سیل در سیستان
40روستا از شکسته شدن سدها ویران شدند
مرضیه ثمرهحسینی
در اواسط فروردین سال1368، سیلی مهیب سیستان را به کام خود فرو برد. کارشناسان، این فاجعه را همردیف با سیلهای سالهای1318و 1336، بزرگترین سیل رخداده در سیستان دانستهاند. ذوبشدن برفهای ارتفاعات هندوکش افغانستان و بارندگیهای شدید این منطقه منجر به طغیان رودخانه هیرمند و پریان و دریاچه هامون و درنهایت شکستهشدن سیلبندهای فرسوده شد. با وجود گستره وسیع این سیل ویرانگر که چندین کیلومتر از دریاچه هامون تا دورترین نقاط سیستان بود، کسی کشته نشد؛ با اینحال خسارات مالی سیل بسیار قابل توجه بود. 40روستا بهصورت کامل تخریب و هزاران هکتار کشتزار از جمله 30هزار هکتار گندمزار به کلی نابود شد. همچنین میلیاردها ریال خسارت مالی به تأسیسات راهها و پلهای منطقه وارد آمد.
ستاد سیل کشور بلافاصله پس از وقوع این سیل با تشکیل جلسه فوری، دستور اعزام 5فروند هلیکوپتر، یک فروند هواپیمای باری، 20فروند قایق و تعدادی ماشینآلات سنگین را به منطقه صادر کرد. با توجه به محاصرهشدن 100روستا و زیر آب رفتن راههای مواصلاتی، سازمان هلالاحمر برای انتقال سیلزدگان از هلیکوپتر استفاده کرد. 25هزار روستایی به اردوگاههای موقت انتقال داده شدند. در نخستین روزهای وقوع این فاجعه تعدادی چادر و حدود 50تن نان و خرما میان سیلزدگان توزیع شد.
سازمان هلالاحمر نیز از مردم سراسر کشور درخواست کرد که با ارسال کمکهای نقدی و غیرنقدی خود به یاری هموطنان سیلزده بیایند. کمکهای مردمی بسیاری از شهرهای مختلف برای سیلزدگان ارسال شد؛ ازجمله آنکه جامعه ارامنه تهران 400تخته پتو و یک میلیون ریال کمک نقدی خود را ارسال کردند.