جنگ در شهر
موشکباران تهران و شهرهای دیگر در سال1366زندگی مردم را تحتتأثیر قرار داد
مرتضی برکتی
از میانه اسفند66 و با آغاز موشکباران شهرها از سوی رژیم بعث عراق، روزی نبود که تهران و دیگر شهرها مورد هدف قرار نگیرد. حملات سنگین موشکی مدارس شهرها را تعطیل کرد و تلویزیون برای محصلان و دانشآموزان، برنامه آموزشی پخش میکرد. زیر پوست وقایع جنگ تحمیلی عراق بر ایران رخدادهایی در جریان بود که از جبهه نبرد در مرزها به شهرها کشیده شد و مردم که تا دیروز جوانان خود را برای دفاع از میهن و اعتقاد مکتبی به جبههها میفرستادند حالا اما در خانههای خود بدون اطلاع مورد حمله موشک و بمباران هوایی قرار میگرفتند. کاملا واضح بود که ایران در پدافند موشکی و مواجهه هوایی در برابر رژیم بعثی عراق مشکلات زیادی داشت که موشکها و بمبهای آنها به تهران هم میرسیدند. در آن روزهای سال بسیاری از خانوادهها، شهرهای محل سکونت خود را ترک میکردند و به مناطقی میرفتند که از شر این حملات در امان بمانند.
عراق از نخستین روز آغاز جنگ با ایران در آخرین روز تابستان 1359، تجاوز به خاک ایران را با حملات هوایی گسترده به پایگاههای نظامی و مکانهای مهم کشور در دستور کار قرار داد. به گمان آنها به دلایل زیاد ازجمله ضعیف شدن توان نظامی ارتش بهخصوص نیروی هوایی، ایران نمیتوانست در برابر حملات هوایی عراق تابآوری داشته باشد و به همین دلیل مهمترین دلیل برتری خود را از دست میداد. اما در همان ابتدای جنگ، در یک حمله برقآسا بیش از 100جنگنده ایران به خاک عراق حمله برد و توان هوایی ایران را به رخ آنها کشید. در سالهای بعد همواره نیروی هوایی ایران با همه مشکلاتی که در تامین قطعات و مهمات جنگی برای مقابله با تجاوز عراق داشت، توانست در بسیاری موارد برتری خود را در موازنه نبرد حداقل بهصورت پدافندی حفظ کند اما در سالهای64و 65مشکلات تامین قطعات هواپیما و مهمات جنگی و از سوی دیگر برخی مسائل ازجمله فرسودگی بسیار زیاد و صدماتی که به هواپیماهای جنگی ایرانی وارد شد، از توان هوایی ایران کاست. درست در نقطه مقابل، تجهیز عراق به هواپیماهای جنگی پیشرفته سوخو22، میگ23، میراژ و... باعث شد که عراقیها بتوانند تا حدودی در آسمان ایران تردد کنند. البته خلبانان نیروی هوایی ایران با رشادت و هوش مثال زدنی، حماسههای زیادی در هدف قرار دادن میراژهای فرانسوی که وارد خاک ایران شده بودند، آفریدند. در آن سالها عراقیها به موشک اسکاد بی با برد 300کیلومتر دست یافتند. این موشکها را شوروی در اختیار عراق گذاشت. با استفاده از این موشکها عراق میتوانست برخی از شهرهای نوار مرزی ایران را هدف قرار دهد. البته عراق بهدلیل داشتن توپخانه دوربرد، بارها و بارها در جنوب کشور شهرهای اهواز و دزفول را گلولهباران میکرد بهصورتی که شهر دزفول روزی نبود که یا با هواپیما یا موشک و یا گلوله توپ دوربرد، مورد اصابت قرار نگیرد. ایران در مقابله توانست با مشکلات بسیار از لیبی موشک اسکادبی بگیرد و برای مقابله در برابر تجاوز متعدد عراقیها، بالاخره بغداد را با اسکاد بی مورد هدف قرار داد. مسئلهای که برای صدام بسیار گران تمام شد. شلیک اسکاد بی از سوی ایران البته با کارشکنی طرف لیبی و مشکلاتی که در استفاده و تامین آن بهوجود آمد متوقف شد که در خاطرات آیتالله هاشمی رفسنجانی، محسن رفیقدوست و برخی از همکاران شهید تهرانی مقدم - فرمانده موشکی وقت سپاه - اشاراتی به آن شده است. ایران در آن سالها برای تامین موشک به کرهشمالی، چین و سوریه نیر رفت و توفیقاتی را نیز برای گرفتن موشک یا سیستمهای پدافند هوایی از این کشورها بهخصوص چین کسب کرد و تا حدود زیادی توانست فرسودگی و مشکلات خود در زمینه پدافند یا آفند موشکی را برطرف کند. با این حال اما در سال1366یک اتفاق مهم و البته عجیب رخ داد که میتوان آن را نقطه عطف جنگ شهرها نامید.
عراق و صدام در عطش و هیجان حمله به تهران و اصفهان، با دست بردن در برد 300کیلومتری موشک اسکاد بی و سبک کردن کلاهک انفجاری آن و افزایش سوخت، توانستند تهران را نیز زیر حمله موشکی خود ببرند. این موشک به نام صدام «الحسین» نام گرفت. در این سال بیشترین حملات موسوم به جنگ شهرها از سوی عراق به ایران انجام شد؛ تهران بیش از 140بار، قم 25بار و اصفهان 20بار مورد حمله قرار گرفت و بنا بر آمار، بیش از دوهزار ایرانی با پرتاب موشکهای اسکاد به شهادت رسیدند.
در مقابل ایران توانست با موشکهایی که از کرهشمالی و چین گرفته بود بیش از 80بار به مراکز نظامی و عملیاتی و برخی از شهرهای عراق بهخصوص بغداد حمله کند. تمرکز اصلی عراق در جنگ شهرها از بین بردن روحیه مردم و ایجاد ناامنی در میان ایرانیها بود ولی تا حدود بسیار زیادی نتیجه عکس داد و حس یکدلی و میهندوستی را بالا برد.
آخرین نوروز جنگی
مردم سال67 را با حمله هوایی دشمن شروع کردند درحالیکه مردم پای تلویزیون مشغول تماشای گفتوگوی مجری برنامه سال تحویل با محسن یوسفبیک، بازیگر برنامه هوشیار و بیدار بودند، صدای آژیر قرمز همه را راهی پناهگاه کرد. این اتفاق تازهای در سال66 نبود و مردم میدانستند که دشمن برای نوروز از حملات موشکی و هوایی به شهرها دست برنخواهد داشت. سال 66سال اوج حملات هوایی به شهرهای ایران بود و زمستان و نوروز آخرین پرده جنگ شهرها. نوروز آن سال همهچیز در شهرها رنگ و بوی جنگ داشت. از خرید شب عید تا برنامههای تلویزیونی تا ویژهنامههای مطبوعات.