تهدید گرما برای ذخایر آب مازندران
اشکان جهانآرای-خبرنگار
کم شدن میزان بارندگیها و کاهش ۶۷ درصدی آب رودخانههای مازندران سبب شده که مسئولان این استان از حالا درباره کمبودهای احتمالی آب در ماههای گرم سال هشدار دهند و برخی کشاورزان نیز ناچار به حذف کشت دوم شوند
به گزارش همشهری، اعداد و ارقام مربوط به کاهش بارندگیها در مازندران به عنوان یکی از پربارانترین استانهای ایران همانطور که پیشبینی میشد از سالی کمآب و بروز خشکسالی در این استان خبر میدهند. طبق آمار مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، در 8 ماه اخیر میزان بارندگیها در مازندران ۴۷۱ میلیمتر ثبت شده که کاهش ۱۶.۴ درصدی نسبت به دوره مشابه پیشین را نشان میدهد.
به گفته معاون امور عمرانی استاندار مازندران، میزان بارندگی در این استان طی سال زراعی جاری نسبت به سال زراعی گذشته حدود ۳۵ درصد کاهش یافته و در شرایط کنونی فقط با مدیریت مصرف آب میتوان بحران خشکسالی را مدیریت کرد.
کمآبی در شهرها و روستاها
مهدی رازجویان از احتمال بروز مشکلات جدی کمآبی در عمده مناطق شهری و روستایی این استان طی ماههای پیش رو خبر میدهد و به همشهری میگوید: با توجه به وضعیت بارندگیها، افزایش دمای هوا، ذوب شدن زودهنگام برف در ارتفاعات و کاهش ذخایر آبی، وقوع مشکلات کمآبی در مازندران دور از ذهن نیست و از حالا باید با مدیریت مصرف با این پدیده مقابله کنیم.
وی به ذوب شدن زودهنگام برف در ارتفاعات و کاهش چشمگیر آورده رودخانههای مازندران اشاره میکند و میافزاید: طبق آمار آورده رودخانههای مازندران نسبت به سال زراعی قبلی حدود ۶۷ درصد کمتر شده که خبر از سالی کمآب و سخت برای کشاورزان میدهد.
این مسئول یکی از راهکارهای مدیریت مصرف آب در شرایط کنونی را پرهیز کشاورزان از کشت دوم میداند و اظهار میکند: تا کنون کشاورزان از کشت دوم در حدود هزار هکتار از زمینهای کشاورزی مازندران صرفنظر کردهاند. اگر امسال کشاورزان در برخی از مناطق استان که با کمآبی بیشتری مواجه است، اقدام به کشت دوم نکنند به مدیریت بحران کمآبی در مازندران کمک خواهد شد. ضمن این که باید با سرعت و جدیت بیشتری برای تغییر کشت در مازندران گام برداشته شود.
معاون عمرانی استاندار مازندران پنهان ماندن خشکسالی زیر پوشش سبز مازندران را خطری جدی برای منابع آبی این استان میداند و معتقد است این باور که مازندران به اندازه کافی ذخایر آبی دارد و خشک نمیشود را باید از ذهن جامعه پاک کرد و همه مردم اعم از گردشگران و مشترکان خانگی و صنعتی و کشاورزی همراه با دستگاههای اجرایی استان برای مبارزه با خشکسالی در مسیر سازگاری با کمآبی گام بردارند.
خشکسالی شدید در پهنه مازندران
علاوه بر این که اظهارات این مسئول اجرایی مازندران نگرانکننده به نظر میرسد، مروری بر آمار و همچنین اظهارنظرهای کارشناسان مرتبط نیز نشان میدهد که شرایط آبی دشواری پیش روی مازندران قرار دارد. زیرا طبق پهنهبندی خشکسالی در مازندران، نزدیک به ۶۰ درصد مساحت مازندران میزانی از خشکسالی با سطوح مختلف اعم از خفیف، متوسط، شدید و بسیار شدید را تجربه میکند. طبق آمار مرکز ملی خشکسالی از فروردین ۱۳۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰ حدود ۲۰ درصد از مساحت مازندران با خشکسالی شدید و بسیار شدید مواجه شده است. به طوری که ۱۱ درصد از مساحت این استان خشکسالی شدید و ۹ درصد خشکسالی بسیار شدید را تجربه میکند.
عمده این خشکسالیهای شدید و بسیار شدید نیز مربوط به مناطق شرقی و مرکزی مازندران است. به طوری که بخشهای زیادی از شهرستانهای گلوگاه بهشهر، نکا، میاندورود، جویبار، بابلسر، فریدونکنار، محمودآباد، آمل و نور و قسمتی از شهرستانهای نوشهر در مناطق جلگهای و ساحلی و ارتفاعات تنکابن و رامسر در مناطق کوهستانی و جنگلی، دچار خشکسالی شدید و بسیار شدید است.
طبق آمار اداره کل هواشناسی مازندران میزان بارندگی در فروردین امسال ۱۷.۵ میلیمتر بود که کاهش ۸۱.۵ درصدی بارندگی نسبت به فروردین پارسال و ۳۳.۸ درصدی نسبت به دوره بلندمدت آماری را نشان میدهد. همچنین از اول مهر ۱۳۹۹ تا ۱۰ خرداد امسال فقط در دو شهرستان سوادکوهشمالی و سوادکوه، افزایش مجموع بارندگی نسبت به دوره بلندمدت ثبت شد و در سایر نقاط استان از ۵.۲ تا ۵۲.۱ درصدکاهش بارندگی ثبت شده است. همه این آمارها خبر از حال ناخوش منابع آبی مازندران میدهند.