• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 8 دی 1399
کد مطلب : 120122
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/L9Dgg
+
-

نزول 23هزار میلیارد تومانی بورس

شاخص کل بورس تهران دیروز برای سومین روز متوالی با نزول مواجه شد و 23هزار میلیارد تومان از ارزش بازار سهام کاسته شد. در چنین شرایطی بر حجم انتقاد‌ها نسبت به عملکرد بازارگردان‌ها و سهامداران حقوقی افزوده شده‌است.
به گزارش همشهری، از چهارشنبه هفته قبل بازار سهام دوباره با نزول مواجه شده است؛ این نزول در مبادلات دیروز هم برای سومین روز متوالی ادامه یافت؛ به‌طوری که شاخص کل بورس تهران 4512واحد کاهش یافت و 23هزار میلیارد تومان از ارزش سهام شرکت‌های حاضر در بورس و فرابورس کاسته شد. بسیاری از فعالان بازار بر این باورند که عامل نزول‌های فعلی بورس عرضه‌های گسترده سهامداران حقوقی است. افزایش عرضه سهامداران بزرگ، سهامداران حقیقی را هم ترسانده و موجب شده حجم ابطال واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری هم افزایش یابد. با افزایش ابطال واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری، از هفته قبل بر حجم عرضه‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بورس اضافه شده است. این صندوق‌ها در تلاشند نقدینگی لازم برای پرداخت مبلغ واحد‌های ابطال شده را از طریق فروش سهام تامین کنند. ظرف روز‌های گذشته  بررسی قضایی چندین پرونده نشان داد که ادعای فعالان بازار در مورد نقش برخی سهامداران حقوقی بزرگ یا بازارگردان‌ها در نزول بورس صحت داشته است.
به‌دنبال نزول بورس در روزهای گذشته واکنش‌ها به رفتار سهامداران حقوقی در بورس افزایش یافته و همین عامل موجب شده مقامات بازار سرمایه از تغییر آیین‌نامه بازارگردانی سهام خبر بدهند. طبق آخرین خبر‌ها قرار است این آیین‌نامه برای بهینه شدن معاملات سهامداران حقوقی و عملیات بازارگردانی اصلاح شود. برخی کارشناسان می‌گویند ایراد در آیین‌نامه عملیات بازارگردانی به ایجاد اختلال در بازار سهام و رفتار غلط بازارگردان‌ها در زمان تشکیل صف‌های خریدو فروش سهام منجر شده است. دیروز در همین رابطه ولید هلالات یک تحلیلگر بنیادی در بازار سهام با انتشار پیامی در توییتر نوشت: اینکه برخی قیمت‌سازی‌ می‌کنند یک حقیقت است. ناظر باید در مقابل چنین مسائلی موضع بگیرد، اما دستکاری قیمتی فقط در صعود نیست. به گفته او بسیاری از ریزش‌ها هم ظن دستکاری دارد و‌ اتفاقا کم نیستند مدیران شرکت‌های حقوقی که قیمت را به پایین هل می‌دهند چون شخصی فروخته‌اند.
امیرعلی باقری، کارشناس بازار سرمایه هم گفت: ایجاد فشار فروش در بازار تحت‌تأثیر رفتار غیرحرفه‌ای برخی از بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها شکل می‌گیرد و می‌تواند سبب هدایت نقدینگی به سمت سهام شرکت‌های کوچک و رشد حباب‌گونه آنها شود. به گفته او هفته گذشته تعدادی از سهامداران شرکت‌های حقوقی‌ به عرضه‌های گسترده و ابطال تعدادی از واحدهای صندوق‌ها اقدام کردند و مجبور شدند برای پوشش ابطالی‌ها به عرضه سهام اقدام کنند که در نتیجه باعث ایجاد فشار فروش در کل بازار شد.
یک روز پیش از این علی رحمانی، مدیرعامل اسبق بورس تهران با بیان اینکه بازارگردان‌ها باید بر مبنای شرایط بازار و میزان عرضه و تقاضا، برنامه‌ریزی کنند تا روال طبیعی بازار به هم نخورد به بازارگردان‌ها توصیه کرده بود که به هیچ عنوان تحت‌تأثیر جو بازار تصمیمات هیجانی نگیرند. او همچنین خواسته بود قوانین طوری تغییرکند که حجم سهام شناور آزاد شرکت‌ها افزایش یابد تا منابع بازارگردان‌ها صرف تثبیت بازار سهام شود.

 شرکت سهامی عام پروژه در راه فرابورس
قائم‌مقام ایمیدرو از تهیه امیدنامه شرکت سهامی عام پروژه برای پذیرش در فرابورس خبر داد. عباس نعیمی گفت: ازجمله طرح‌های منتقل شده به این شرکت می‌توان به طرح‌های توسعه یک میلیون تنی صبانور، کنسانتره آهن ۲.۵ میلیون تنی فولاد خراسان و توسعه فولاد سرمد ابرکوه اشاره کرد. عضو هیأت عامل ایمیدرو تأکید کرد:هم‌اکنون ایمیدرو راهبری تشکیل این شرکت را بر عهده دارد. جمع‌آوری نقدینگی با هدف تامین مالی پروژه‌های جدید و ناتمام یکی از اهداف مهم این شرکت خواهد بود. یونس الستی، مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات نیز درباره پذیرش سهام این شرکت در فرابورس گفت: این شرکت در مرحله نخست، 6هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه خواهد داشت. در مرحله دوم، بنابر آورده شرکت‌هایی همچون چادرملو و گل‌گهر، افزایش سرمایه بعدی به ثبت خواهد رسید.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید