کاهش قیمت این روزهای تخممرغ برای مصرفکنندهای که تا همین یکماه پیش باید برای یک شانه تخممرغ چیزی نزدیک 50هزار تومان هزینه میکرد، خبر خوبی است. افت قیمت حدود 6هزار تومانی هر کیلو تخممرغ در میادین میوه و ترهبار نسبت به ابتدای سال در شرایطی است که در بازار برای شانههای 20عددی قیمت هنوز از 40هزار تومان پایین نیامده و مصرفکنندگان هنوز چشمبهراه قیمتهای پایینتر هستند. هماکنون هر شانه تخممرغ در میادین 27هزار و 600تومان است اما در سطح شهر با طیف وسیعی از قیمت بین 30 تا 45هزار تومان مواجه هستیم که بهنظر میرسد روندی کاهشی را طی میکنند. بااینحال، آنچه مهم است، اینکه آیا روند نزولی قیمت ادامهدار خواهد بود یا خیر.
ارزانی در فصل کاهش تقاضا عجیب نیست
مصرف تخممرغ در ماههای گرم سال بهطور محسوسی نسبت به فصول سرد کمتر است و همزمانشدن این ماهها با ماه رمضان باعث شد تقریبا از آغاز سال جدید تقاضا برای تخممرغ بهطور چشمگیری با کاهش مواجه شود. رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران در گفتوگو با همشهری کاهش شدید مصرف تخممرغ در ماه رمضان را دلیل اصلی افت تقاضا و قیمت میداند و میافزاید: همزمانی این مناسبت با بهار و شروع فصل گرم بهطور معمول کاهش قیمت ناشی از افت تقاضا را هم به همراه دارد که اگر مازاد تولید در این مقطع مدیریت نشود، افزایش بیش از پیش قیمتها در فصل اوجگیری تقاضا را به همراه خواهد داشت. بهگفته ناصر نبیپور، هماکنون تولید تخممرغ چیزی حدود 2.700 تا 2.800تن در روز است که از این میزان چیزی حدود 200تن مازاد بر نیاز کشور است و باید صادر شود تا تولیدکننده بتواند به تولید خود ادامه دهد، اما مشکلاتی بر سر راه صادرات وجود دارد؛ از یکسو مقاصد صادرات تخممرغ ایران که کشورهای همسایه عراق و افغانستان هستند نیز با افت مصرف مواجهند و از سوی دیگر تعرفه بالا، دست تولیدکنندگان را برای صادرات محصولشان بسته است.
کشتار مرغهای مولد
مصرف سرانه تخممرغ در ایران 11کیلوگرم است که با توجه به جمعیت کشور، نیاز متعارف ما روی رقم 900هزار تن قرار میگیرد. از مجموع یک میلیون و 30هزار تن تولید سالانه، نزدیک به 120 تا 130هزار تن مازاد است و باید ذخیرهسازی یا صادر شود. بهگفته نبیپور، نبود امکان صادرات تخممرغ به واسطه تعرفه 3500تومانی صادرات، تولیدکنندگان را مجبور میکند مرغهای مولدشان را به کشتارگاه بفرستند که با افت جمعیت تولیدکننده، افزایش قیمت در فصل پرتقاضا اجتنابناپذیر است. رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار تهران به قولی که از سوی دولت برای حذف تعرفه واردات داده شده بود، اشاره و تأکید میکند: اگر تعرفه برداشته نشود، مطمئن باشید صادراتی صورت نمیگیرد و در این صورت مرغدار توان این را ندارد که محصول تولیدی را با هر کیلو 7هزار تومان ضرر به بازار بفرستد.
هماکنون قیمت تمامشده تولید با 12درصد سود حدود 18هزار تومان در هر کیلوست درحالیکه مرغدار الان تخممرغ را با 10.200تومان میفروشد. گفتههای نبیپور در شرایطی است که قیمت مصوب هر کیلو تخممرغ پیش از افزایش نرخ اخیر نهادهها، 14هزار تومان بوده است.
رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار تهران با انتقاد از نبود حمایت از سوی دولت، میافزاید: دولت فقط وقتی قول حمایت میدهد که قیمتها در بازار بالاست و در شرایطی که تولیدکننده در حال ضرردهی است، هیچ حمایتی از او نمیشود. به اعتقاد این فعال صنفی، دولت باید برای جلوگیری از بروز مشکل در تولید تخممرغ از مرغداران حمایت و اقدام به ذخیره تخممرغ کند، تعرفه صادرات برداشته شود یا خرید تضمینی انجام شود یا اینکه دولت به مرغداران اجازه ذخیره تخممرغ در سردخانهها را بدهد.
مرغ ارزان نمیشود
در سوی دیگر بازار، گرانی مرغ هنوز ادامه دارد و مرغ با نرخ مصوب را تنها در صفهای جلوی غرفههای میادین میوه و ترهبار میتوان تهیه کرد. در بازار آزاد قیمتها شباهتی به نرخ مصوب 24.900تومانی ندارد و هر کیلو مرغ در بهترین شرایط 30هزار تومان قیمت دارد. رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی در گفتوگو با همشهری وضعیت کنونی تولید مرغ را خوب توصیف میکند اما نسبت به شرایط تولید در ماههای آینده هشدار میدهد. محمد یوسفی با اشاره به افزایش سرانه مصرف مرغ بهدلیل ارزانبودن آن میافزاید: مصرف سرانه مرغ در چندسال اخیر از 25کیلوگرم به 28 تا 30کیلوگرم افزایش یافته و برنامهریزی برای تولید مرغ در کشور باید متناسب با این میزان نیاز صورت گیرد. بهگفته این فعال صنفی، عمده دلیل بحران در بازار مرغ کشور، مشکلات تامین و توزیع نهادههای دام و طیور است که اگر به همین صورت ادامه داشته باشد، کار برای تولیدکنندگان سخت خواهد شد.
افزایش قیمت مرغ تا تیر و مرداد قطعی است
قیمت جهانی نهادههای دامی در یک سال اخیر افزایش زیادی داشته که حتی با ارز 4.200تومانی نیز هزینه بالایی به کشور تحمیل میکند. یوسفی معتقد است: توزیع نهادهها در کشور طی یکسال اخیر بارها و بارها معطل تامین ارز مانده و این شرایط که بحران 4ماه پیش بازار مرغ را رقم زد، هنوز هم ادامه دارد. اگر وضعیت ثبت سفارشها، تامین ارز و تخصیص ارز به همین شکل ادامه داشته باشد، یقینا برای ماههای آینده تولید با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. اما اگر تحریم برداشته شود، تنها نگرانی ما قیمت جهانی نهادههاست. رئیس انجمن پروردشدهندگان مرغ گوشتی ادامه تولید با قیمتهای کنونی را غیرممکن میداند و میافزاید: مرغداران نگرانیهای جدی نسبت به آینده صنعت دارند و قیمت دستوری مرغ نیز آنها را دچار مشکل کرده است.
یکشنبه 26 اردیبهشت 1400
کد مطلب :
130664
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/J6xRg
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved