• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
پنج شنبه 18 شهریور 1400
کد مطلب : 140029
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/VOxn9
+
-

آبرسانی سیار به ۲۰۳روستای کرمانشاه و کردستان


ستاره حجتی ـ خبرنگار

کرمانشاه مانند همه استان‌های کشور امسال خشکسالی بزرگی را از سر می‌گذراند. براساس اعلام اداره کل هواشناسی استان طی ۸ماه سال آبی‌ای که گذشت، این استان با کاهش ۳۱درصدی بارش مواجه بود. همین موضوع موجب شده است ذخیره آب سدها نیز به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کند.
بنابرآمار منتشر شده از سوی شرکت آب منطقه‌ای استان با ذخیره ۷۹۲میلیون مترمکعب آب در مخازن سدها، فقط نیمی از سدهای استان پر، اما یکی از عمده‌ترین چالش‌های آب در این استان هدررفت بالای آب به‌ویژه در شبکه روستایی با نرخ ۴۰درصدی است. مجموع این عوامل کرمانشاه را در وضعیتی قرار داد که علاوه بر آبرسانی سیار به ۸۵ روستا با قطعی مکرر آب حتی در مرکز استان نیز روبه‌رو شد.

سال سخت آبی
عزیز،  از اهالی روستای سراب دهستان جلاوند کرمانشاه می‌گوید: امسال سخت‌ترین سال ممکن را گذراندیم. این 6ماه که برایمان هر روز رنج بود. وقتی آب نداشته باشید، انگار هیچ ندارید.
او با بیان اینکه ۲۰آبادی دهستان جلالوند با این مشکل روبه‌رو هستند،گفت: همیشه ظرف به‌دست باید به روستاهای اطراف دنبال آب برویم. آدم برای یک قطره آب باید چه کارها انجام بدهد. مدت‌هاست به ما وعده داده‌اند، اما دریغ. اگر به‌خودم بود می‌گفتم نمی‌خواهم، اما زن و بچه را که نمی‌توانم تشنه بگذارم.
اهالی روستای عثمانوند نیز وضعیتی بهتر ندارند. محمد، یکی از اهالی روستاست. او نیز می‌گوید: مدت‌هاست به جیره‌بندی آب خو کرده‌ایم، اما حتی جیره‌بندی هم مرتب نیست. دلمان به آمدن پاییز خوش است، اما اینطور که می‌گویند پاییز هم اوضاع بهتر نخواهد شد.
او ادامه می‌دهد: آخرین بار بخشدار گفت از سال آینده مشکلی نداریم. ببینیم این وعده محقق می‌شود یا خیر.

حفر 31چاه جدید
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب این استان از تخصیص اعتبار و بهبود وضعیت آبرسانی به‌ویژه در روستاهای کرمانشاه خبر می‌دهد و به همشهری می‌گوید: سال گذشته مجموع اعتبار آب شهری و روستایی ۵۲میلیارد تومان بود و امسال ۷۰۰میلیارد تومان اعتبار مصوب فقط برای آبرسانی روستاها داریم.
علیرضا کاکایی، با پذیرش وضعیت بحرانی در برخی روستاها می‌گوید: طرح‌های آبرسانی به بیش از ۴۶۴روستای استان با این اعتبار انجام خواهد شد و امیدواریم حدود 5ماه آینده با بهره‌برداری از این طرح‌ها، شاخص بهره‌مندی روستاهای کرمانشاه از آب آشامیدنی به ۹۰درصد برسد و جزو 3یا4استان اول شویم. این تابستان که گذشت، اما تلاش می‌کنیم تابستان آینده دغدغه تامین آب روستاها را نداشته باشیم.
وی با بیان اینکه امسال علاوه بر تامین آب روستاها برای حل مشکل کم‌آبی شهرهای استان نیز اقدامات مهمی انجام شده است، می‌افزاید: بسیاری از نقاط کرمانشاه که در گذشته با چالش آب مواجه بودند، دیگر مشکلی ندارند. ۳۱چاه از ابتدای امسال در شهرها و روستاهای استان حفر شده است در شرایطی که طی 4سال گذشته فقط ۱۳چاه در شهرها و روستاهای کرمانشاه حفر شده بود.
او همچنین درباره وضعیت نامناسب منابع آب استان که عمدتا چاه و چشمه هستند نیز توضیح می‌دهد: حدود ۸۰درصد چشمه‌ها را از دست داده‌ایم. فقط در چاه‌های میان دربند که یکی از منابع مهم تامین آب شهر کرمانشاه است، 7چاه کاملا خشک شده و مشخص است که در چه وضعیت شکننده‌ای قرار داریم.

آبرسانی سیار کفاف نمی‌دهد
در استان همسایه، کردستان نیز اوضاع بهتر از کرمانشاه نیست. علاوه بر مشکلات آب شهری و کشاورزی ۱۱۴روستای استان نیز با تانکر آبرسانی می‌شوند. اهالی روستای مهیم‌علیا در شهرستان قروه این استان سال‌هاست با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند و حالا درخواست‌شان از تامین آب آشامیدنی لوله‌کشی به منظم شدن آبرسانی تقلیل پیدا کرده است. حنیف، یکی از اهالی این روستا می‌گوید: میزان آب توزیعی به حدی نیست که کفاف یک هفته ما را بدهد. حداقل آبرسانی را هر 3یا 4روز یک‌بار انجام دهند. ما دیگر از تامین آب ناامید شده و عادت کرده‌ایم دبه به دوش شبیه 100 سال قبل آب را حمل کنیم و به خانه بیاوریم. روستاهای قروه سال‌هاست با مشکل بی‌آبی یا دسترسی نداشتن به آب بهداشتی روبه‌رو هستند.

کم آبی در پاییز 
بنابر اعلام شرکت آبفای کردستان سرانه مصرف آب در این استان همچنان بالاتر از بخش خانگی است. این مصرف بالای آب اما نه فقط در بخش کشاورزی و خانگی اتفاق می‌افتد بلکه دولت نیز یکی از پرمصرف‌ترین بخش‌هاست.
کاهش ذخایر سدهای این استان در کنار افت شدید سفره‌های آب زیرزمینی و خارج شدن حلقه‌های چاه از مدار توزیع آب ۱۱۴روستا از مجموع 1016روستای تحت پوشش شرکت آبفای این استان را ناچار به آبرسانی سیار و همچنین شهرهای دیواندره، بیجار، دهگلان و قروه را با مشکل تامین آب مواجه کرده است؛ مسئله‌ای که با توجه به ذخایر آبی استان به‌نظر در پاییز نیز ادامه خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان می‌گوید: هم‌اکنون سرانه مصرف آب آشامیدنی روزانه مشترکان این استان ۱۹۵لیتر و بالاتر از استاندارد کشور است. علیرضا تخت‌شاهی ادامه می‌دهد: متأسفانه امسال با افزایش ۱۸درصدی مصرف آب نسبت به‌مدت مشابه پارسال مواجه بوده‌ایم. برخی شهروندان نسبت به مصرف بهینه آب توجه ندارند به‌گونه‌ای که کوچه و معابر عمومی را با آب شرب شست‌وشو می‌دهند.‌برمبنای آمار شرکت آب منطقه‌ای کردستان هم‌اکنون حجم آب مخازن سدهای استان یک میلیارد و ۴۸۵میلیون مترمکعب است که نسبت به‌مدت مشابه آن در سال قبل، یک‌میلیاردو۹۲۷ مترمکعب ۲۳درصد کاهش را نشان می‌دهد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید