• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
یکشنبه 20 تیر 1400
کد مطلب : 135488
+
-

دریچه/ ابن‌سینا و انسان معلق

بیستمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره بوعلی سینا، چهارشنبه ۲۳تیر ساعت۱۱ صبح با عنوان «ابن‌سینا و انسان معلق» به سخنرانی حسین شیخ رضایی(عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران) اختصاص دارد که به‌صورت مجازی پخش خواهد شد.
در این درس گفتار، پس از معرفی صورت برهان ابن‌سینا، به 2قرائت معاصر از آن اشاره می‌شود. در قرائت اول، دالّ اصلی در این برهان «نفس» است و ابن‌سینا می‌کوشد تجرد نفس را از راه توانایی آن در کسب آگاهی به‌خود نشان دهد. در قرائت دوم، دالّ اصلی در این برهان «ذات» است و ابن‌سینا می‌کوشد تجرد نفس را از راه توانایی آن در شناخت ذات خود نشان دهد.
ابن‌سینا در پاره‌ای از آثار خود و از همه معروف‌تر در فن ششم از طبیعیات شفا که در باب نفس است، استدلالی موسوم به انسان معلق عرضه کرده است. این استدلال که برخی آن را از ابداعات ابن‌سینا دانسته‌اند و از قرار معلوم بسیار مورد علاقه و توجه او نیز بوده، در جهان لاتین‌زبان بسیار نفوذ و شیوع پیدا کرده و در سده‌های میانه بحث‌های فراوانی برانگیخته است. در سال‌های اخیر نیز محققان و فیلسوفان متعددی به بررسی ابعاد این برهان(آزمایش فکری) پرداخته‌اند. هدف اصلی این برهان نشان دادن تجرد نفس به‌واسطه فرض موقعیتی است که در آن انسانی در فضا معلق است و هیچ ورودی حسی‌ای از اندام‌های خود دریافت نمی‌کند. از نظر ابن‌سینا، صرفا با درون‌نگری و با توسل به مفهوم آگاهی نفس از خود، تجرد نفس نشان داده می‌شود.
علاقه‌مندان می‌توانند این برنامه را از اینستاگرام مرکز فرهنگی شهرکتاب به نشانی ketabofarhang، تلگرام به نشانی bookcitycc و صفحه این مرکز در سایت آپارات پیگیری کنند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید