
مستند ذائقه ایرانی؛ معرف غذاهای ایرانی

فیلم، ابزار رسانهای قدرتمندی است که هم از اجتماع تأثیر میگیرد و هم بر اجتماع تأثیر میگذارد و به بیانی دیگر فرهنگسازی میکند. از اینرو فیلمسازان نقش مهمی در پرداخت موضوعات مهم اجتماعی دارند. در چند سال اخیر فیلمسازان، بهویژه مستندسازان به حوزه تغذیه و آشپزی ورود پیدا کرده و فیلمهای مستند متعددی در این زمینه ساختهاند. یکی از این فیلمها، مستند «ذائقه ایرانی» تولید سال۱۳۹۷ است که به معرفی ۵۱غذای شناختهشده ایرانی میپردازد. البته در ایران بیش از ۳هزار نوع غذای شناختهشده و ۲۷۰۰ نوع غذای ناشناخته وجود دارد که بین اقوام گوناگون تهیه میشود. اما در این مستند به معرفی تعدادی از آنها پرداخته شده است. راوی این مستند، تنها در چند جمله گزارشی و بهمدت ۶۰ثانیه هر یک از غذاها را معرفی میکند و به سرعت و بدون فوت وقت به سراغ خوراک بعدی میرود. در این مستند، ضمن حضور کارشناسان تغذیه، پزشکان و کارشناسان آشپزی، موضوع ذائقه ایرانیان و غذاهای ملی ایران بررسی میشود. این مستند با آمارگیریهای تخصصی، تغذیه ایرانیان را موشکافی میکند و در نوع خود امری نو بهحساب میآید، چراکه در گذشته، آمارگیری دقیقی راجع به این موضوع صورت نگرفته است. این مستند از تولیدات خانه مستند انقلاب اسلامی است و تهیهکنندگی آن را مهدی مطهر بهعهده گرفته است. کارگردان این مستند، نیما انیسی، با هدف شناخت و آموزش سریع غذاهای ایرانی، این مستند کوتاه را در ۳قسمت ۳۰دقیقهای کارگردانی کرده است. این مستند، نکات جالب و شنیدنی بسیاری را درباره غذاهای ایرانی گردآوری کرده است، اما بهگفته منتقدان و مخاطبان این برنامه مدت زمان کوتاه معرفی این غذاها کمی دست و پاگیر است، چراکه حق مطلب را ادا نمیکند و سرسری از بسیاری از غذاها میگذرد. انواع کبابها، کوکوها و غذاهای دریایی در این مستند معرفی میشوند و نکاتی بسیار جامع و کلی درباره دستور پخت آنها ارائه میشود. پیشنهاد میکنیم این مستند را همراه خانواده و بهویژه کودکان و نوجوانان مشاهده کنید تا آنها ضمن آشنایی با انواع غذاهای اصیل ایرانی، میل و رغبتشان به غذاهای فستفود و مضر کاسته شود. شک نکنید وقتی کودکان با انواع غذاهای سالم و پرطعم و مزه ایرانی آشنا شوند کمتر و شاید اصلا از شما سراغ غذاهای فرنگی را نگیرند. بهویژه وقتی غذاهای شهر یا استان محبوبشان را تماشا کنند تعصب و علاقه خاصی به آنها پیدا خواهند کرد.