ابرهای سرخ آسمان تیره نینوا
انتشار «نی نوا» در فروردین 1362
حسین عصاران
بیشک آنگاه که حسین علیزاده در خانه زیرزمینی خیابان فلسطین بهکار ساختوپرداخت قطعات موسیقی برای مثنویخوانی ابتهاج مشغول بود، نمیدانست خیلی زود گفتوگوی درونیاش در چنین سطح و کیفیتی به حقیقت میپیوندد؛ نجوایی که میگفت: «باید با موسیقی کاری کنم که دوست و دشمن از من متأثر شوند». چه آنکه نتیجه کار آنچنان درخشان و یکه شد که به پیشنهاد ابتهاج قرار شد تا کل این قطعات بهصورت مستقل منتشر شوند.
انتشار نینوا در فروردین1362 و در فضای دوقطبی «لسآنجلسی» و «مجاز»، معنا و طعم تازهای از شرایط را بازتاب میداد؛ نه نشانهای از پسندهای نهادهای رسمی را در خود داشت و نه جلوهای از موسیقی راندهشده به آن سوی دنیا. بیهیچ تلاشی برای معناسازی، نینوا نمایهای از صداهای ساکتماندهای بود که به هیچ کجای این دوسو راهی نداشتند. همچنان که در گذر زمان هم شاخصی برای درک حال و هوای آن روزگار شد؛ درست متناظر با گفته خود علیزاده که از نینوا بهعنوان «یک یادداشت روزانه، برای شرح احوالات درونی» خود یاد کرده است.
نینوا در پاییز1361 و در 2مرحله؛ نخست ضبط ارکستر زهی (با اجرای ارکستر زهی تلویزیون، به رهبری و نظارت محمد بیگلریپور) و سپس ضبط نینوازی جمشید عندلیبی، در استودیو «بل» و با صدابرداری و صداپردازی ایرج حقیقی ضبط شد. کل هزینه ضبط و آمادهسازی آن به 60هزار تومان رسید که توسط یکی از علاقهمندان به کارهای علیزاده تامین و پرداخت شد و برای نخستینبار هم در فروردین1362 توسط مؤسسه «ابتکار»، با طرح جلدی از رضا درخشانی منتشر شد.
پیشنهاد: مطالعه گفتوگوی ابتدای کتاب پارتیتور منتشرشده از «نینوا» (گفتوگوی عباس سجادی با حسین علیزاده)- ناشر: «تار و پود»، 1398