گلایه اهالی محله دهونک از تیرهای مزاحم و کابلهای برقی که باید تعویض شوند
مزاحمان همیشگی کی میروند؟
حسن حسنزاده
تیرهای چوبی برق و تیرهای سیمانی فرسوده به یکی از معضلات بزرگ ساکنان محله دهونک تبدیل شده است. این تیرهای مزاحم، رفتوآمد خودروها را در معابر کمعرض بالادست دهونک، دشوار و دسترسی خودروهای امدادی به محله را غیرممکن کردهاند.
اهالی از رها شدن کابلهای برق هنگام وزش شدید باد و سوختن لوازم برقی خانهها در اثر نوسانات برقی میگویند. در کوچههای بافت فرسوده محله دهونک بیش از ۴۰ تیر چوبی و سیمانی فرسوده وجود دارد که علاوه بر ایجاد مشکلات ترافیکی، زنگ خطر سقوط آنها در اثر وزش باد شدید و برقگرفتگی عابران به صدا درآمده است. برای بررسی ابعاد این مشکل به درخواست اهالی و شورایاران دهونک سری به معابر و کوچههای این محله زدیم.
کوچه حسینیه، میدان شهدای دهونک را به خانههای قد و نیم قد بالادست محله وصل میکند. این کوچه خاطرهانگیز که قدمتی به اندازه تاریخچه محله دهونک دارد مثل رشتهسیمی میان خانههای یک و ۲ طبقه و فرسوده محله تنیده شده است. در کوچهها و معابر فرعی کمعرض آن بیش از ۴۰ تیر برق مزاحم نه تنها رفتوآمد خودروها را با مشکل مواجه کرده، بلکه نگرانیهایی مانند سقوط تیرهای چوبی و خطر برق گرفتگی برای ساکنان دهونک به همراه دارد.
با گذر از چند کوچه تنگ و ترش با دیوارهای کاهگلی که نشان از قدمت خانههای بالادست محله دارد به بنبست هشتم میرسیم؛ جایی که چیزی نمانده تا یک تیرچوبی مستهلک با انبوهی از کابلهای درهمتنیده روی دیوار خانه همسایه آوار شود. آثار برخورد متعدد خودروهای عبوری با پایه تیر چوبی، قطر پایه تیر را بسیار کم کرده و وضعیت نگرانکنندهای ایجاد کرده است.
«مرتضی میرشمسی» یکی از ساکنان ده ونک میگوید: «این تیر چوبی فقط یک نمونه از تیرهای برق مستهلک محله است. به دلیل عرض کم کوچه، خودروها و موتورسیکلتها بارها به پایه تیر برخورد کرده و با مرور زمان، تیرچوبی به طرف دیوار خانه همسایه کج شده است. هر بار با وزش باد شدید، همسایهها نگران سقوط این تیرچوبی و برقگرفتگی عابران هستند؛ اتفاقی که مدتی قبل هم با وزش باد شدید رخ داد و چیزی نمانده بود که کابلهای رها شده در کوچه حادثهای ناگوار برای عابران رقم بزند.»
اینجا لوازم برقی زود میسوزد!سید یاسر زاهدی/عضو شورایاری محله
تنها چند دقیقه قدم زدن در بنبستهای فرعی کوچه حسینیه کافی است تا عمق مشکلاتی که تیرهای چوبی برای اهالی ایجاد کرده است بیشتر خودنمایی کند. نبش کوچه بنبست اول یک تیر چوبی دیگر با بیشمار کابل برق که وظیفه روشنایی کوچه و برقرسانی به خانههای اطراف را برعهده دارد جلب توجه میکند. این رشته سیمهای درهم تنیده همواره زمینهساز معضل بزرگ دیگری هم برای همسایهها بودهاند.
هنوز اهالی کوچه ماجرای سوختن لوازم برقی خود را در اثر نواسانات برق فراموش نکردهاند. «سید یاسر زاهدی» عضو شورایاری محله میگوید: «یکی از مشکلات اساسی تیرها و کابلکشیهای قدیمی بروز نوسان در برق است. سال ۱۳۹۴ لوازم برقی بیشتر اهالی این کوچه در اثر نوسانات برق سوخت و پیگیری آنها برای دریافت خسارت هم به جایی نرسید. ورزش بادهای شدید و برخورد سیمها به هم باعث نوسانات و اتصالی برق شده و بارها لوازم برقی ساکنان این کوچهها سوخته است. مسألهای که با تعویض سیمهای قدیمی و نصب کابل نوری قابل حل است.
هرچند پس از پیگیریهای شورایاری، ۳ ایستگاه برق در بالادست محله دهونک راهاندازی شد اما هنوز این مشکل بهطور کامل برطرف نشده و بهویژه در پایین دست محله همچنان باقی است.» اما رشته سیمهایی که در برخی معابر بهصورت غیرمجاز برق به کابلهای اصلی وصل شده و برق به برخی خانههای اطراف میرساند معضل دیگری است که باعث افزایش خطر برقگرفتگی در این معابر میشود. معضلی که تنها با تعویض سیمهای قدیمی با کابل نوری و یا کابلکشی زمینی قابل حل است.
راهی برای آمبولانسها نیستمشکلات تیرهای چوبی و سیمانی قدیمی در بالادست دهونک به همینجا ختم نمیشود. شمار زیادی از تیرهای برق در مرکز کوچه یا در مسیر عبور خودروها قرار گرفته و رفتوآمد خودروهای عبوری را با مشکل جدی مواجه کردهاند. در نبش کوچه چهاردهم یک تیر قدیمی که دورتادور آن پر از آثار تصادف خودروهاست با قرارگیری در محل نامناسب، هر روز از رانندگان آزمون رانندگی میگیرد. این مشکل زمانی جدیتر به نظر میرسد که اهالی از دسترسی نامناسب خودروهای امدادی به ۵۰۰ خانه بالادست محله دهونک میگویند. اگرچه کوچه حسینیه عرض بسیار کمی دارد اما کابلکشی زمینی یا حتی جابهجایی شماری از تیرهای برق، امکان عبور خودروهای امدادی را فراهم خواهد کرد.
«علی پونکی» از اهالی کوچه میگوید: «تیرهای مزاحم، دسترسی خودروهای امدادی به کوچه حسینیه و کوچههای فرعی آن را مسدود کردهاند. بارها خودروهای امدادی به کوچه حسینیه اعزام شدهاند اما به دلیل مسدود بودن مسیر، مشکلات جدی برای انتقال مصدومان و بیماران رخ داده است. در یکی از آخرین موارد، کادر درمان آمبولانس را در ورودی کوچه حسینیه پارک کردند و برای رساندن بیمار به آمبولانس مجبور شدند بیش از ۱۰ دقیقه او را با برانکارد در پسکوچههای محله حمل کنند. همین اتلاف وقف که نتیجه وجود تیرهای مزاحم در کوچه حسینیه است زمان طلایی نجات را از امدادگران میگیرد.»
به دلیل عرض کم معابر فرعی کوچه حسینیه، امکان ورود تأسیسات اداره برق برای حذف و جابهجایی تیرهای چوبی وجود ندارد. اما شهرداری ناحیه به درخواست شورایاران و اهالی دهونک، پس از بررسی دقیق مشکلات تیرهای چوبی و مزاحم که نیاز به رفع خطر دارند، نامهنگاریهای متعددی با معاونت طرح و بهرهبرداری اداره برق منطقه انجام داده و اکنون اداره برق در حال بررسی شرایط اجرایی برای حذف تیرها و انجام کابلکشی زمینی است.
در خیابان شرافتی حد فاصل میدان دهونک تا خیابان باغچه حصار، شماری از تیرهای معارض که مشکلاتی برای رفتوآمد خودروها ایجاد کرده بود، حذف و پس از تعامل با اداره برق، کابلکشی زمینی انجام شد. شهرداری ناحیه برای حل کامل این مشکل، به درخواست اهالی و شورایاران محله، مسأله جابهجایی و حذف تیرهای مزاحم و کابلکشی زمینی را از اداره برق پیگیری میکند.
سید شیخلو - رئیس اداره عمران و ترافیک شهرداری ناحیه یک منطقه ۳
با توجه به دردسرهای فراوان تیرهای مزاحم برای ساکنان بالادست ده ونک، شورایاران و دفتر توسعه محله پیگیریهای بسیاری برای کابلکشی زمینی و جابهجایی تیرهای مزاحم انجام دادهاند. اگرچه پیگیری و نامهنگاری شورایاران و دفتر توسعه محله به مصوبه کمیته زیرساخت ستاد بازآفرینی شهری برای رفع معضل تیرهای برق مزاحم ختم شد ولی با گذشت حدود ۶ ماه از این مصوبه، همچنان این طرح روی زمین مانده و حتی خبری از اقدامات اولیه برای حل مشکلات نیست.
«امیر ونکی» جانشین دبیر شورایاری محله دهونک میگوید: «چند سال پیش با اقدام اداره برق برای حل مشکل، تعدادی از تیرهای ورودی کوچه حسینیه که راه عبور را مسدود کرده بود، برداشته و برای برقرسانی به خانههای اطراف از شیوه کابلکشی زمینی استفاده شد. اما این طرح فقط در چندمتر ابتدای کوچه حسینیه انجام شد و دیگر ادامه پیدا نکرد. اکنون با وجود مصوبه استانداری، نه شهرداری برای جابهجایی تیرهای مزاحم وارد میدان میشود و نه اداره برق منطقه برای اجرای طرح کابلکشی زمینی یا تعویض کابلهای قدیمی پا پیش میگذارد.»