• پنج شنبه 28 تیر 1403
  • الْخَمِيس 11 محرم 1446
  • 2024 Jul 18
یکشنبه 24 مرداد 1400
کد مطلب : 138240
+
-

حرکت به سمت دوز تقویتی

اگرچه مطالعات نشان می‌دهد هنوز دنیا به‌طور کامل نیازی به دوز سوم واکسن‌های کووید-19 ندارد اما پیشروی گونه‌های مختلف ویروس به ناچار در آینده‌ای نزدیک این اتفاق را رقم خواهد زد

دانش
حرکت به سمت دوز تقویتی

زهرا خلجی- خبر‌نگار

 شیوع بی‌مهابای گونه دلتای ویروس کرونا که طبق مطالعات مختلف، اثربخشی بسیاری از واکسن‌ها را زیر سؤال ‌برده، باعث شده است که در بسیاری از کشورها تصمیم بر سر تزریق دوز سوم یا تقویت‌کننده، به مرحله اجرایی برسد. به گزارش رویترز، در آمریکا بحث تزریق دوز سوم به افرادی با نقص سیستم ایمنی از مدت‌ها پیش مطرح شده و دکتر آنتونی فائوچی، مشاور کاخ سفید در مقابله با کرونا معتقد است که احتمالا به‌زودی همه مردم به دوز سوم واکسن نیاز پیدا خواهند کرد. سازمان غذا و داروی آمریکا مجوز استفاده اضطراری دوز تقویتی واکسن‌های فایزر و مدرنا را برای افراد دچار نقص سیستم ایمنی، صادر خواهد کرد و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا نیز روز جمعه آن را تأیید کرد. فائوچی درباره دوز تقویتی به سی‌ان‌بی‌سی گفت: «جز افرادی با نقص سیستم ایمنی، در شرایط فعلی نیازی به دوز سوم برای سایر افراد نیست. اما آژانس‌های بهداشت عمومی فدرال، داده‌های افراد واکسینه‌شده را به‌صورت هفتگی و ماهانه در بین گروه‌های سنی مختلف ردیابی می‌کنند تا مشخص شود که آیا سطح حفاظت واکسن در حال کاهش است یا خیر. اگر سطح ایمنی کاهش پیدا کرد و به یک نقطه خاص رسید، ما آماده‌ایم تا به این افراد دوز تقویت‌کننده بدهیم. به‌گفته فائوچی، برای افرادی که واجد شرایط دوز تقویتی هستند، توصیه می‌شود از همان واکسنی که در ابتدا 2دوز آن را زده‌اند، استفاده شود.» دکتر آن ریموین، اپیدمیولوژیست آمریکایی نیز با دکتر آنتونی فائوچی درباره اینکه همه مردم جهان به‌احتمال زیاد، روزی به تزریق دوز سوم واکسن کووید -19 احتیاج خواهند داشت، موافق است. ریموین، می‌گوید: «من فکر می‌کنم دکتر فائوچی درست می‌گوید. چیزی که می‌تواند یک تزریق تقویت‌کننده را تضمین کند، کاهش اثربخشی واکسن در برابر بیماری‌های شدید و بستری شدن یا مرگ است. البته ما هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم، اما مطمئنا در آن زمان به تقویت‌کننده نیاز پیدا خواهیم کرد.»

تقویت سینوفارم با فایزر و آسترازنیکا
مطالعات انجام شده در پرو نشان داده است که 2دوز واکسن چینی سینوفارم تا 4/50درصد از ابتلای کادر درمان این کشور به انواع پیشرفته ویروس کرونا مؤثر بوده است. این در حالی است که در پرو موارد ناشی از کووید-19 در حال افزایش است و به‌نظر می‌رسد دوز تقویت‌کننده واکسن باید درنظر گرفته شود. این مطالعه در بازه زمانی ‌ماه فوریه تا ژوئن، زمانی که پرو در حال مبارزه با موج دوم و سرکش عفونت‌های تولید شده توسط گونه‌های لامبدا و گاما ویروس کرونا بود، روی نزدیک به 400هزار نفر از کادر درمان که 2دوز کامل واکسن سینوفارم را دریافت کردند، انجام شد.
این مطالعه هفته گذشته توسط دانشمندان مؤسسه ملی بهداشت پرو و 2مؤسسه تحقیقاتی دیگر منتشر شد که نشان می‌دهد، اگرچه اثربخشی سینوفارم برای جلوگیری از ابتلا زیاد نیست با این حال، 94درصد در جلوگیری از مرگ‌ومیر مؤثر است. در برخی از کشورها ازجمله کامبوج و امارات متحده عربی، واکسن‌های فایزر و آسترازنیکا را به‌عنوان تقویت‌کننده برای افرادی که 2دوز از سینوفارم داشته‌اند، ارائه کرده‌اند. لیلی سولاری، یکی از نویسندگان این مطالعه، می‌گوید: «به‌احتمال قوی همه مردم دنیا به‌زودی به دریافت دوز سوم یا تقویتی واکسن نیاز خواهند داشت، اما فعلا سؤال این است که چه زمانی و با چه نوع واکسنی. سولاری می‌گوید که اگرچه اثر واکسن سینوفارم در برابر عفونت‌ها پایین بود، اما همچنان مطابق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی قابل‌قبول است. طبق داده‌های سازمان بهداشت جهانی، این واکسن در کارآزمایی‌های بالینی فاز سوم 1/78درصد اثربخشی در برابر موارد علامت‌دار کووید-19 نشان داده بود. در بیانیه وزارت بهداشت پرو آمده است که ‌ماه گذشته این واکسن 98درصد در برابر مرگ‌ومیرمؤثر بوده است. پرو دارای بالاترین سرانه مرگ‌ومیر همه‌گیر در جهان است که دانشمندان می‌گویند ناشی از نوع لامبدا است که برای نخستین بار در اواخر سال گذشته شناسایی شد و این کشور را فراگرفت.
گونه لامبدای کرونا اخیرا به‌دلیل شیوع در بخش‌هایی از آمریکا و کشورهای آمریکای لاتین سرفصل خبرها قرار گرفت، هرچند چندین کارشناس بیماری‌های عفونی تأکید کرده‌اند که ممکن است شیوع این نوع، رو به کاهش باشد. محققان ژاپنی در مقاله‌ای داوری نشده، گفته‌اند که این نوع در برابر آنتی‌بادی‌های ایجاد شده توسط واکسن مقاوم‌تر از نسخه اصلی ویروس است.

این خبر را به اشتراک بگذارید