
هر جمعه با انقلاب
کوتاه از امامان جمعه تهران

نخستین امام جمعه تهران پس از پیروزی انقلاب اسلامی آیتالله سیدمحمود طالقانی بود که به حکم امام این مراسم عبادی و سیاسی را برگزار کرد. پس از ارتحال ایشان، آیتالله حسینعلی منتظری، امامجمعه تهران شد و پس از بازگشت ایشان به قم برای پیگیری تدریس در حوزه علمیه، امامخمینی، آیتالله سیدعلی خامنهای را بهعنوان امامجمعه تهران منصوب کردند. مشغلههای فراوان و سفر به مناطق جنگی موجب شد برخی هفتهها ایشان نتوانند به خطبههای نمازجمعه برسند و از اینرو امام جمعههای موقت برای برپایی این مراسم سیاسی و عبادی معرفی شدند. طی این 40سال، نمازهای جمعه در تهران، جز بزرگوارانی که کوتاه معرفی شدهاند، از سوی چهرههایی چون حجتالاسلام محمدمهدی ربانی املشی، آیتالله محمد یزدی، حجتالاسلام سیدمحمدحسین ابوترابی فرد، آیتالله سیداحمد خاتمی، حجتالاسلام کاظم صدیقی، آیتالله سیدحسن طاهری خرمآبادی، حجتالاسلام محمدعلی موحدی کرمانی و حجتالاسلام محمدجواد حاج علیاکبری بهعنوان ائمه جمعه موقت تهران اقامه شده است.
مقام معظم رهبری
خورشید انقلاب
آیتالله سیدعلیخامنهای در نخستین سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پس از بازگشت آیتالله منتظری به قم، در حکمی از امامخمینی(ره) بهعنوان امامجمعه دائم تهران منصوب شدند. در سالهای اولیه پس از پیروزی انقلاب، تریبون نمازجمعه برای ایشان محلی برای امیدافزایی ملت بود. بسیاری از اخبار مهم جنگ و کشور مانند خبر سرنگونی هلیکوپترهای آمریکایی در نمازجمعه روز پنجم اردیبهشت1359یا خبر فتح فاو در سال1365 برای نخستین بار از تریبون نمازجمعههای ایشان به گوش مردم میرسید. پس از انتخاب آیتالله خامنهای به ریاستجمهوری، سران سه قوه هر سه امام جمعه تهران بودند و بهترتیب هر هفتهای که امامجمعه بودند بنا به وظایفشان از اوضاع و احوال مسئولیتشان گزارشی را به مردم تقدیم میکردند. در آن دوره خطبههای ایشان معمولا گزارشی از وضعیت امور جاری و سازندگی و تعیین خطمشی کلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی بود. بعد از رحلت امام و آغاز رهبری آیتالله خامنهای، حضور مرتب رهبر محدودتر شده و تقریبا سالی یکبار و درماه رمضان نمازجمعه را اقامه میکنند، مگر اینکه اتفاقی رخ داده باشد و جامعه نیاز به رهنمودهای صریح رهبر در مسائل داشته باشد. در دهههای 1370، 1380و 1390، جنبه وحدتآفرینی بین مردم خطبههای رهبری بیش از پیش مشخص است؛ مانند خطبههای رهبر انقلاب بعد از اتفاقات18تیرماه 1378و حوادث کوی دانشگاه یا خطبههای ایشان در نماز جمعه بعد از انتخابات1388. ایشان تا به حال چندین خطبه نمازجمعه را با خطاب به مقاومت اسلامی، به عربی ایراد کردهاند.
آیتالله احمد جنتی
پیر انقلاب
آیتالله احمد جنتی در سال۱۳۵۸ و با تأسیس نهاد شورای نگهبان قانون اساسی با فرمان امامخمینی(ره) از سوی امام(ره) جزو فقهای شورای نگهبان انتخاب شد. او به فرمان امام(ره)، پس از شهادت آیتالله اشرفی اصفهانی، ابتدا امام جمعه کرمانشاه، اهواز و در نهایت قم شد و در فروردین۱۳۷۱ مقام معظم رهبری او را به امامت جمعه موقت تهران منصوب کرد. او تا به حال نزدیک به۲۵۰ نمازجمعه در تهران اقامه کرده است. تا به حال بارها خطبههای آیتالله حاشیههای فراوان پیدا کرده و صراحت بیان او در نقد اتفاقات سیاسی و اجتماعی، او را به یکی از جنجالیترین خطبای جمعه تهران تبدیل کرده است. کنایههای او به آیتالله هاشمی رفسنجانی، حمایتها و نظراتش راجع به محمود احمدینژاد، نظراتش در مورد حجاب و... از موارد جنجالآفرین در خطبههای او بودهاند. در سال۱۳۹۶ او در نامهای به مقام معظم رهبری درخواست کنارهگیری از نمازجمعه را کرد که رهبر انقلاب با درخواست او موافقت کردند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی
رسانه دفاعمقدس
آیتالله هاشمی رفسنجانی با فرمان شفاهی امامخمینی از تیرماه1360امامجمعه موقت تهران شد. او در آن زمان، رئیس قوه مقننه و نماینده امام در شورایعالی دفاع پس از شهادت مصطفی چمران بود. هاشمی رفسنجانی با هوش سیاسی خود تریبون نمازجمعه را به محلی برای بیان مواضع جمهوری اسلامی درخصوص مسائل مختلف کرد. در دهه60 با توجه به اشرافی که به مسائل جنگ داشت، خطبههای نمازجمعه را تبدیل به رسانه دفاعمقدس ایران کرد و در تریبون نمازجمعه از اوضاع و احوال کلی جنگ سخن میگفت. او خطبههای نمازجمعه را به تریبون رسمی ایران برای بیان مواضع کلی نظام تبدیل کرده بود، بهطوریکه رسانههای خارجی حساسیت این تریبون را درک کرده بودند و این خطبهها را با دقت پوشش خبری میدادند. پس از جنگ و با آغاز دوران سازندگی او خطبههای نمازجمعه را به محلی برای بیان خدمات دولتش و گزارش عملکرد دولتمردانش تبدیل کرد. در سال1360که چندین امام جمعه بهدست منافقین ترور شدند، آیتالله هاشمی رفسنجانی برای حضور در نمازجمعه، زیر لباس خود جلیقه ضدگلوله میپوشید. مواضع او در بعضی از نمازجمعهها، حواشی بسیاری پیدا میکرد؛ مانند تذکر به مجریان انتخابات دومخرداد برای تقلبنکردن یا دفاع از غلامحسین کرباسچی، شهردار سابق تهران، هنگام محاکمه او. طی 30سال پس از انقلاب، آیتالله هاشمی رفسنجانی با اقامه 400نمازجمعه رکورددار حضور در این سنگر مهم انقلاب اسلامی بود. او پس از انتخابات سال1388 در 26تیرماه سال1388 مواضع خاص و پیشنهادهای خود را برای عبور از آن بحران در تریبون نمازجمعه بیان کرد و بعد از آن، دیگر در نمازجمعه حضور پیدا نکرد و بعد از 28سال با این تریبون مهم و سرنوشتساز انقلاب اسلامی خداحافظی کرد.
آیتالله حسینعلی منتظری
مرد نمازجمعه
آیتالله حسینعلی منتظری از پیش از انقلاب در زندان در روزهای جمعه، نمازجمعه اقامه میکرد و افرادی همچون آیتالله هاشمی رفسنجانی و آیتالله مهدوی کنی هم در این نماز حاضر میشدند. بعد از آزادی از زندان و تبعید به نجفآباد در آنجا هم نمازجمعه اقامه میکرد؛ اقبال مردم به نمازجمعههای او در قبل از انقلاب به حدی بود که نجفآباد در کنار قم به یکی از شهرهای مسئلهساز برای رژیم شاه تبدیل شده بود. در سال1358 بعد از فوت آیتالله طالقانی، دولت موقت میخواست فرد مورد نظر خودش بر پیکر آیتالله طالقانی نماز بخواند تا او را بهعنوان امامجمعه بعدی تهران جلوه دهد اما امام(ره) طی فرمانی آیتالله منتظری را بهعنوان امام جمعه تهران منصوب کردند؛ آیتالله منتظری از شهریور1358 تا دیماه 1358 امام جمعه تهران بود و 18نمازجمعه در تهران اقامه کرد. پس از آن برای سالهایی هم با فرمان امام(ره)، امامجمعه شهر قم شد. نمازجمعههای آیتالله منتظری حاشیهسازتر از آیتالله طالقانی بود اما در آن زمان این حاشیهها کمتر به مطبوعات کشیده میشد. یکی از نکاتی که در آن سالها آیتالله منتظری در خطبههای نمازجمعه مطرح کرد اعتراضش به ساخت مترو با توجیه لوکسبودن مترو و ضرورینبودن صرف هزینه برای آن پس از انقلاب بود. علاوه بر این، او در تریبون نمازجمعه از مذاکرات صلح دولت موقت با گروههای ضدانقلاب در کردستان انتقاد کرد. این انتقاد او آنقدر حاشیه پیدا کرد که پس از چند روز، اعلام کرد که آنچه در نمازجمعه گفته تنها موضع شخصی او بوده و موضع نظام همان است که دولت موقت اعلام میکند.
آیتالله سیدمحمود طالقانی
مجاهد مبارز
آیتالله طالقانی که از سوی امامخمینی به نام «ابوذر زمان» خوانده شده بود، نخستین نمازجمعه تهران را به فرمان حضرت امام(ره) اقامه کرد و نخستین امامجمعه تهران بعد از انقلاب بود. او تا زمان رحلتش در 19شهریورماه 1358جمعا 5نمازجمعه در تهران اقامه کرد که اولی در دانشگاه تهران برگزار شد و آخرینش به مناسبت هفدهم شهریورماه در بهشتزهرای تهران برقرار شد. آیتالله طالقانی بعد از پیروزی انقلاب، به امام(ره) پیشنهاد داد که حالا که حکومت اسلامی در کشور برقرار است، مانند باقی دیار مسلمین بهتر است در کشور نمازجمعه برقرار باشد. امامخمینی(ره) از این پیشنهاد استقبال کردند و چندی بعد این وظیفه را بر دوش این مجاهد نستوه گذاشتند. او در نمازجمعه همه را نقد میکرد و کارهای مثبت همه گروهها و دستهها را میدید.
آیتالله موسوی اردبیلی
مرد قضا
آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی با فرمان امام(ره) از بهمنماه سال1358 امام جمعه موقت تهران شد و تا سال1372 در تهران نمازجمعه را اقامه میکرد. با اینکه خطبههای موسوی اردبیلی معمولا چندان حاشیهای بهدنبال نداشت اما آخرین خطبه او با موضوع شیوه تعیین مرجعیت در شیعه مورد توجه قرار گرفت و خیلیها در مورد آن اظهارنظر کردند. چند روز پس از همین خطبه، او بهطور ناگهانی سکته کرد و به همین دلیل، از امامت جمعه کنارهگیری کرد و به قم بازگشت.
آیتالله امامی کاشانی
مرد متانت
آیتالله محمد امامی کاشانی از یاران و شاگردان نزدیک امام و از اعضای مؤسس جامعه روحانیت مبارز هم بود. او با فرمان امامخمینی از سال 1360تا به امروز، امامجمعه موقت تهران شده است. با وجود مسئولیتهای حساس او در سالهای پس از انقلاب مانند تولیت مدرسه شهیدمطهری (سپهسالار)، ریاست دیوان عدالت اداری، عضویت فقهای شورای نگهبان، نماینده مجلس شورای اسلامی از شهر کاشان و عضویت مجلس خبرگان، خطبههای آیتالله امامی کاشانی هیچگاه جنجالی بهدنبال نداشتند. او در خطبههای نمازجمعه بیشتر با لحن آرام، گرم و طولانیاش به بیان مضامین اخلاقی و عرفانی میپردازد.
آیتالله غلامحسین جمی
مظهر مقاومت و پایداری خوزستان
سابقه فعالیتهای سیاسی آیتالله غلامحسین جمی به پس از قیام 15خرداد و تبعید امام(ره) به ترکیه و نجف برمیگشت. با حضور امامخمینی (ره) در نجف، آیتالله جمی تبدیل به پل ارتباطی ایشان با شاگردان و یارانش شد. اعلامیههای امام ابتدا به آبادان میرسید و سپس از طریق شبکهای که آیتالله جمی ساخته بود، به تمام ایران ارسال میشد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با فرمان حضرت امام، آیتالله جمی امامجمعه آبادان شد. او در بحبوحه جنگ و در محاصره آبادان در کنار مردم و نیروهای نظامی در آبادان ماند و با برقراری مرتب نمازجمعه، در تقویت روحیه مقاومت محافظان شهر تأثیر بسیاری گذاشت و بارها از طرف امام موردتمجید قرارگرفت. آیتالله جمی، مرتب به جبهههای جنگ سرکشی میکرد. حضور مداوم او در جبههها تأثیر فراوانی در تقویت روحیه رزمندگان داشت. آیتالله جمی در سال 87درگذشت.
آیتالله عبدالله جوادیآملی
سفیر توحید
آیتالله عبدالله جوادیآملی در دور اول و دوم مجلس خبرگان نماینده مردم استان مازندران در مجلس خبرگان بود. او در سال1367 به دستور امامخمینی (ره) در سفر به مسکو نامه امامخمینی(ره) را به گورباچف رهبر شوروی داد و در سال1379 هم از طرف رهبر معظم انقلاب برای ارائه پیام ایشان به هزاره ادیان به نیویورک سفر کرد. آیتالله عبدالله جوادیآملی در دهههای1370و 1380 امامجمعه موقت قم بود. مقام بالای عرفانی او سبب میشد بسیاری از علاقهمندان به معارف دینی، جذب نمازجمعههای او شوند. آیتالله جوادیآملی معمولا در خطبههای نمازجمعه به مسائل فلسفی و عرفانی میپرداخت و سخنانش دور از جهتگیریهای سیاسی بود.
حجتالاسلام غلامرضا حسنی
همراه مردم
حجتالاسلام غلامرضا حسنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با فرمان امامخمینی(ره)، امام جمعه و نماینده ولیفقیه در استان آذربایجان غربی شد. او از سالها پیش از انقلاب همواره برای محافظت از خودش، با خود اسلحه حمل میکرد. شجاعت و جسور بودن حسنی معروف بود؛ کمی مانده به پیروزی انقلاب اسلامی، حسنی بین صحبتهایش روی منبر، ناگهان در بالای منبر بهطور غافلگیرانه یک کلاشینکف از زیر عبای خود درمیآورد و میگوید: «مردم این یک تفنگ است، نوک مگسکش هم قلب شاه».
سازمان منافقین چندین بار تلاش کرد که او را ترور کند؛ بار اول وقتی جوان منافق سعی میکند از پشت به او نزدیک شود، با یک ضربه رزمی پا او را دور میکند و محافظانش او را دستگیر میکنند. بار دیگر در تهران منافقین او و پسرش را به رگبار میبندند. حجتالاسلام حسنی به همراه پسرش با منافقین درگیر میشوند و به آنها شلیک میکنند. در نهایت منافقین موفق به ترور او نمیشوند، اما حجتالاسلام و پسرش بهشدت زخمی میشوند، تا حدی که برای معالجه به ایرلند اعزام میشوند. حجتالاسلام حسنی در بین مردم ارومیه خیلی محبوب بود. همراهی او با مردم و صریحاللهجه بودن او در برخورد با مسئولین استانی و حتی کشوری سبب این محبوبیت او شده بود. با وجود این، در دوران اصلاحات، روزنامههای اصلاحطلب سخنان تند او را بهشدت پوشش میدادند و سخنان او را دستمایه مطالب طنز خود قرارمیدادند. او با وجود تمام امکانات مالیای که میتوانست در اختیار بگیرد، از لحاظ اقتصادی کاملا مستقل بود و و از امکانات بیتالمال به هیچوجه استفاده نمیکرد. حجتالاسلام حسنی از قبل از انقلاب در روستای بزرگآباد شهرستان ارومیه زمین کشاورزی و مرغداری داشت که مخارج زندگی خود و خانوادهاش را از آنجا تأمین میکرد. ایشان سال 97به دیار باقی شتافت.
آیتالله علی مشکینی
استاد مصلح
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی آیتالله علی مشکینی (علیاکبر فیض آلنی) در بلوای حزب خلق مسلمان آذربایجان با فرمان امام(ره) به آن منطقه رفت تا در ختم غائله کمک کند. بعد از شهادت آیتالله مدنی با فرمان امام(ره) چندماهی امامجمعه تبریز بود که پس از آن دوباره با فرمان امام(ره) راهی قم شد و تا پایان عمر در سال1386 با فرمان حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری امامجمعه موقت قم بود. او در خطبههای نمازجمعه کمتر به مسائل سیاسی داخلی میپرداخت و بیشتر خطبههایش در شرح مفاهیم اخلاقی و کرامات اخلاق بودند. در واقع خطبههای نمازجمعه او، برای نمازگزاران مدرسه اخلاق بود. خاطره رفتار گرم و صمیمی و تواضع بیاندازه او در ذهن نمازگزاران قم و تبریز تا به امروز باقی ماندهاست.
پیامآور وحدت
آیتالله مسلم ملکوتی
امام خمینی(ره) در تاریخ 21 آبان60 آیتالله مسلم ملکوتی را بهعنوان نماینده خودش در آذربایجان و امامجمعه شهر تبریز برگزید. وقتی آیتالله ملکوتی وارد شهر تبریز شد، حزب خلق مسلمان تازه منحل شدهبود. ظاهرا غائله خوابیده بود، اما شکاف تفرقه عمیقی به جا مانده بود. عده زیادی از روحانیون که طرفدار و مقلد آیتالله شریعتمداری بودند، منزوی و حتی بعضی از آنها به اتهاماتی دستگیر و محاکمه شده بودند. علاوه بر این، در همین ایام، واکنشهایی که نسبت به رد برداشت امام(ره) از ولایتفقیه از سوی آیتالله خویی انجام شده بود، تعداد دیگری از روحانیهای خطه آذربایجان را نسبت به انقلاب دلسرد کرده بود. به همین دلایل، بسیاری از مساجد تبریز و اطراف آن تعطیل شده بودند و مردم هم از آن وضع ناراضی و ناراحت بودند. آیتالله ملکوتی با برخوردهای معقول و بزرگوارانهاش در نقش یک پدر مهربان، تعداد زیادی از روحانیها و مردم عادی را که در این ماجراها به ضدانقلاب تبدیل شدهبودند، دوباره به سوی انقلاب جذب و مردم تبریز را دوباره متحد کرد. او از تریبون نمازجمعه بهعنوان رسانه اتحاد استفاده میکرد و با وجود اینکه در برخورد با جریانهای مخالف سعی میکرد طرز تفکر و اندیشههای آنها را نقدکند، اما با احترام با مخالفین برخورد میکرد. با اینکه آیتالله ملکوتی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و نزدیک به طیف اصولگرا و راست بود، اما بهعنوان نماینده امام و امامجمعه تبریز، هیچ وقت به گروه خاصی گرایش نداشت و با همه یکسان برخورد میکرد و حامی همه مردم بود. آیتالله ملکوتی سال93 درگذشت.
آیتالله حائریشیرازی
مرد اخلاق
آیتالله حائریشیرازی از سال1342بهمدت 10سال در مسجد شمشیرگرهای شیراز امامجماعت بود؛ او در آن سالها در آن مسجد جلسات فرهنگی و عقیدتی برای جوانان برگزار میکرد که نتیجه آن تربیت نسلی از جوانان مسلمان بود که امروز هر کدام از بزرگان شیراز و استان فارس هستند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی او که نماینده مردم شیراز در مجلس اول شورای اسلامی بود، بعد از شهادت آیتالله دستغیب از سوی امامخمینی(ره)، به امامتجمعه شیراز و نمایندگی ولیفقیه در این استان منصوب شد و تا سال1387 این مسئولیت را برعهده داشت. آیتالله حائریشیرازی در مجلس دوم خبرگان رهبری از سوی مردم شیراز انتخاب شد و در سال1368 در مخالفت با رهبری شورایی سخنرانی پرشوری انجام داد. ایشان سال96 بدرود حیات گفت.