سینمایی را مرور کردهایم.
به احترام علی لندی؛ بزرگ مرد کوچک
در طول یک سال و اندی گذشته، بیماری مرگبار کرونا باعث شده که 51هزار کودک ایرانی در غم از دست دادن پدر یا مادرشان، داغدار باشند. در چنین وضعیتی، برگزاری جشنواره کودک میتواند معنایی متفاوت داشته باشد. شیوع کرونا طی 2 سال گذشته، شکل برگزاری جشنوارههای سینمایی را همچون بسیاری از چیزهای دیگر تغییر داده و مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم کودک نیز بهصورت برخط از پلتفرم تیوا، صفحات رسمی جشنواره در آپارات ، اینستاگرام و شبکه اصفهان پخش میشد و اجرای آن را محمد سلوکی برعهده داشت. علیرضا تابش، دبیر سیوچهارمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، در بخشی از سخنانش گفت: «آنچه بر عهده ما بود و هست، طراحی و اجرای جشنوارهای همتراز با این قرن جدید بود که تلاش کردهایم با به رسمیت شناختن ظرفیتهای فضای مجازی، نواندیشی در طراحی بخش بینالملل، دسترس پذیر کردن جشنواره برای همه گروهها و بهخصوص معلولان، فراگیری جشنواره در همه کشور بهصورت فیزیکی و برخط و افزودن بخشهای مرتبط با رسانههای نوین، به جشنواره هویتی جدید ببخشیم.» در پایان این بخش از مراسم، حضار به احترام علی لندی ایستادند و حاضران در آیین افتتاحیه، صورتکهای علی لندی را بر چهره گذاشتند و به یادبود او کلیپی هم پخش شد.
رسالت هنر هفتم در نشاطآفرینی برای کودکان
در بخش دیگری از این مراسم، پیام محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قرائت شد. در بخشی از متن این پیام آمده بود: «شعار امسال جشنواره با عنوان «سینما سرزمین خیال» بیانگر رسالت خطیر هنر هفتم در حفظ روحیه رویاپردازی و نشاط آفرینی برای کودکان و نوجوانان سرزمین ما و همه جهان است تا در دوران سختی که به واسطه همهگیری بیماری کرونا بر ما گذشت، با جادوی سینما به فردایی سرشار از آرامش و دوستی بیندیشیم و از داغ کودکان و نوجوانان و خانوادههای سوگوار و آسیب دیده این بلای عالمگیر بکاهیم. از اولویتهای سینمای ایران، ارتقای کمی و کیفی آثاری با محوریت کودکان و نوجوانان امروز، آیندهسازان فردایی بالنده و افتخارآفرین برای ایران اسلامی است. امید است این امر با بسیج و همدلی هنرمندان و نهادهای فرهنگی در آیندهای نزدیک به بار بنشیند.» همچنین روز جمعه، پیام رئیس سازمان سینمایی، محمد خزاعی نیز پیش از برگزاری مراسم افتتاحیه جشنواره منتشر شد. در بخشی از پیام رئیس سازمان سینمایی آمده: «مراتب قدرشناسی خویش را از هنرمندانی که در سایه تحریمهای ظالمانه نظام سلطه جهانی، همچنان با خلق آثار پر از مهر و صفا، نهال شوق و امید را در سینه کودکان و نوجوانان مینشانند و صدای رسای مظلومیت مردم بزرگ ایران را به گوش همگان میرسانند، ابراز میکنم. فیلمسازان متعهد ایران اسلامی، با وجود تمام تنگناهای معیشتی، حسب وظیفه، قطعاً دین خود را با کمترین چشمداشت و انتظار، طی این سالها اَدا کرده بر غنای این حوزه بسیار افزودهاند. در گام دوم انقلاب اسلامی ایران، امیدواریم تجربه سینماگران کودکونوجوان، همچون گذشته که با افتخارات ارزشمندی در داخل و خارج از کشور همراه بوده و سهم بزرگی در معرفی سینمای ایران به دنیا داشته است، نقشه راهی مناسب برای فردای این سینما باشد.»
چه رویاهایی در راه است؟
نمی توان کتمان کرد که حتی در جشنواره فیلم کودک هم بخش مسابقه فیلمهای بلند وطنی جذابیت بیشتری از سایر بخشها دارد. در این بخش 18فیلم حاضر هستند که عبارتند از: «اشکنه»، «بلیت (بلوط)»، «بامبالا»، «بر لبه پرتگاه»، «برزنگی»، «پسران دریا»، «پسرم، رسول»، «ترانههای پدری»، «تیام»، «خبرنگار»، «داستانهای هزار و یک روز یا افسانه بناسان، غول چراغ جادو»، «راز قلعه»، «زندگی و زندگی»، «سوییپر»، «شهرگربهها»، «لیپار»، «یدو» و «یکی بود، یکی نبود». از میان این فیلمها «پسران دریا»، به کارگردانی افشین هاشمی و حسین قاسمیجامی و تهیهکنندگی بهروز نشان، «خبرنگار»، به کارگردانی ابراهیم فروزش و تهیهکنندگی سیدعلیرضا سبط احمدی، «داستانهای هزار و یک روز یا افسانه بناسان، غول چراغ جادو»، به کارگردانی و تهیهکنندگی حبیب احمدزاده و «شهر گربهها»، به کارگردانی و تهیهکنندگی سیدجواد هاشمی، با توجه به سابقه و کارنامه سازندگان شان، از سایر فیلمها کنجکاوی برانگیزتر هستند.