زاکانی در نشستی با رؤسا و مدیران عامل سازمانها و شرکتهای تابعه شهرداری تهران تأکید کرد
خدمترسانی به شهروندان بدون تعطیلی
«در شرایط کرونایی نیازمند خدمات فاصلهگذاری اجتماعی هستیم تا شهر را زنده نگه داریم و آن را تعطیل نکنیم. باید بتوانیم با ایجاد شرایط خاص خدمترسانی و فاصلهگذاری اجتماعی مناسب، امور مختلف و خدمترسانیهای متعدد در شهر مانند سینماها و مدارس را ادامه دهیم»؛ این مطلب را شهردار تهران عصر روز گذشته در نشستی با رؤسا و مدیرانعامل سازمانها و شرکتهای تابعه شهرداری تهران اعلام کرد؛ نشستی که بهگفته علیرضا زاکانی آخرین دیدار و جلسه از سلسله جلسات با مدیران شهرداری است و تقریبا با همه سطوح مدیریتی این دیدارها برگزار شده است.
به گزارش همشهری، زاکانی در این نشست گفت: «در این جلسات ارائه طریق و انتقال تجارب برای برونرفت از مشکلات و ایجاد شرایط بهتر بسیار مغتنم است. در 3 ضلعی شهر، شهروند و شهرداری، اوضاع شهر مناسب نیست اما چیزی که بیش از همه آزاردهنده است بیهویتی، تبعیض و فاصله شمال و جنوب است. شهر در شرایط فعلی زیبنده شهروندان نیست؛ آنها ناراضیاند و سرمایههای اجتماعی ما در طول انقلاب کمتر از همیشه است و شهرداری نیز باید در کنار سایر نهادها سهم خود را در این زمینه بپذیرد.»
شهردار تهران ادامه داد: «شهرداری با شرایط مطلوب فاصله جدی دارد تا به یک نهاد خدمتگزار اجتماعی تبدیل شود و این موضوع نیاز به تغییر ماهوی دارد. آنچه باید ناظر به آینده رقم بخورد این است که شرایط را به سمتی ببریم که یک الگو بسازیم و اگر به تعبیر رهبر معظم انقلاب، این کار را انجام دهیم نماد کارآمدی نظام اسلامی را به اثبات رساندهایم.» زاکانی اضافه کرد: «با این کار شهرداری به درجه بالایی از کارآمدی و خدمتگزاری میرسد و رضایتمندی مردم حاصل شده و شهر شرایط زیست، آسایش و رفاه را پیدا کرده و میتواند پیشرفت، نمادسازی و نمودسازی جدی برای کشور و حتی فراتر از کشور داشته باشد.» او تأکید کرد: «خط تلاش اول این است که آینده مطلوب و چشمانداز مناسب را خوب تعریف کنیم و برنامههای عملیاتی مرتبط با آن را بهصورت دقیق استخراج کنیم و با هویت دادن به مردم و نخبگان شرایط را به سمتی ببریم که بتوانیم از همه ظرفیتها در جهت تحقق این آینده مطلوب بهره ببریم.» شهردار تهران گفت: «باید ظرفیت حاکمیتی و حکومتی، قوای سهگانه و نهادهای حاکمیتی و حکومتی را ناظر به این آینده مطلوب با خود همداستان و همراه کنیم و بدون این کار، انباشتگی مشکلات مرتفع نخواهد شد. مثلا در ۷ خط موجود مترو علاوه بر ۲۳ ایستگاه، حداقل ۶۰ هزار میلیارد تومان برای خرید واگن میخواهیم و ۳۶۴ واگن موجود از رده خارج شده و بیش از دو سوم آن نیاز به اورهال دارد.»
زاکانی عنوان کرد: «۱۰ سال است که دولت سهم خود را در اتوبوس و مترو نداده و بررسی طلبهای شهرداری از دولت نشان میدهد که بدهیهای دولت سر به فلک میکشد. مثلا با وزارت نفت مذاکره کردیم و پیشنهاد دادیم که اگر نمیتواند پول بپردازد، تهاتر کنیم تا با استفاده از آن امکانات بیاوریم.» او یادآور شد: «خط بعدی ناظر به حضور جدی مردم در صحنه برای تغییر است و بدون مردم قطعا در این کار ناکام خواهیم بود. برای تکمیل خطوط باقیمانده مترو ۱۸۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است و این مسئله نیاز به اراده، فکر، ذهن و خلاقیت مردم دارد و شهر باید بر مدار قابلیت مردم اداره شود. اما مردم اعتماد ندارند و در سالهای گذشته با شهرداری نیز رابطه خوبی نداشتند و ما وظیفه داریم این ضعف و کمبود را جبران کنیم و با نوکری، خدمت و فداکاری اعتماد آنها را جلب کنیم.»
شهردار تهران گفت: «نکته دیگر بحث یکپارچه و بر پایه فناوری دیدن شهر و ساختن یک شهر هوشمند است. اگر بناست که مترو بسازیم باید بلیت آن را ۲۰ هزار تومان درنظر بگیریم. هماکنون اما از ۶ هزار تومانی که محاسبه شده 2 هزار تومان سهم ما و 2 هزار تومان سهم مردم است و دولت هم که سهم خود را نپرداخته است. با این وضعیت متروی بیشتری نخواهیم داشت و باید برای توسعه ساخت مترو از امکانات مردم و مجموعه بخش خصوصی، خرید راهبردی کنیم. در واقع مردم سهم خود را بپردازند و مابقی را از طریق خرید راهبردی انجام دهیم.» او تأکید کرد: «شهر را برای شهروندان میخواهیم و با این تأکید، ۲۱ هزار معتاد متجاهر در شهر وجود دارد که حتی یک مورد آن نیز برای ما ننگ است.»
هم نگهداشت ویژه شهر و هم انجام خدمات اجتماعی
شهردار تهران گفت: «در برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتی که تعریف شده، برای این چارچوبهای ذکر شده همه معاونتها مکلف هستند برنامههای خود را ارائه دهند تا شرایط کمی و کیفی تحقق این برنامه را داشته باشیم. در ابتدای کار اقدامات جدی را خواهیم داشت تا سند موردنظر تهیه شود و این امر با کارگروههای مختلف شروع شده است.»
زاکانی اضافه کرد: «نخستین کار ویژه ما نگهداشت شهر است. باید پیشتازی ارائه خدمت را در شهر داشته باشیم. در مسائلی مانند پسماند، فضای سبز، رفت و روب شهر و خدمات شهری در چندماه اول بهصورت جدی قدم برداریم و دورههای خاصی برای تشدید خدمت فراهم کنیم. نکته دیگر ناظر به خدمات اجتماعی است و شهرداری باید محور همه ظرفیتهای مختلف قرار بگیرد و در موضوعاتی مانند کودکان کار و معتادان متجاهر چهره شهر را تغییر دهد.» او عنوان کرد: «بخش سوم جنبه فرهنگی-تبلیغی دارد بهطوری که اگر شهر قانونمداری، نظم و آرامش را به ما القا کند، قابلتحمل میشود. خط تلاش بعدی ناظر به رفاه و ایجاد نشاط و تفریح است، یکی از مشکلات کرونا این است که جامعه را دچار از همگسستگی و مردگی میکند و باید تهران را زنده کنیم و سهم خود را در این رابطه بپردازیم.»
شهردار تهران تأکید کرد: «خط تلاش پنجم ناظر به کروناست، باید خدمات و ظرفیتهای شهرداری در بخشهای مختلف را بههم پیوسته کنیم و خودمان میداندار خدمت شویم و با ایجاد یک قرارگاه در سطح خدماتی، کار خود را ارائه کنیم.» او با اشاره به اینکه اشتباه دولت قبلی این بود که همه مسئولیت در حوزه کرونا را به وزارت بهداشت سپرد، گفت: «بهداشت و درمان بخشی از موضوع کرونا و واکسن بخشی از بهداشت و درمان است. در واقع دولت نمیتواند بهتنهایی متکفل همه ابعاد این موضوع باشد و نیازمند خدمات اجتماعی و توجه به کسانی که از این موضوع آسیب دیدند، هستیم. در وهله بعد نیازمند خدمات فاصلهگذاری اجتماعی هستیم تا شهر را زنده کنیم و آن را تعطیل نکنیم. باید بتوانیم با ایجاد شرایط خاص خدمترسانی و فاصلهگذاری اجتماعی مناسب، امور مختلف و خدمترسانیهای متعدد در شهر مانند سینماها و مدارس را ادامه دهیم.»
5 قرارگاه شهری برای ایجاد تحول
در هفتههای گذشته علیرضا زاکانی، شهردار تهران در تشریح برنامههای اجتماعی خود از ایجاد 5 قرارگاه صحبت کرده است. قرارگاههایی که هر یک به موضوعات خاص شهری اختصاص خواهند داشت و اقدامات آنها در راستای بهبود وضعیت کالبدی پایتخت و خدمترسانی به شهروندان خواهد بود.
به گزارش همشهری، علیرضا زاکانی در آخرین اظهارنظر خود خیلی کوتاه به برخی از فعالیتهای 5قرارگاه اشاره و آنها را اینگونه تشریح کرد که برخی از اهداف2تای آنها کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی است.
1ـ قرارگاه خدمات اجتماعی: آسیبهای اجتماعی همواره مورد توجه مدیران شهری بوده و در دوره ششم هم شهردار تهران این موضوع را در اولویت اقدامات قرار داده است. بهگفته علیرضا زاکانی حضور 21هزار معتاد متجاهر، کودکان کار و زبالهگردان در تهران وهن نظام است و از اینرو ایجاد این قرارگاه در رأس قرار گرفته است و مدیریت شهری امید دارد با تلاشهای این مجموعه آسیب اجتماعی کمتر شود. او در خصوص اهمیت این قرارگاه تأکید کرد: «قرارگاه خدمات اجتماعی اعمالی است و اعلامی نیست.»
2ـ قرارگاه فضای اجتماعی: تلاشهای مدیریت شهری در حوزه خدمات شهری بهویژه پسماند و فضای سبز، بیش از سایر فعالیتها نمود دارد. چرا که شهروندان در شهر آنها را میبینند و عملکرد شهرداری را قضاوت میکنند.
بهگفته شهردار تهران، لازم است تغییراتی در فضاهای اجتماعی رخدهد تا شهروندان دستاوردهای شهرداری را بهتر و ملموستر درک کنند. به همین دلیل این قرارگاه احداث میشود.
3ـ قرارگاه فرهنگی و تبلیغی: هر یک از المانها و نمادهای نصب شده در پایتخت بیانگر چیزی هستند. مثلاً تغییر دیوارنگاره میدان ولیعصر در مناسبتهای ملی و مذهبی، علاوه بر القای حس و حال خاص به شهروندان، زمینه آشنایی با مناسبتهای ثبت شده در تقویم یا حوادث رخ داده در جامعه میشود. در حقیقت اهالی هنر معتقدند آثار هنری در هر قالبی اعم از سازه و نقاشی و... باید حسی را به مخاطب منتقل کند. شهردار تهران معتقد است نمادهای پایتخت نیاز به تغییر دارند و از اینرو کارهای مربوط به این تغییر و تحول توسط قرارگاه فرهنگی و تبلیغی انجام میشود.
4ـ قرارگاه تفریح و نشاط: اپیدمی کرونا خیلی از خانوادهها را داغدار کرد و بیش از 18ماه است که در و دیوارهای شهر مملو از بنرهای تسلیت است. بهگفته علیرضا زاکانی کرونا در شهر و در میان شهروندان بغض ایجاد کرده و در چنین شرایطی مدیریت شهری وظیفه دارد تلاشهای خود را برای زنده کردن شهر و بازگرداندن حس نشاط در بین مردم، متمرکز کند. مسئولیتی که قرارگاه تفریح و نشاط آن را بهعهده دارد.
5ـ قرارگاه کرونا: واکسیناسیون مردم وظیفه وزارت بهداشت و درمان است اما شهردار تهران باور دارد برای انجام هر چه مطلوبتر این کار باید از همه ظرفیتهای شهر استفاده شود. تبدیل سولههای مدیریت بحران، بوستانها ، مراکز فرهنگی و... به مراکز واکسیناسیون اقدامات ارزشمند شهرداری در این حوزه هستند که از این پس تا ریشهکنی این بیماری منحوس کارها توسط قرارگاه کرونا پیگیری خواهدشد.