• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
سه شنبه 15 تیر 1400
کد مطلب : 135061
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/DkK5K
+
-

بلای آتش به جان جنگل‌های کهگیلویه وبویراحمد

امسال 34مورد آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع استان اتفاق افتاده است که مهم‌ترین آنها در کوه حاتم دشت لار و کوه دیل رخ داده‌است

بلای آتش به جان جنگل‌های کهگیلویه وبویراحمد

مریم جعفری-خبرنگار

کهگیلویه و بویراحمد یک میلیون و 426هزار و 300هکتار منابع طبیعی ملی دارد که از این میان، 873هزار و 600 هکتار یعنی 53درصد مساحت استان را جنگل‌ها و 552 هزار و 700 هکتار یعنی 34 درصد مساحت کل استان را مرتع تشکیل می‌دهد. 20درصد از جنگل‌های زاگرس در این استان است و در واقع کهگیلویه و بویراحمد بالاترین سهم و سرانه یعنی 6/1هکتار به ازای هر نفر جنگل دارد.

34مورد آتش‌سوزی در سال جاری
این داشته‌های طبیعی اما امسال هم مانند سال‌های گذشته در معرض خطر آتش‌سوزی هستند و با توجه به خشکسالی اوضاع بحرانی‌تری را سپری می‌کنند؛ از ابتدای امسال تاکنون 34مورد آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کهگیلویه وبویراحمد اتفاق افتاده است که مدیرکل مدیریت بحران این استان مهم‌ترین آنها را آتش‌سوزی در کوه حاتم، دشت لار و کوه دیل می‌داند.
«محمد محمدی» دراین باره به همشهری می‌گوید: استاندار و مسئولان مرتبط همکاری خوبی برای مهار این آتش‌سوزی داشتند به‌طوری‌که در آتش‌سوزی مربوط به کوه حاتم 2، دشت لار 3 و کوه دیل 2 بالگرد برای اطفای حریق اختصاص یافت.
وی می‌افزاید: به جز کوه تمنک که نیازی به بالگرد نداشت، در بقیه موارد با همکاری خوب استان و تهران بالگرد اختصاص یافت و به‌سرعت توانستیم با کمک مردم، اداره‌های مرتبط، هلال‌احمر و تشکل‌های مردم‌نهاد آتش را مهار کنیم.
محمدی البته با تاکید بر اینکه آتش‌سوزی‌ها به دلیل خشکسالی در حال تکرار هستند، به آخرین مورد آتش‌سوزی در استان اشاره می‌کند که در تنگ برا در منطقه شبلیز اتفاق افتاد و موجب از بین رفتن 50 هکتار از منابع طبیعی شد.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد، از کل آتش‌سوزی‌های امسال، ۱۷مورد به مناطق وسیعی از استان خسارت وارد کرده که بیشتر آنها در نتیجه خشکسالی، تغییر اقلیم، سهل‌انگاری افراد، زغال‌گیری و ... بوده است.

خسارت آتش به 689هکتار جنگل و مرتع
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد نیز خسارت این 17 مورد آتش‌سوزی را‌ از میان رفتن ۶۸۹هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان می‌داند و به همشهری می‌گوید: بیشتر این آتش‌سوزی‌ها عوامل انسانی دارد، به‌ویژه اینکه برخی برای تولید زغال جنگل‌ها را آتش می‌زنند و موجب بروز حادثه می‌شوند. به گفته «غلامحسین حکمتیان»، آتش‌سوزی اخیر در منطقه شبلیز در شهرستان دنا هم نتیجه سودجویی بود که خوشبختانه فرد خاطی دستگیر و روانه زندان شد.
آتش‌سوزی شبلیز از روز پنج‌شنبه 3تیر آغاز شد و یک روز بعد با تلاش نیروهای منابع طبیعی و اعزام بالگرد مهار شد. فرد خاطی برای برداشت گیاه جاشیر به منطقه رفته و پس از روشن کردن آتش، کنترل آتش از دست او خارج شده و منجر به از بین ۵۰هکتار از اراضی شبلیز شده است.

تکرار آتش‌سوزی در جنگل‌ها 
کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی دارد. کهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای 5 منطقه شکار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و کوه تلرش است. اما آتش‌سوزی‌ها فقط مربوط به این استان نیست. گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که سال گذشته منتشر شد نشان می‌دهد سالانه ۱۶هزارو ۷۲۷ هکتار جنگل و مرتع در آتش می‌سوزد.
طبق اعلام سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور از سال ۸۶ تا سال ۹۸، ۲۴هزارو ۵۵۵ فقره آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی کشور رخ داده که ۱۳هزار و ۵۱۸ فقره آن در جنگل‌ها و ۱۱هزارو ۳۷ فقره آن در مراتع بوده است. در نتیجه این آتش‌سوزی‌ها ۱۰۷هزارو ۵۵۷ هکتار از جنگل‌ها و ۱۱۰هزارو ۳۵۸ هکتار از مراتع سوخته‌اند.
با وجود تکرار آتش‌سوزی و با وجود اینکه مدیرکل مدیریت بحران از اختصاص بالگرد برای مهار آتش‌سوزی‌های اخیر کهگیلویه‌وبویراحمد می‌گوید، اما همچنان بیشتر آتش‌سوزی‌ها به دلیل کمبود امکانات تخصصی چند روز طول می‌کشند و در نتیجه موجب از بین رفتن مساحت بیشتری از جنگل می‌شوند؛ نمونه‌ای که امسال در منطقه حفاظت شده حاتم رخ داد و این منطقه 3 روز بدون امکانات اطفای حریق در آتش سوخت.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید