هیأت عامل بانک مرکزی ضوابط ناظر بر چگونگی استفاده واحدهای صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از رمزارزهای حاصل از استخراج داخلی، برای واردات را تصویب و ابلاغ کرد. تصمیمی که بهنظر میرسد یک گام به سمت رسمیت بخشیدن به تجارت رمزارزهاست. البته فعلا دامنه استفاده از این رمزارزها به پرداختهای ارزی بابت واردات و البته با رعایت مقررات ارزی محدود است. چنانکه در مصوبه هیأت عامل بانک مرکزی تأکید شده واحدهای صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت صنعت صرفا میتوانند از رمزارزهای حاصل از استخراج داخلی بهمنظور انجام پرداختهای ارزی بابت واردات و با رعایت مجموعه مقررات ارزی بهره ببرند.
بهگزارش همشهری، با این تصمیم صرافیهای مجاز و بانکها میتوانند در چارچوب ضوابط یادشده نسبت به انجام و پرداختهای ارزی بابت واردات از طریق رمزهای استخراج شده در داخل کشور اقدام کنند.
پیش از این عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی درباره استفاده از رمزارزهای استخراج شده در واحدهای صنعتی در تجارت خارجی گفته بود آییننامه اجرایی مرتبط با این موضوع در انتظار تصویب در شورایعالی پولشویی است. با این حال ضوابط تعیین شده در هیأت عامل بانک مرکزی درباره نحوه مصرف رمزارزهای استخراج شده در مزارع فاقد مجوز از وزارت صنعت سکوت کرده و همچنان دادوستد این رمزارزها را به رسمیت نمیشناسد. این در حالی است که حجم تجارت رمزارزها در ایران بهویژه پس از سقوط شاخص کل بورس تهران بهتدریج افزایش یافته و برخی برآوردها از ورود روزانه 1500میلیارد تومان پول از منابع داخلی به بازار رمزهای دیجیتال حکایت دارد.
ایران ازجمله کشورهایی است که استخراج و تولید رمزارزها را بهرسمیت میشناسد و به واحدهای صنعتی و مزارع استخراج دارای مجوز اجازه فعالیت میدهد اما همچنان تجارت آن را قانونی نمیداند؛ بانک مرکزی هم طبق سیاست اعلام شدهاش با درگاههای پرداخت و صرافیهای ارائهدهنده خدمات ارز دیجیتال برخورد میکند. تصمیم جدید هیأت عامل بانک مرکزی، احتمالا نخستین نشانه به رسمیت شناختن ارزهای دیجیتال در تجارت خارجی، البته تنها برای واردات و فقط با استفاده از رمزارزهای تولید داخل است.
این تصمیم در حالی گرفته شده که هیچ آمار رسمی از میزان رمزارزهای استخراج شده در داخل ایران وجود ندارد و مشخص نیست که آیا بازرگانان و واردکنندگان حاضر به تجارت با رمزارزها میشوند یا نه؟ پیش از این یک مقام مسئول در بانک مرکزی گفته بود: بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در حال پیگیری تصویب آییننامهای برای مبادله رمزارزهای تولید داخل هستند؛ قرار است این آییننامه در شورایعالی مبارزه با پولشویی، مستقر در وزارت اقتصاد به تصویب برسد.
بازی در سرزمین عجایب
بهگزارش همشهری، سرمایهگذاری و فعالیت در بازار رمزارزها در ایران به بازی در سرزمین عجایب شبیه است و درحالیکه هر روز شاهد حرکت حجم بیشتر نقدینگی و ورود افراد جدید به این سرزمین هستیم، سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان، سردرگم بهنظر میرسند آنهم درحالیکه گفته میشود دستکم 2میلیون ایرانی در این بازار فعالند و حجم تراکنش رمزارزها در ایران به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است. مرکز بررسیهای استراتژیک نهاد ریاستجمهوری پیش از این با انتشار گزارشی به تأخیر در تصمیمگیری در اینباره هشدار داده و تأکید کرده بود فعالیت استخراج فرصتهای مناسبی برای اقتصاد ایران به همراه دارد، سیاستگذار با تنظیمگری مناسب میبایست شرایط و سازوکاری ایجاد کند که استفاده از این فرصتها برای اقتصاد بیشتر شود و چالشهای آن نیز به حداقل میزان خود برسد. بازوی تحقیقاتی نهاد ریاستجمهوری به صراحت نوشته است:بهطورکلی دولت در حوزه اقتصاد فضای مجازی معمولا با تعلل، خود موجب فرصتسوزی و تهدیدسازی میشود و تعلل دولت که ناشی از ناآگاهی برخی سیاستگذاران و نبود دوراندیشی صحیح در کنار محافظهکاری آنها بوده موجب سردرگمی فعالان این حوزه نیز شده است.
شنبه 4 اردیبهشت 1400
کد مطلب :
128993
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/n5j04
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved