
ساعت زندگی زنان شاغل کوک نیست
تبعیضهای شغلی و ساعات کار طولانی از مهمترین مشکلات اشتغال زنان است

فاطمه جعفر نژاد | ارومیه- خبرنگار:
اشتغال بانوان این روزها به چالشی بحث برانگیز میان خانوادهها تبدیل شده است. بسیاری از بانوان دیگر حاضر نیستند در خانه بنشینند و انتظار دارند متناسب با تحصیلات خود در جامعه ایفای نقش کنند اما اگر برنامه ریزی مناسبی برای رسیدگی به امور خانه و فرزندان نشود، ممکن است مشکلات عدیده ای پیش بیاید. در این میان، رفع برخی تبعیضها، مرخصیهای زایمان، همراهی و هماهنگی همسران با بانوان در خانه و... میتواند بخش اعظمی از مشکلات را حل کند و شکوفایی هر چه بیشتر جامعه را سبب شود.
بهره مندی 30 درصدی بانوان از پستهای مدیریتی
کارشناس امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی با اشاره به ضرورت اشتغال زنان در جامعه، اظهار میکند: اشتغال زنان در مرحله اول به سبب آثار اقتصادی آن یعنی کمک به اقتصاد خانواده و شتاب روند توسعه اقتصادی کشور از طریق به کار گرفتن مهارت، توانمندی و دانش آنها و سپس به لحاظ آثار اجتماعی آن از جمله دستیابی زنان به جایگاه و منزلت بالاتر و نیز کسب هویت اجتماعی و ارتقای اعتماد به نفس و خود باوری در زنان ضرورت دارد.
«سمیه آقابابا» با اشاره به این که اشتغال زنان در دولت دوازدهم تا چه میزان مورد توجه قرار گرفته است، ابراز میکند: استفاده از ظرفیت زنان توانمند از رویکردهای جدی دولت دوازدهم بوده و در راستای توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور، زنان در کلیه حوزهها مورد توجه قرار گرفتهاند به طوری که برنامه ریزی شده تا پایان دولتدوازدهم 30 درصد پستهای مدیریتی در اختیار زنان توانمند کشور قرار گیرد تا ضمن بهره گیری از ظرفیت و قابلیتهای بانوان در سطوح عالی مدیریتی و تصمیم گیری، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر بانوان در عرصههای ملی و بین المللی
باشیم.
وی با تاکید بر نقش زنان در حمایت از کالای ایرانی میگوید: زنان در خانواده تعیین کننده الگوی مصرف خانوار هستند، این بانوان هستند که دارای قدرت تصمیمگیری و انتخاب نوع کالای مصرفی در خانواده بوده و میتوانند با پرهیز از انتخاب و مصرف کالای خارجی در زمینه فرهنگسازی و نهادینه کردن استفاده از کالای ایرانی سهیم باشند.
مشکلات زنان سرپرست خانوار
کارشناس امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی با اشاره به دغدغههای عمده زنان سرپرست خانوار، میگوید: زنان سرپرست خانوار علاوه بر این که با مشکل نبود سرپرست مواجه هستند، مجبورند با کارکردن در بیرون از خانه هر چند با دستمزد اندک برای فرزندان خود تکیه گاه و کانون عاطفه باشند، آنها ممکن است حتی سرپناه ثابت در اختیار نداشته و با دستمزد اندک پاسخگوی هزینههای سنگین درمان خود و فرزندان خود باشند.
آقابابا در ادامه میافزاید: کمک به تحقق عدالت جنسیتی از جمله زیرساختهای لازم برای اشتغال زنان است، پرهیز از به کار بردن تعصبات، حذف نابرابری دستمزدها و اطمینان به کار زنان، مشارکت دادن آنها در عرصه تصمیمگیری و ایجاد محیطهای امن کاری میتواند در اشتغال زنان تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
چالشهای اشتغال زنان
وی در پاسخ به این سوال که مهمترین چالشهای پیش روی اشتغال زنان کدامند؟ میگوید: نگرش منفی به کار زنان، تبعیضهای شغلی، ساعات کار طولانی و نیز همکاری نکردن همسر در امور منزل از جمله مهمترین مسائلی است که باید برای آن چارهاندیشی درستی صورت گیرد.
کارشناس امور بانوان و خانواده استانداری آذربایجان غربی در پیشنهاد برای پیشگیری از تبعیض و اجحاف علیه زنان در محیطهای کار تصریح میکند: حمایت دولت از استقرار اصل شایسته سالاری در انتصابها، برابری حقوق و مزایا برای همه شاغلان بدون توجه به جنسیت، ایجاد مهدهای کودک قابل اعتماد در محیط کار، هماهنگی ساعات کار ادارات و مدارس و نیز تغییر الگوهای فرهنگی حاکم بر نگرش به زنان میتواند در این زمینه مثمر ثمر باشد.
اهمیت آرامش فکری بانوان
مسئول بسیج جامعه زنان سپاه شهدای آذربایجان غربی، با اشاره به برخی از دغدغههای بانوان شاغل که در بیرون از خانه فعالیتهای متعددی را انجام میدهند، اظهار میکند: اگر زنی شاغل باشد امکان دارد این شغل با مسئولیتهای وی در خانه تداخل پیدا کند، مثلا نتواند وظیفه همسری یا مادری را به درستی انجام دهد و این البته بستگی به شغل او نیز دارد، برخی مشاغل سنگین تر هستند و وقت آنها نامناسب است.
«صفیه محمودزاده» میگوید: بسیاری از زنان خانهداری که وقت بیشتری نسبت به بانوان شاغل دارند نیز گاه ممکن است مشکلاتی در زندگی خود داشته باشند و جمع کثیری از زنان شاغل نیز به خوبی ازعهده مسئولیتهای شغلی، مادری و همسری خود بر میآیند اما باید برای مشکلاتی که ممکن پیش آید تدابیری از قبل اتخاذ کنند.
وی ابراز میکند: بانوانی که میخواهند وظیفه مادری را بپذیرند ابتدا بهتر است کار خود را سبک کنند یا در شغلشان مناصب خیلی سخت را قبول نکنند هرچند پیشرفت شغلی نیز موضوعی وسوسهانگیز است.
مسئول بسیج جامعه زنان سپاه شهدای آذربایجان غربی تاکید میکند: بسیاری از زنان هم در محیط کار موفق هستند و هم در زندگی شخصی. چنین زنانی میتوانند الگوی خوبی برای سایرین نیز باشند، زیرا اگر مسائل مربوط به اشتغال زنان، مدیریت و کنترل نشود، در طولانی مدت، آسیبزا خواهد بود و برخی آسیبها قابل ترمیم نیستند.
به اعتقاد محمودزاده،مردان بهتر است با کمک در امور منزل زمینه آرامش هرچه بیشتر فکری و روحی زن را فراهم آوردند.