• یکشنبه 22 تیر 1404
  • الأحَد 17 محرم 1447
  • 2025 Jul 13
سه شنبه 23 دی 1399
کد مطلب : 121620
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/J6Avy
+
-

زهرا حاجی‌زاده/جامعه شناس

فرهنگ همسایگی را احیا کنیم

فرهنگ همسایگی را احیا کنیم

در دوران گذشته البته نه سال‌های دور، همین ۲‌ـ ۳ دهه پیش که اغلب خانه‌ها ویلایی بود و آپارتمان‌سازی چنین رونقی نداشت، انگار همسایه‌ها با هم انس و الفت بیشتری داشتند.

اغلب از حال هم باخبر بودند و خود را در غم و شادی هم شریک می‌دانستند. عادت‌های خوبی بین‌شان رواج داشت. کافی بود همسایه‌ای از گرفتاری همسایه‌اش باخبر شود، بی‌تمنا و بی‌منت دست به کار می‌شد تا گره‌ای از کار او باز کند. اما حالا این رفتارها کنجکاوی و دخالت بی‌جا تلقی می‌شود. این‌طور که پیش می‌رویم روز به روز همسایه‌ها از هم دور شده و به گونه‌ای که در بعضی از آپارتمان‌ها سکنه حتی از همسایه کنار دستی‌شان خبر ندارند. این اتفاق البته در مناطق مختلف متفاوت است. در برخی مناطق شمالی بی‌خبری از هم، یک نوع کلاس وپرستیژ به شمار می‌آید اما در مناطق جنوبی وضع متفاوت است و هنوز هم روابط صمیمی بین همسایه‌ها را می‌توان دید.

اما نکته مهمی که جای تأمل دارد، رعایت قوانین آپارتمان‌نشینی است که‌درصد بالایی از شهروندان تهرانی از آن بی‌خبر هستند. «زهرا حاجی‌زاده» جامعه‌شناس در این‌باره می‌گوید: «قاعده تحول شهری یا فرهنگی این است که ابتدا درباره آن فرهنگسازی شود بعد آن تحول وارد جامعه شود اما در جامعه ما اول طرحی اجرا شده و بعد پی فرهنگسازی می‌رویم. به‌طور مثال، تلفن همراه یک وسیله ارتباط‌جمعی است که اغلب ما داریم و اما بعضی فرهنگ استفاده از آن را نمی‌دانیم. یا آپارتمان‌نشینی در مدت زمان کمی روند رو به رشدی به خود گرفت و خانه‌های ویلایی تبدیل به آپارتمان شد بدون اینکه با اصول و قوانین آن آشنا باشیم. این امر در مناطق مختلف متفاوت است. در بعضی از مجتمع‌های مسکونی خیلی موارد رعایت نشده و حتی عایق‌بندی دیوارها به خوبی صورت نگرفته است. به راحتی مکالمه افراد شنود می‌شود. سروصدای بچه‌ها آزاردهنده می‌شود.» به باور این جامعه شناس، در زندگی‌های آپارتمانی امروزی همبستگی اجتماعی وجود ندارد.

بعضی از شهروندان با رویکرد چهاردیواری اختیاری هر نوع بی‌نظمی را در خانه خود اجرا می‌کنند. از کثیفی راه‌پله شکایت دارد اما خودش هنگام دفع زباله خیلی رعایت نمی‌کند. هر روز سر جای پارک با هم درگیر می‌شوند. با انتخاب مدیر ساختمان فقط او را مسئول رسیدگی به امور آپارتمان می‌دانند و هیچ فعالیتی نمی‌کنند. اینها همه از جمله ایرادهایی است که می‌توان عنوان کرد. این جامعه‌شناس در پایان همبستگی در آپارتمان محل سکونت خودش را مثال می‌زند که همسایه‌ها با هم همکاری کرده و وسایل ضدعفونی در آسانسور قرار داده‌اند تا در بحران کرونا به حفظ سلامت هم کمک کرده باشند.  

این خبر را به اشتراک بگذارید