• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 18 اسفند 1399
کد مطلب : 126186
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/9rmgJ
+
-

پلیس راهور از جریمه بیش از 8میلیون خودروی ناقض قوانین منع تردد خبر می‌دهد

اجرای محدودیت‌ها رنگ باخته است

وزیر بهداشت: شرایط به‌گونه‌ای نیست که بتوان کوچک‌ترین خطایی مرتکب شد

اجرای محدودیت‌ها رنگ باخته است

حمیدرضا بوجاریان- خبرنگار

رنگ وضعیت شیوع کرونا در شهرها، به سرعت در حال قرمز شدن است و چند روز است شهرهای استان خوزستان در وضعیتی به‌مراتب بدتر از قرمز قرار دارند. کار به جایی رسیده که برخی اعضای کادر درمان بلندگو به‌دست وارد خیابان‌ها شده و با التماس از مردم می‌خواهند حداقل پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند. استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از الکل و کم کردن رفت‌وآمدهای غیرضروری خواسته مدافعان سلامت از مردمی است که این روزها کمتر از گذشته محدودیت‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند. حجم بالای ترددهای غیرضروری با وجود اعمال سیاست‌های محدودکننده و درنظرگرفتن جرائمی برای متخلفان نشان می‌دهد همراهی با پروتکل‌های بهداشتی در حال کاهش است.
  
وقتی اپیدمی طولانی می‌شود، حتی ترس هم نمی‌تواند کسی را مجبور کند پروتکل‌های سختگیرانه بهداشتی را رعایت کند. این حال و روز مردمی است که بیشتر از یک سال می‌شود ماسک بر صورت و الکل در دست تلاش می‌کنند خود را در مقابل ویروسی که می‌تواند اساس زندگی‌شان را به هم بریزد، در امان نگه دارند. گرچه بسیاری هنوز در تلاشند تا پروتکل‌های بهداشتی را درست و مو به مو اجرا کنند اما بخش مهمی از جامعه نیز از ادامه این راه خسته شده و قصد دارند تغییری در سبک زندگی یکساله خود که با اجبار همراه بوده است، بدهند. تلاشی که به نقض آگاهانه برخی محدودیت‌های اعمال شده از آذر گذشته که براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا براساس رنگ‌بندی شهرها از نظر شیوع ویروس الزامی شده منجر شده است. فعالیت کسب‌وکارها در خارج از ساعت کاری یا فعالیت غیرمجاز، ترددهای گسترده شبانه در ساعت منع تردد و نیز بی‌توجهی به استفاده از ماسک ازجمله تخلفاتی است که در حال وقوع است. چنین اقداماتی، نرخ رعایت پروتکل‌های بهداشتی را براساس آمارهای وزارت بهداشت به 75درصد در شهرهای بزرگ و کمتر از 30درصد در برخی شهرهای کوچک تقلیل داده است. وزیر بهداشت می‌گوید هنگامی که منطقه‌ای را از آبی به زرد و از زرد به نارنجی تبدیل می‌کنیم، می‌فهمم چه فشاری به مسئولان و مردم وارد می‌شود اما یک چیز دیگر هم می‌فهمم و آن این است که هیچ پدیده‌ای برای اقتصاد یک کشور در اپیدمی و پاندمی، مخرب‌تر از طولانی شدن چنین وضعیتی نیست. سعید نمکی از کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی ابراز نگرانی می‌کند و معتقد است شرایط به‌گونه‌ای نیست که بتوان کوچک‌ترین خطایی را مرتکب شد: اگر بیماری شدت پیدا کند و آمار مرگ افزایش یابد، حتی اگر همه مسئولان بگویند محدودیتی نیست، وحشت اجازه نمی‌دهد مسافری سوار اتوبوس شود یا به رستوران برود و غذا بخورد. وقتی درخانه‌ها پرچم‌های مشکی آویزان شد چه‌کسی جرأت می‌کند مراسم عروسی بگیرد؟ نمکی با بیان اینکه این را باید درک کنیم که بزرگ‌ترین رسالت ما کوتاه کردن اپیدمی به هر روش است، ادامه می‌دهد: ما نمی‌توانیم مانند فلان کشور اروپایی، در خانه مردم را بزنیم و بگوییم 80درصد از درآمد قبل از کرونا را بگیر و نگران نباش و در خانه بمان چرا که درگیر چالش تحریم‌ها و مشکلاتی هستیم که در هیچ کشوری نمونه آن دیده نشده است. آنچه وزیر بهداشت می‌گوید نشان از نگرانی‌هایی دارد که این روزها با شیوع ویروس انگلیسی، جدی‌تر از هر زمانی شده است. شیوعی که ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی و اجرای قوانین سختگیرانه‌تر برای جلوگیری از تشدید بیماری را دوچندان کرده است.

احتمال توقیف خودروهای ناقض پروتکل‌های بهداشتی
با اینکه وزیر بهداشت نگران آغاز موج دیگری از شیوع کرونا در کشور است، ستاد ملی مقابله با کرونا سیاست‌ها و مصوباتی را برای الزامی کردن رعایت پروتکل‌ها تصویب کرده است. منع تردد شبانه از ساعت 21تا 3بامداد یکی از این مصوبات است که تنها حدود 2‌ماه با جدیت و توجه مردم روبه‌رو شد اما کم‌کم بازدارندگی آن کاهش یافته و عملاً در بسیاری از مناطق بی‌اثر شده است. براساس مصوبه ستاد، هر خودرویی که خارج از ساعت 21در خیابان تردد کند، 200هزار تومان جریمه شده و علاوه بر این خودروهای غیربومی که به شهرهای قرمز و نارنجی سفر کنند به‌ترتیب یک میلیون و500هزار تومان جریمه می‌شوند. در این حال، رئیس پلیس راهور ناجا با بیان اینکه تاکنون 8میلیون و 69هزار مورد اعمال قانون از سوی پلیس راهور برای متخلفان از قوانین ستاد مقابله با کرونا منظور شده است می‌گوید: از این تعداد 4میلیون و ۸۱۸ هزار اعمال قانون به شکل قطعی در سوابق رانندگان لحاظ شده است. او با ابراز نگرانی درباره افزایش تردد خودروها با وجود اعمال محدویت‌های تردد، ادامه می‌دهد: با وجود اینکه تردد در محورهای منتهی به شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع است، شاهد افزایش 13درصدی تردد در محورهای ارتباطی کشور در اسفند سال‌جاری در مقایسه با سال قبل از آن هستیم. هادیانفر با بیان اینکه هم‌اکنون ۸۵ درصد شهرها وضعیت آبی و زرد دارند، می‌گوید: با پیشنهادی که به ستاد ملی کرونا داده شده احتمال اینکه محدودیت در شهر‌های زرد و آبی به حداقل ممکن برسد وجود دارد. رئیس پلیس راهور ناجا می‌گوید که  اگر وضعیت در شهرهای کشور وخیم شود، این احتمال وجود دارد که قوانین پیشگیرانه و محدود‌کننده تشدید شود: این احتمال وجود دارد که درصورت تشدید وضعیت بیماری علاوه بر اینکه خودروهای متخلف جریمه شوند، توقیف این خودروها نیز در دستور کار قرار گیرد. او ادامه می‌دهد: پلیس و وزارت کشور پیشنهادی برای افزایش مبلغ جریمه متخلفان کرونایی نداشته و چنین موضوعی در دستور کار نیست.

محدودیت صدور مجوز تردد در فرمانداری‌ها 
تجربه مصوبه ممنوعیت تردد و صدور مجوز تردد از سوی فرمانداری‌ها به برخی شهروندان، نشان داد راه‌های بسیاری برای دور زدن قانون و نادیده گرفتن مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا وجود دارد. فرایندی که منجر به ایجاد ترافیک سنگینی از سوی خودروها در محورهای شمالی و شهرهایی شد که رنگ کرونایی آنها قرمز یا نارنجی بود. اتفاقی که انتقادهای زیادی را در پی داشت و آنطور که رئیس کمیته امنیتی - اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا می‌گوید سبب محدود کردن صدور مجوز تردد فرمانداری‌ها شد: صدور مجوز برای تردد به شهرهای نارنجی و قرمز محدود شده است و تنها در شرایط خاص چنین مجوزهایی صادر می‌شود؛  بنابراین مانند گذشته چنین مجوزهایی از سوی فرمانداری‌ها صادر نمی‌شود و افراد اجازه تردد به این مناطق را پیدا نخواهند کرد. حسین ذوالفقاری با اشاره به نزدیکی ایام نوروز و نگرانی آغاز سفرهای نوروزی می‌گوید: اگر وضعیت کرونا کنترل شود، تردد در شهر‌های زرد و آبی در ایام تعطیلات ممنوع نخواهد بود. اما اگر وضعیت کرونا افزایشی باشد، طرح محدودیت هوشمند با شدت بیشتری اعمال خواهد شد. گرچه مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا می‌گویند مصوباتی که صادر می‌کنند باید اجرا و مردم نیز آن را جدی بگیرند اما به‌نظر نمی‌رسد همراهی چندانی از سوی برخی شهروندان، کسبه و حتی دستگاه‌ها در اجرای منظم و دقیق مصوبات وجود داشته باشد. نبود بازدارندگی کافی برای جلوگیری از وقوع تخلفات و نبود سازوکارهای کافی برای نظارت بر حسن اجرای قوانین شاید دلیل خوبی برای نقض پی‌درپی مقررات بهداشتی باشد که در نهایت دود آن به چشم مردم خواهد رفت. این روزها در ساعت محدودیت‌های تردد شبانه بسیاری از خودروها را در سطح شهر می‌بینیم که رانندگانش یا معتقدند که جریمه نخواهند شد و یا اینکه می‌گویند برایشان پرداخت مبلغ 200هزار تومان جریمه اهمیت چندانی ندارد. همچنین باوجود اعلام محدودیت‌های سفر به شهرهای مختلف برای تعطیلات نوروز بسیاری از خانواده‌ها در حال برنامه‌ریزی برای سفر هستند.

این خبر را به اشتراک بگذارید