تهران که در محاصره بزرگراهها، ساختمانهای بلندمرتبه و در یک کلام، زندگی مدرن شهری است، در گوشه و کنارش فضاهایی دارد که با دور ماندن از این شهرنشینی صرف، شکل روستایی خودشان را حفظ کرده و در گذشته جا ماندهاند. به همین دلیل گزینه بسیار خوبی برای ساخت فیلمهای تاریخی و فیلمهایی بهحساب میآیند که داستانشان در روستاهای مختلف کشور میگذرد. اگر میخواهید بدانید تاکنون کدام روستاهای تهران لوکیشن فیلمهای سینمایی و مجموعههای تلویزیونی شدهاند، نگاهی به این گزارش کوتاه بیندازید.
کودکی شهریار در خجیر!
یکی از روستاهای نامآشنای تهران، روستای «خجیر» در شرق پایتخت است که فضای بکر و آب و هوای بینظیرش باعث شد تا قسمتهای نخست سریال «شهریار» در آن فیلمبرداری شود. کمال تبریزی در مصاحبهای، دلیل استفاده نکردن از لوکیشن آذربایجان، زادگاه شهریار در تولید این مجموعه تلویزیونی گفته است: «حتی در مورد کوه معروف حیدربابا یا حتی زادگاه مرحوم شهریار، وقتی به آن منطقه رفتیم به جرأت میتوان گفت دیگر نشانی از آن همه اصالت و زیبایی که شهریار در شعرهایش به آن اشاره کرده، وجود ندارد و معماری آن روستا به ملغمهای تبدیل شده که دیگر نه روستاست و نه شهر. دیدم حتی یک پلان هم نمیشود در آن فضا گرفت و اینجا بود که تصمیم گرفتیم در روستاهای دیگری که دستکم بتوان نماهای مشابهی را تصویربرداری کرد، کار را پیش ببریم». تیم سازنده سریال شهریار درنهایت برای تصویربرداری دوران کودکی محمدحسین بهجتتبریزی، 2لوکیشن درنظر گرفتند؛ یکی روستای «چقا سیاه» در شازند اراک و دیگری منطقه «خجیر» در شرق تهران. علاوه بر این روستای منحصربهفرد با تپهماهورهای زیبایش، دوره جوانی شهریار که همزمان با آمدنش به تهران بود، در محله پامنار فیلمبرداری شد. اگر خاطرتان باشد، جلسات شهریار با دوستان شاعرش ازجمله ایرج میرزا هم در کافه نادری برگزار میشد و به این ترتیب به جز بخشی از داستان کودکی شهریار که در شازند اراک فیلمبرداری شده و همچنین دیدار شهریار و نیما که در روستای «یوش» اتفاق میافتد، لوکیشن باقی قسمتهای این سریال پرطرفدار، تهران و اطراف آن بوده است.
بازسازی کرمانشاه در سنجریان
مجموعه تلویزیونی پرطرفدار «نخ» که فصل سوم آن در نوروز1400 از شبکه یک پخش شد، کاری از سعید آقاخانی است که 2فصل ابتداییاش در کرمانشاه و کردستان فیلمبرداری شد. اگر این سریال را دیده باشید، از لهجه کرمانشاهی عوامل فیلم و ترانههای کردی سورانی و ترکمنی متوجه شدهاید که این قصه در دل کرمانشاه و کردستان میگذرد. 2فصل ابتدایی این سریال هم با همین رویکرد در روستای «پریان» کرمانشاه تصویربرداری شد اما با شیوع بیماری کرونا که رفتوآمد عوامل سریال به این روستا سخت شد، تیم برنامهریز «ن خ» تصمیم گرفتند کرمانشاه را به یکی از روستاهای اطراف تهران بیاورند! قرعه به نام روستای «سنجریان» افتاد؛ روستایی در انتهای بزرگراه شهید بابایی که قرار داشتنش در ارتفاع باعث شده تا حال و هوای سرد و کوهستانی کردستان و کرمانشاه به مخاطب القا شود. سعید آقاخانی، کارگردان و بازیگر این سریال درباره انتخاب روستای سنجریان بهعنوان لوکیشن ن خ گفته است: «اینجا نزدیک تهران بود و رفتوآمد و دسترسیمان راحتتر از کرمانشاه بود. همچنین در فصل3 به بحث گیاهان دارویی نیز ورود کردهایم». به این ترتیب فصل سوم این سریال پرطرفدار که داستان زندگی «نورالدین خانزاده» را روایت میکند، در روستایی نزدیک به تهران به نام سنجریان فیلمبرداری شده است.
آهار؛ لوکیشن «مارمولک»
اگر فیلم «مارمولک» ساخته کمال تبریزی را دیده باشید، حتما فضای روستاگونه و قدیمی لوکیشن فیلم هنوز هم در خاطرتان مانده است. شاید برایتان جالب باشد بدانید این فیلم کمدی- درام سال 1382در روستای آهار شمیران فیلمبرداری شده است اما با وجود اینکه قریب به 2دهه از ساخت فیلم مارمولک در این روستای زیبای پایتخت گذشته، اگر همین حالا هم راه روستای آهار را در پیش بگیرید، میتوانید فضای لوکیشن مارمولک را با همان شکل قبلیاش ببینید. این روستای بکر و دستنخورده قطعا یکی از زیباترین و نزدیکترین روستاها به پایتخت است.
از «مختارنامه» تا «متهم گریخت»
در میان تمام فضاهای روستایی اطراف تهران که بسته به موقعیتشان لوکیشن یکی،دو مجموعه تلویزیونی یا فیلم سینمایی بودند، روستای احمدآباد مستوفی از توابع اسلامشهر، به تنهایی محل فیلمبرداری بسیاری از فیلمهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی است. این روستا که در 7کیلومتری جنوب غربی شهر تهران قرار دارد، یک روستای قدیمی با چشماندازهای زیباست که به همین دلیل چشم بسیاری از عوامل تولیدات سینمایی را گرفته است. ضمن اینکه از باغهای این محدوده بهخصوص در چند سال اخیر، بهعنوان لوکیشن عکاسی و فیلمبرداریهای عروسی هم استفاده میشود. اما تا از بحث لوکیشنهای سینمایی دور نشدهایم، این نکته را ذکر کنیم که تا به حال فیلمها و سریالهای متعددی ازجمله «مختارنامه»، «احضار»، «متهم گریخت»، «سرباز»، «ماجان» و... در این روستا فیلمبرداری شدهاند.
آهو در لواسان
مجموعه تلویزیونی «آهوی ماه نهم» را یادتان میآید؟ سریالی که اوایل دهه 80 از شبکه یک پخش میشد و در آن بازیگرانی چون فقیهه سلطانی، اصغر همت، رامبد شکرآبی، آناهیتا همتی، زهره حمیدی، هما خاکپاش و... ایفای نقش کرده بودند. اگر خاطرتان باشد، در ساخته مسعود نوابی دانشجوی جوانی به نام «آهو» با یافتن نشانههایی از گذشتهاش، دچار آشفتگی شده و برای رهایی از بحرانهای روحی، راهی یک روستای زیبا میشود. این روستای زیبا، همین لواسان خودمان است! تمام بخشهای روستایی سریال آهوی ماه نهم در روستاهای لواسان فیلمبرداری شده و برای اینکه مشکل لهجه پیش نیاید، در سریال هیچ رد و نشانی از این روستا به مخاطب داده نمیشود؛ یعنی روستایی که در مجموعه تلویزیونی آهوی ماه نهم تصویر شده، یک روستای کاملا گمنام است.
پنج شنبه 18 شهریور 1400
کد مطلب :
140005
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/n5q7D
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved