حمیده پازوکی ـ خبرنگار
در آستانه تابستان، روستاهای دامنه کوه دنا نگران کمآبی هستند؛ کوهی که 10درصد از منابع آبی کشور را تامین میکند، اما بعضی روستاهای اطراف آن سالهاست که از آب آشامیدنی محرومند. از سوی دیگر کاهش 40درصدی بارندگی کشت دیم روستاها را از بین برده و استفاده از همین آب آشامیدنی اندک برای مصارف کشاورزی مشکلات را دوچندان کرده است. کار تا آنجا پیش رفته است که بهگفته «کیامرث حاجیزاده» معاون عمرانی استاندار کهگیلویهوبویراحمد با وجود اینکه استان از نظر بارش بعد از استانهای شمالی قرار دارد، اما تنش آبی احتمالی در ۱۲۵روستا و مناطق عشایری استان دور از انتظار نیست. «علی خشنود» رئیس اداره آب و فاضلاب دنا هم خبر از این تنش آبی در مناطق تحتپوشش مجتمعهای آبرسانی سادات محمودی، کریک و دارشاهی میدهد. او دلیل اصلی کمبود آب در روستاهای دنا را انشعابهای غیرمجاز و استفاده از آب آشامیدنی برای آبیاری درختان و صیفی میداند و معتقد است مردم باید در رعایت الگوی مصرف آب دقت کنند. مشکلات اما به همین سادگی که رئیس اداره آب و فاضلاب دنا توصیه میکند قابلحلشدن نیست، زیرا کمآبی روستاهای دامنه دنا ریشهدارتر از آن است که با صرفهجویی حل شود.
40سال است آب نداریم
یکی از اهالی روستای «توتنده» است. او که تربیتبدنی خوانده نهتنها کاری در رشته خود پیدا نکرده بلکه مزرعه کوچک برنجی هم که با خانوادهاش در آن کار میکرده، حالا بهدلیل بیآبی قابل کشت نیست. او درباره مشکلات کمآبی روستا میگوید: «تقریبا 40سال است اصلا آب نداریم. بعد از انقلاب مردم روستا همیاری کردند و از چشمهای در کوه دنا لوله آب به روستا کشیدند. در این سالها مردم از همان آب اندک استفاده کردهاند. چشمه در سالهای اخیر دیگر توان آبرسانی به روستا را نداشت. پس از اعتراض مردم از رودخانه بشار برای روستا آب آوردند، اما این آب هم مشکلات خاص خودش را دارد.»
«سعادت شجاعی» ادامه میدهد: «مشکل اول این که رودخانه معارضی دارد و از طرفی آلودگیهای محیطی به آن وارد میشود و استفاده از آن نگرانکننده است. در حالی که همین آب هم نوبتی به خانهها میرسد، چون روستای ما چند بخش دارد و آب برای هر بخش 2یا 3روز درمیان وصل میشود. مجبوریم تانکری را پر کنیم و در روزهایی که آب قطع است، فقط برای نوشیدن از آن آب برداریم.»
این روستایی اهل توتنده درباره اینکه چرا از آب آشامیدنی برای مصارف کشاورزی استفاده میشود میگوید: «چارهای نیست. منبع دیگری برای تامین آب کشاورزی وجود ندارد هرچند امسال همان را هم نداریم. »
برای آبرسانی امروز و فردا میکنند
دهیار توتنده هم درباره وضعیت بیآبی در این روستا میگوید: «توتنده بزرگترین روستای شهرستان دناست که 800خانوار و 3هزار نفر جمعیت دارد. با این حال سالهاست مشکل آب داریم. جمعیت روستا روبه افزایش و خط لوله آب روستا هم قدیمی است و توان آبرسانی را ندارد. از سال97 تا الان قرار است وضعیت آب روستا سامان یابد، اما مدام امروز و فردا میکنند و هربار برای چندماه بعد وعده میدهند اما خبری نمیشود.»«نورالله کمالی» با اشاره به این نکته که برای بهبود وضعیت آب روستا، پیمانکار مشخص و اعتباری هم تامین شده است، ادامه میدهد: «با وجود این کارها هنوز از کار اجرایی خبری نیست و مردم نتیجهای نگرفتهاند. مسئولان میگویند دلیل کمبود آب روستا انشعابهای غیرمجاز است. وقتی جمعیت روستا در حال افزایش است و خیلیها هم دوباره به روستا برگشتهاند به آب نیاز دارند و باید برایشان انشعاب تعریف شود تا بهصورت غیرمجاز لولهکشی نکنند.» او میگوید: «اطراف روستای ما پر از آب است ولی ما از آن بینصیب هستیم. مردم روستا هم کشاورز و دامپرور هستند و کمآبی دامن آنها را هم گرفته است. محصولات دیم مثل گندم و عدس که بهخاطر کاهش بارندگی کاشته نمیشوند و کشت برنج هم ممنوع شده است، اینها مشکلات مردم را چند برابر خواهد کرد.»
پیگیر حل مشکلات هستیم
بخشدار قسمت مرکزی دنا هم مانند رئیس اداره آبوفاضلاب این شهرستان دلیل مشکلات را استفاده غیرمجاز از آب آشامیدنی میداند و میگوید: «آب چشمه و قنات کم شده است و مردم از آب آشامیدنی برای مصرف کشاورزی استفاده میکنند. این مسائل موجب شده تا آب در توتنده کم شود. چند سال است مشکلات کمآبی را پیگیری میکنیم و تازه برای حفر چاه تامین اعتبار شده است. محل حفر چاه برای تامین آب این روستا در بویراحمد معارض اجتماعی داشت که از مرکز استان پیگیر هستیم و مشکل حل خواهد شد.» «هژیر ایلخانی» درباره وضع آبرسانی به دیگر روستاهای دنا نیز اظهار میکند: «همه روستاهای بخش ما لولهکشی آب دارند. آبرسانی به 10روستا از یک چاه مرکزی تقویت شده است و این روستاها مشکلی در زمینه آب ندارند.»
اختصاص بودجه برای آبرسانی
فرماندار دنا از حل مشکلکمبود آب روستای توتنده در هفته آینده خبر میدهد و میگوید: «برای تامین آب این روستا 2میلیاردتومان اختصاص یافته است و آبرسانی به این روستا در آینده نزدیک انجام میشود.» «عبدالحمید پناهی» ادامه میدهد: «برای بهبود وضعیت آب روستای مرغچنار با کمک سپاه کارهایی انجام شده است. 450متر لوله گالوانیزه هم برای روستای مازهکز خریداری شده است که با مشخص شدن پیمانکار کار نصب آن آغاز خواهد شد.»
مسئولان خبرهای خوب میدهند. شنیده میشود که تامین بودجه و رفع معارض انجام شده و آب بهزودی به روستاها میرسد. روستاییان اما همچون سالهای قبل منتظرند. آب آشامیدنی اندک است و زمینهای کشاورزی بیرمق هستند. بهار امسال هم مثل تابستان گرم است و فقط میشود امیدوار بود روستاییان دامنه دنا از آبهای روان بر کوه بهرهمند شوند.
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
کد مطلب :
129676
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/YENoM
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved