تیترهای جنجالی روزنامهها در روزهای تولید فیلم محمد رسولالله
خبر ساختهشدن فیلمی درباره پیامبر اسلام(ص) با حضور هنرپیشگان مطرح جهانی آنقدر جذاب بود که نشریات ایرانی از آغاز پیشتولید تا نمایش به آن بپردازند. روزنامه اطلاعات سال۱۳۵۵، 2 بار بهصورت مفصل به فیلم مصطفی عقاد پرداخت. اطلاعات در بهار ۱۳۵۵ در گزارشی که به صفحه اول روزنامه هم راه یافته بود خبر توقف تولید فیلم را منتشر کرد. در بخشهایی از این گزارش خبری آمده است:
عقاد تقریباً نیمی از صحنههای فیلم را تهیه کرده بود و کار بهسرعت پیش میرفت. موج اعتراض روحانیون جهان اسلام و تلگرامهای متعددی که از طریق مراجع تقلید شیعیان در تهران، مشهد، قم و نجف اشرف، در مورد تهیه فیلم بهسوی سران ممالک اسلامی، ازجمله سلطان حسن، سرازیر شد و ادامه تهیه آن را با دشواری روبهرو کرد و پادشاه مغرب شخصا تصمیم گرفت به هر ترتیب از فعالیت گروه تهیه فیلم، جلوگیری کند. فرمان سلطان حسن، ضبط قسمتهای تهیهشده را هم در بر میگرفت و به این ترتیب، روحانیون معترض مطمئن خواهند بود که آنچه تهیه شده است، هرگز به معرض نمایش گذاشته نمیشود. بهدنبال تهیه مقدمات و ساختن دکورهای مختلف، فیلمبرداری از ۲۶فروردین گذشته آغاز شده بود و عقاد اعتقاد داشت سناریو چنان تنظیم شده است که کوچکترین منافاتی با اصول و مبانی اسلامی و تاریخ اسلام ندارد. ازجمله چهره پیامبر اسلام و صحابهاش نشان داده نمیشود و سناریو را جامعه الازهر (دانشگاه اسلامی قاهره) و دستاندرکاران تاریخ اسلام، مورد تأیید قرار دادهاند. با این وصف، روحانیون جهان اسلام و نیز پارهای از سران کشورهای اسلامی ازجمله انور سادات، رئیسجمهور مصر و ملک فیصل، پادشاه عربستان سعودی، که از تهیه صحنههای ناشایست و اهانت به شأن پیامبر اسلام بیمناک بودند، با تهیه فیلم مخالفت کردند و سرانجام به خواست خود توفیق یافتند. ازجمله روحانیونی که با ساخت فیلم مخالفت کردند عبارت بودند از: حضرت آیتالله حاج سیدهادی میلانی (مشهد)، حضرت آیتالله سیدابراهیم میلانی (تهران)، آیتالله حاج سیدمحمود شاهرودی (نجف)، حضرت آیتالله آشتیانی (تهران)، صادق روحانی (قم)، شیخ ندیم الجر مفتی طرابلس و منطقه شمال لبنان و شیخ محمد صالح قراز دبیر کل رابط عالم اسلامی.
جنجالهای بازی آنتونی کویین در نقش عموی پیامبر اسلام(ص)
چندماه بعد وقتی عقاد مشکل را از طریق معمر قذافی، رهبر لیبی، حل کرد و فیلمبرداری را به پایان رساند، اطلاعات بازهم با تیتری جنجالی به استقبال فیلم رفت.
شنبه دهم مهرماه ۱۳۵۵، روزنامه اطلاعات در صفحه نخست خود خبر از جنجالی داد که بر سر بازی آنتونی کویین بهجای حمزه عموی پیامبر(ص) در دنیای اسلام بهپا شده بود. جزئیات این خبر به شرح زیر بود:
با پایان گرفتن کارهای تهیه فیلم 10میلیون دلاری زندگی حضرت محمد(ص) و آماده نمایششدن آن، جنجالی که از زمان تهیه این فیلم به وسیله مصطفی آکاد [عقاد]، تهیهکننده عرب، آغاز شده بود بار دیگر از سر گرفته شد و به نقطه اوج تازهای رسید. یک عامل مهم این جنجال ایفای نقش حمزه عموی پیامبر به وسیله آنتونی کویین، هنرپیشه مسیحی بود. تهیه فیلم زندگی حضرت محمد(ص) از جنجالیترین خبرهای عالم اسلام در دو سه ساله اخیر بوده و هست.
تهیه این فیلم از همان آغاز از سوی بسیاری از محافل مذهبی و ازجمله مراجع تقلید ایران مردود اعلام شد و کار این مخالفت تا به جایی رسید که تهیه فیلم تقریبا منتفی شد. اما مصطفی آکاد با توسل به این و آن، سرانجام توانست موافقت و کمک پارهای از کشورها و محافل را جلب کند. وی که خود مسلمان است پس از دو سال تلاش با همکاری «هاری گریک»، سناریست، توانست سناریو را تمام کند و در اختیار پارهای مقامهای مذهبی قرار دهد و آن را به تصویب رساند. شکل کار برای آنکه در کشورهای اسلامی سروصدایی بهپا نشود، بر این قرار گرفت که در فیلم چهره پیامبر نشان داده نشود و در عوض دوربین فیلمبرداری، جای پیامبر(ص) را بگیرد. بدین معنی که هرجا قرار است بازیگران فیلم با پیامبر(ص) صحبت کنند، روی خود را به طرف دوربین بگیرند.
در این فیلم گروهی از هنرمندان به سرپرستی آنتونی کویین ایفای نقش میکنند ازجمله ایرنه پاپاس در نقش «هند» همسر ابوسفیان، مایکل آنسارا در نقش «ابوسفیان»، جانی سکا در نقش «بلال»، مایکل فارست در نقش «خالد» همراه هنرپیشگان دیگر و سیاهی لشکرهایی از ۲۸کشور.
به هر حال با وجود تمهیدات تهیهکننده فیلم، مخالفت با نمایش آن در اکثر کشورهای اسلامی و بهویژه ممالک عربی، شدیدتر از گذشته ادامه دارد و از همین رو مطلعان اعلام کردهاند فیلم به بسیاری از کشورهای اسلامی راه نخواهد یافت.