پسماند خشک بدهید لوازم ورزشی تحویل بگیرید
محمود مولایی ـ خبرنگار
یکی از اهداف کلیدی اجرای طرح کاپ در شهر تهران تفکیک زباله از مبداء است. تفکیک زباله از مبداء در برخی کشورها الزامی است، اما در ایران الزامی نیست و به همین منظور شهرداری تهران برای «تفکیک زباله از مبداء» سالهاست که به فرهنگسازی روی آورده. حال اگرچه روشهای مختلفی برای ترغیب خانوادهها به تفکیک زباله از مبداء صورت گرفته ولی تاکنون به نتیجه لازم نرسیده است. در طرح کاپ نیز حذف مخازن پسماند از معابر و جایگزین کردن 3مخزن در شهرکها، مجتمعهای مسکونی و تجاری بهصورت پایلوت در برخی مناطق انجام شده اما سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران مدتی است به این نتیجه رسیده که علاوه بر طرح کاپ، باید بستههای تشویقی را هم برای شهروندان درنظر بگیرد. بر این اساس، از سال گذشته ایجاد مراکز تبادل پسماند خشک با کالا در دستور قرار گرفته است. بهطوری که نخستین مرکز با عنوان گلماند راهاندازی شد؛ مرکزی که در برابر دریافت پسماند خشک به شهروندان گل و گلدان میدهد. و اما آخرین نمونه از این طرحها، با عنوان ورزشماند کارش را شروع کرده که با گرفتن پسماند خشک، به شهروندان لوازم ورزشی میدهد.
حالا مراکز هایپرپسماند، گلماند، کتابماند، قلمماند، کارواشماند، ورزشماند و الکتروکاپ در برخی از مناطق22گانه فعالیت میکنند و روزبهروز بین اهالی محلهها شناختهتر میشوند. مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در این رابطه میگوید: «سال گذشته در منطقه19یک هایپرمارکت راهاندازی کردیم که شهروندان در ازای تحویل پسماند خشک میتوانند از سوپرمارکت آنجا استفاده کنند. از آنجا که این پروژه موفقیتآمیز بود، سعی کردیم بستههای تشویقی را افزایش دهیم. برای همین، ابتدا در منطقه18و سپس در مناطق2،7و8 گلماند را راهاندازی کردیم. پس از آن بسته تشویقی الکتروکاپ را به اجرا درآوردیم که شهروندان میتوانند پسماند الکترونیکی مانند لامپهای کممصرف را تحویل دهند تا چنانچه که اگر قابلتعمیر بود، تعمیرات انجام شود و اگر تعمیر ممکن نبود، پسماند شهروندان خریداری شود.»
هماکنون مراکز گلماند در مناطق 2، 5، 7، 8، 9، 10، 14، 15، 17و 18 فعالیت میکنند و مرکز گلماند در منطقه20 نیز در آستانه افتتاح است. در مناطق2و6 هم مرکز کتاب ماند فعال است و شهروندان در ازای ارائه پسماند خشک، کتاب دریافت میکنند. در منطقه5،6،8و9 نیز مرکز قلمماند وجود دارد که لوازمالتحریر یا کتاب کودکان ارائه میشود. همچنین در منطقه5 مرکز کارواشماند راهاندازی شده تا شهروندان در ازای پسماند خشک، ماشین خود را در این کارواش بشویند. بهگفته مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران این پروژه هماکنون تنها در منطقه 5اجرا شده و از آنجایی که باید در مصرف آب صرفهجویی شود، ترجیحا باید از نانو استفاده کنند.
علیپور میگوید: «هر هفته یک تا دو مرکز برای تحویل پسماند خشک افتتاح میشود. در تلاش هستیم در مناطق 22گانه این بستههای تشویقی را گسترش دهیم؛ چراکه گلماند منطقه18 ظرف چندماه بالای 6هزار نفر اشتراک پیدا کرده است. در این بین، بهخاطر بافت ورزشی منطقه16، در کنار مجتمعهای ورزشی مرکز ورزشماند را افتتاح کردیم که شهروندان در قبال تحویل پسماندهای خشک، لوازم ورزشی دریافت میکنند. در کنار اینها، اپلیکیشنهایی مانند جاروب و کاپزی را هم داریم. با این برنامهها میتوانیم مثلا اگر 5کیلوگرم پسماند خشک را در خانه جمعآوری کردهایم، درخواست خود را ثبت کنیم تا ظرف 24ساعت و در ساعتی که مشخص میکنیم، مأموران برای دریافت پسماند خشک به در خانه مراجعه کنند.» مدیرعامل سازمان پسماند یادآور میشود:«در منطقه21 نیز یکسری از کیوسکهای روزنامهفروشی را شهردار منطقه انتخاب کرده که شهروندان پسماند خشک را جمعآوری میکنند و به آنها میدهند و در قبال آن روزنامه یا محصولات دیگری که در کیوسکهای روزنامهفروشی وجود دارد، دریافت میکنند.»
کمک سازمان مدیریت پسماند به آسیبدیدگان
مراسم اهدای تجهیزات و ماشینآلات به شهرستانهای آسیبدیده از سیل و زلزله، امروز با حضور شهردار تهران و استانداران استانهای سیستانوبلوچستان و کهگیلویهوبویراحمد، برگزار میشود. به گزارش همشهری، این اقدام براساس مصوبه شورای شهر تهران مبنی بر صدور مجوز و اختصاص بودجه برای خرید ماشینآلات و ملزومات کمکرسانی به شهرستان زلزلهزده سیسخت و ۱۱شهر سیلزده سیستانوبلوچستان، صورت میگیرد. در این راستا 15دستگاه کامیون، 13دستگاه موتوربرق و 10هزار لیتر مواد ضدعفونیکننده توسط سازمان مدیریت پسماند شهر تهران خریداری شدهاند. مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری تهران درباره علت کمک به مناطق آسیبدیده میگوید: « فارغ از ماموریت سازمان در نظافت و رفتوروب معابر، جمعآوری و انتقال پسماندها، نگهداشت شهر و... یکی از ماموریتهای سازمان مدیریت پسماند بهعنوان استان معین، کمکرسانی به هموطنان سراسر کشور در حوادث غیرمترقبه است. وقوع زلزله در شهرستان سیسخت و جاریشدن سیل در سیستانوبلوچستان منجر به خسارت زیادی به واحدهای مسکونی، آموزشی، بخشهای کشاورزی، دامداری، باغات و راههای ارتباطی شد و از اینرو ضروری بود تا شهرداری تهران بهعنوان استان معین در یاریرسانی به مناطق آسیبدیده ورود کند.» صدرالدین علیپور ادامه میدهد: «در زمان وقوع این اتفاقات تلخ با اعزام ماشینآلات راهسازی و عمرانی و همچنین نیروهای متخصص به آسیبدیدگان کمک کردیم. اکنون با حمایت و مصوبه شورا و تأکید شهردار تهران اقلام موردنیاز خریداری و در مراسمی تحویل شهرداریهای شهرهای آسیبدیده میشوند.» بهگفته او قرار است این تجهیزات به شهرستانهای سیسخت در استان کهگیلویهوبویراحمد و قصر قند، فنوج، نیکشهر، چابهار، چگردک، پلان، نگور و زرآباد در استان سیستانوبلوچستان ارسال شوند.