اینترنت روی صحنه تئاتر ایران
مدیر مرکز هنرهای نمایشی از ایجاد یک تلویزیون اینترنتی برای حمایت از تئاترها خبر داد
فهیمه پناهآذر ـ روزنامه نگار
10ماه بیکاری و غیبت حداقل حمایتهای اقتصادی در بدنه ضعیف تئاتر کشور، اتفاقی است که در هجوم مشکلات دیگر هیچگاه دیده نشد؛ سختی که کموبیش دیگر هنرمندان دچار آن شدند و همچنان با آن دست و پنجه نرم میکنند. حالا ایده تازهای مطرح شده است. بعد از شکست ایده اجرای آثار نمایشی با حفظ پروتکلها و ادامه تعطیلی برخی تماشاخانههای خصوصی، مرکز هنرهای نمایشی در یک تصمیم جدید میخواهد با تصویربرداری و نمایش اینترنتی آنها از نمایشها و هنرمندان حمایت کند.
بر این اساس در هفتمین اطلاعیهای که مرکز هنرهای نمایشی در 10ماه گذشته صادر کرده، آمده است: «اداره کلهنرهای نمایشی با توجه به وضعیت ناشی از شیوع ویروس کرونا در نظر دارد با هدف حمایت از فعالیت هنرمندان برای تولید و عرضه آثار نمایشی و همچنین تقویت روحیه امید و نشاط در جامعه، تعدادی نمایش را برای بازتولید و یک اجرا جهت ضبط حرفهای و پخش از بسترهای ارائه آثار در فضای مجازی مورد حمایت قرار دهد.
گام نخست این طرح، شامل تعدادی از آثاری خواهد بود که (در بهمن، اسفند98 و فروردین، مهر و آبان99) براساس مستندات در تهران و استانها آماده اجرا بودند و بهخاطر تعطیلی فعالیتها از روند تولید و اجرا بازماندند.» قادر آشنا، مدیر مرکز هنرهای نمایشی به همشهری میگوید: «با حمایتی که صورت میگیرد، بعد از تصویربرداری میتوان نمایشها را در هر پلتفرم و تلویزیون اینترنتی پخش کرد. در مرکز نیز درصدد راهاندازی یک تلویزیون اینترنتی هستیم که اگر بهموقع آماده شود، حتی تصویربرداری از طرف ما بوده و این تلویزیون ظرفیتی برای پخش نمایشها خواهد بود.» وی در ادامه اضافه میکند: «این حمایت تنها مربوط به گروههای تهران نیست و حمایت در هر استان و شهری است. همه گروههایی که آماده هستند و نمایشی را تـولید و مجوز گرفتند و بهخاطر ویروس کرونا موفق به اجرا نشدند، از این حمایت برخوردار خواهند شد.» به گفته آشنا، این حمایت مربوط به آثاری است که فرایند تولید آنها در بهمن، اسفند98و فروردین، مهر و آبان 99 انجام شده، اما اجرا نشدهاند و امکان بازتولید آنها دریک بازه زمانی حداکثر 15روزه برای یک اجرا و ضبط تصویری قابل انجام است. همچنین در اطلاعیه آمده است که آثار به لحاظ طراحی تولید و اجرا، امکان رعایت بیشترین حد از پروتکلهای بهداشتی در فرایند تمرین و اجرا را داشته باشد. البته مرکز هنرهای نمایشی برای این حمایت اولویتهایی نیز درنظر گرفته است. اولویت انتخاب با آثاری است که متن آنها ایرانی باشد و محدودیتی برای ارائه آثار عروسکی و کودکونوجوان وجود ندارد. در میان آثار نیز نمایشهای با موضوع اجتماعی که رویکرد امیدبخش دارند، اولویت داشته و مرکز از آثار کمدی نیز حمایت میکند. پس از ضبط حرفهای باکیفیت آثار نمایشی در توافق با کارگردان، پخش اثر از سامانههای موجود انجام خواهد شد.
براساس اعلام روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی، مبلغ حمایت از هر اثر تا سقف 300میلیون ریال است که با توجه به وجوه مختلف تولید اثرِ نمایشی تعیین خواهد شد.
در تهران علاوه بر تماشاخانههایی که قرار بر اجرای اثر در آن مکانها بوده، با توجه به تقاضاها درصورت موافقت مدیران تالارهای تحت پوشش اداره کل هنرهای نمایشی (مجموعه تئاترشهر، تماشاخانه سنگلج و تالار هنر) امکان استفاده از این تالارها نیز برای اجرا و ضبط آثار وجود دارد. ثبت تقاضا از طریق مراجعه به بخش «حمایت از تولید آثار نمایشی برای عرضه در فضای مجازی» در درگاه ایران تئاتر به نشانی (theater. ir) از تاریخ 15آذر تا 30آذر 99امکانپذیر خواهد بود. ایجاد این امکان بهطور حتم نمیتواند تمام مشکلات را حل کند، اما شاید بتواند بخش کوچکی از دغدغههای هنرمندان چه در اجرای آثار و چه بعد اقتصادی را مرتفع کند. باید دید چه تعداد گروه متقاضی این طرح خواهند بود و مرکز هنرهای نمایشی تا چه اندازه میتواند این حمایت را داشته باشد.