جمال رهنمایی
طی سالهای1390تا 1394اتفاقات مهمی در حوزه اجتماعی و اقتصادی ایران قابل بررسی هستند که هنوز هم در بستر تاریخی خود در حال تغییر شکل بوده و پس از آرامگرفتن در مسیر زمان مشاهده و ارزیابی آنها امکانپذیرتر خواهد شد. رقابتهای سیاسی معنادارتر، خیزش تورمی نرخ ارز و قیمتها و پایان مذاکرات پانزده ساله ایران و قدرتهای بزرگ با امضای توافقنامه برجام موضوعاتی بودند که مستقیما زندگی ایرانیان را تحتتأثیر قرار میدادند. جامعه ایرانی این تحولات را با دقت پیگیری و در آن ایفای نقش میکرد.
انتخابات ریاستجمهوری و شوراها در سال1392 یکی از این موضوعات بود. تحولات لحظه بهلحظه و نقشآفرینی انتخاب مردم در 2هفته آخر، تغییرات بزرگی را رقم زد. رد صلاحیت 2رئیسجمهور قبلی، فضای بیم و امید روزانه و انتخاب نهایی مردم در این انتخابات، برایند هفتهها و روزها و ساعتهای نفسگیر بهار92 بود. در همین فضا با اهمیتی منطقهای و تقسیمشدهتر، انتخابات شوراهای شهر و روستا نیز برگزار شد. نتایج این انتخابات بهخصوص در شهرهای بزرگ بهخوبی دیدگاه تحولخواهی و نارضایتی از دولتهای نهم و دهم و هواداران آن را نشان داد.
خیزش قیمتها از یک سال مانده به پایان دولت نهم به طرز شگفتآوری شروع شد و قیمت ارز، کالاهای اساسی و مسکن روزانه افزایش مییافت؛ اتفاقی که گذر زمان نشان داد تا چه حد قیمتها و ثبات سیاسی در ایران بههم پیوستگی دارند.
سال1394 مذاکرات 15ساله بین ایران و قدرتهای بزرگ اروپایی که حالا آمریکا هم به آنها پیوسته بود، به سرانجام رسید. این توافق بینالمللی فضای اقتصاد کشور را از التهاب بیرون آورد و نشان داد که صلح بینالمللی و ثبات تا چه حد با امنیت و تولید و تجارت و رفاه همبستگی دارند.
تحولات دائم جوامع انسانی سبب شده تا دانشمندان علوم انسانی جوامع را بهمثابه یک موجود زنده و پویا بررسی کنند و مراحل زندگی اجتماعی را همانند مراحل زندگی فردی انسان دارای مراحل رشد و بلوغ یا ضعف و افول بدانند؛ همانگونه که رشد و بلوغ و افول در زندگی فردی اتفاق میافتند، در زندگی اجتماعی نیز مجموعهای از همین اتفاقات واقع میشوند.
از این دیدگاه، جامعه ایرانی در این 5سال در حال رشد و رسش اجتماعی و کسب تجربههای تازه در حیات اجتماعی خویش بوده است. مشارکتهای اجتماعی گسترده و تعیینکننده بههمراه کامیابیها و ناکامیهای خود از نشانههای رشد مسئولیتپذیری و باور تأثیرگذاری عمومی مردم در این سالهاست؛ جامعهای که برای ایجاد ثبات در عرصههای سیاسی، اقتصادی، منطقهای و بینالمللی تلاش میکند و در حد تواناییها و فضاهایی که در اختیار دارد برای جهتدهی به آن تلاش میکند. اعتماد به نفس اجتماعی وقتی خودش را نشان میدهد که رابطه مستقیم میان عمل اجتماعی و و تأثیرگذاری آن از یک سو و پذیرش محدودیتها و شرایط موجود از سوی دیگر تشخیص داده شده و در روزهای سرنوشتساز این عمل اجتماعی برای ایجاد تعادل مورد نظر در سوگیری سیاستها و برنامهها با خواستههای حداکثری صورت گیرد.
جامعه نیز همانند فرد برای بقای خویش تلاش میکند. منفعت خود را تشخیص میدهد و براساس آن بسته به میزان رشد و بلوغ خود اقدام میکند. وقتی فقر، بیکاری و فقدان جایگاه آبرومند بر روند زندگی اجتماعی حاکم میشود، جامعه نیروهای خود را با برخوردی واقعبینانه به سمت بقای خویش معطوف میسازد و تحولات بهسمتی میروند که دوباره در حیات اجتماعی حفظ شده و ثبات بیابد.
تحولات این سالها نشاندهنده هوشمندی جامعه ایرانی در تشخیص راه حرکت بهسوی آینده مطلوب خویش، بهرغم وجود موانع محدودکننده شخصی، داخلی و بینالمللی بوده که تلاش میکند به سمت حفظ حیات و تعادل حرکت کند.
شنبه 11 بهمن 1399
کد مطلب :
123167
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/M8mP5
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved