نتانیاهو در وقت اضافه
دادگاه عالی رژیم صهیونیستی محاکمه نتانیاهو را در پروندههای فساد به بعد از برگزاری انتخابات موکول کرد
سیاوش فلاحپور- روزنامهنگار
شرایط اضطراری اسرائیل بار دیگر محاکمه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم را به تأخیر انداخته است. او از سال2018 به فساد و سوءاستفاده از قدرت در 3پرونده سیاسی و اقتصادی متهم شده، اما تاکنون توانسته با روشهای مختلف محاکمه خود را به تأخیر انداخته و همچنان در رأس قدرت باقی بماند.سقوط دولت، عدمتوافق با احزاب برای تشکیل کابینه و شرایط امنیتی ویژه در نوار غزه، مهمترین اتفاقاتی بوده که طی 3سال گذشته فرصتی دوباره در اختیار مرد شماره یک اسرائیل قرار دادهاند. او حالا بار دیگر بهدلیل سقوط دولت، برگزاری انتخابات زودهنگام و البته بحران کرونا موفق شده باز هم روند محاکمه را به زمانی دیگر موکول کند. براساس بیانیه دادگاه عالی رژیم صهیونیستی، نخستین جلسه از محاکمه نتانیاهو برای استماع بیانات شاهدان در 14فروردین سال آینده، یعنی 11روز پس از انتخابات پارلمانی اسرائیل برگزار خواهد شد؛ انتخاباتی که بعید نیست با پیروزی نتانیاهو و ائتلاف حامی او همراه باشد.
آخرین نظرسنجیها
اگرچه هنوز برای پیشبینی دقیق نتایج انتخابات رژیم صهیونیستی در سوم فروردینماه زود اســــت، اما مجموعـه نظرسنجیهای صورت گرفته تا امروز نشان میدهد بنیامین نتانیاهو و لیست مورد حمایت حزب لیکود از بیشترین شانس برای پیروزی در این انتخابات برخوردار هستند. نظرسنجی شبکه عبری «کان» که روز گذشته منتشر شد نشان میدهد ائتلاف حامی نتانیاهو میتواند با کسب 62کرسی (از مجموع 120) اکثریت پارلمان را در دست بگیرد. در نتیجه به تنهایی قادر به تشکیل دولت خواهد بود. در جریان
3 دوره انتخابات پارلمانی اخیر در 2سال گذشته، ائتلاف آبی-سفید (نظامیان راستگرا) مانع از دستیابی حزب لیکود به اکثریت شد، اما بهنظر میرسد رقبای راستگرای نتانیاهو از آبی-سفیدها گرفته تا امید جدید (نیروهای جدا شده از حزب لیکود) توانایی سابق برای مهار نخستوزیر اسرائیل را دیگر ندارند؛ نخستوزیری که از سال2009 تاکنون بهطور بیوقفه در رأس قدرت بوده است. رسانههای اسرائیلی برتری نسبی نتانیاهو مقابل رقبای راستگرا را با واکسیناسیون موفق کرونا و توافقهای عادیسازی با کشورهای عربی مرتبط میدانند. روزنامه هاآرتص در اینباره مینویسد: نتانیاهو تلاش کرده برنامه خرید انبوه واکسن از آمریکا برای مقابله با ویروس کرونا را بهعنوان مهمترین دستاورد انتخاباتی خود معرفی کند.
او در عین حال، عادیسازی روابط با کشورهای امارات، بحرین، عمان و سودان را نیز در کارنامه خود دارد؛ توافقهایی که در سایه بن بست مذاکرات صلح، رؤیایی دور از دسترس بهنظر میآمد.
این در حالی است که جریان مقابل بهدلیل وضعیت ناشی از بحران کرونا، فرصت چندانی برای تبلیغات و یا انتقاد از نتانیاهو نداشته است.
امکان تغییر معادله وجود دارد؟
پاسخ این سؤال در نگاه اول منفی است؛ چرا که تمام نظرسنجیها بیانگر پیشتازی قابل توجه حزب لیکود هستند. رقبای نتانیاهو از اتحاد لازم برخوردار نیستند. ژنرال بنیگانتز و گدعون ساعر، مهمترین رقبای نتانیاهو به شمار میروند که رهبری ائتلافهای آبی-سفید و امید جدید را در اختیار دارند. اگرچه این دو ائتلاف درنظرسنجیها مجموعا کمتر از 61رأی کسب کردهاند، اما این احتمال وجود دارد که درصورت توافق و اعلام ائتلافی جدید بتوانند در روز انتخابات از سد لیکود عبور کنند. این احتمال با نامه اخیر 130فرمانده ارتش اسرائیل به ژنرال بنیگانتز برای کنارهگیری از رقابتها قوت گرفته است. آنان با توجه به نتایج نظرسنجیها از گانتز خواستهاند به انشقاق در اردوگاه مخالفان نتانیاهو پایان داده و حمایت خود از گدعون ساعر، عضو پیشین حزب لیکود را اعلام کند. در میان لیست امضاکنندگان این نامه، اسامی شخصیتهایی نظیر ایهود باراک؛ نخستوزیر سابق اسرائیل، دانی یاتوم؛ رئیس سابق موساد و کرمی گیلون؛ رئیس سابق شاباک (اطلاعات ارتش) دیده میشود. روزنامه العربی الجدید با اشاره به این تحولات مینویسد: درصورت توافق اردوگاه راست بر سر لیست واحد، امکان شکست نتانیاهو و یا دستکم عدمدستیابی وی به حدنصاب برای تشکیل دولت جدیتر میشود. در عین حال نباید فراموش کرد که رقبای نتانیاهو در این انتخابات از حمایت غیرمستقیم دولت جدید آمریکا نیز برخوردار هستند.