نوع موضعگیری مجامع بینالمللی ازجمله سازمان ملل و اتحادیه اروپا در ماجرای ترور شهید فخریزاده، چنان بود که واکنش مقامات کشورمان ازجمله محمدجواد ظریف، وزیر خارجه را در پی داشت. در این ماجرا برخی کشورهای منطقه و برخی دوستان ایران با تماس فوری خود و اعلام همدردیشان نشان دادند تا چه حد در واقعیت با تروریسم مخالفند و سکوت برخی دیگر از کشورها نیز قابل تأمل بود. با این حال ترور شهید فخریزاده چنان بود که سیل تسلیتها و همدردیها از سوی برخی کشورهای عربی منطقه و کشورهای دیگر را به سوی ایران گسیل کرد. روز گذشته سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی در وین، با ارسال نامهای به مدیرکل دفتر سازمان ملل در وین و مدیر اجرایی دفتر مقابله با جرم و موادمخدر ملل متحد، ضمن محکومیت شدید ترور شهید فخریزاده، خواهان محکومیت این اقدام تروریستی و غیرانسانی از سوی وی شد. در این گزارش به مواضع برخی کشورها و نوع پیامشان به ایران پرداختهایم.
کشورهای عربی منطقه
عمان از نخستین کشورهایی بود که بدر بن حمد بوسعیدی، وزیرخارجهاش بلافاصله بعد از ترور شهید فخریزاده با ظریف تماس گرفت. طرف عمانی تروریسم در هر شکل آن را غیرقابلقبول دانست.
محمد بن عبدالرحمن آلثانی، وزیر خارجه قطردر تماس با ظریف گفت: انجام چنین اقداماتی تنها هیزم بر آتش ریختن است و در حالی انجام شده که منطقه بهدنبال یافتن راههایی برای کاستن از تنشها هستند.
فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان تماس گرفت و اقدام تروریستی را محکوم کرد.
احمد ناصر المحمد الصباح، وزیر امور خارجه دولت کویت در تماس با محمدجواد ظریف اقدام تروریستی را سبعانه توصیف کرد و مراتب تسلیت دولت کویت به دولت و مردم کشورمان را اعلام کرد.
وزارت خارجه امارات متحده عربی که یک روز قبل از این ترور در اقدامی مشکوک صدور ویزای گردشگری و کار را برای ایرانیان و برخی کشورهای مسلمان لغو کرده بود در بیانیهای اعلام کرد: امارات جنایت «ترور شنیع» آقای محسن فخریزاده را محکوم میکند؛ امارات متحده عربی از همه طرفها میخواهد تا نهایت خویشتنداری را برای جلوگیری از سوق دادن منطقه به سطح جدیدی از بیثباتی و تهدید صلح، بهکار گیرند.
اروپا و نهادهای بینالمللی: خویشتنداری کنید
اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای در واکنش به ترور شهید محسن فخریزاده، دانشمند هستهای ایران گفت: «در ۲۷نوامبر۲۰۲۰ در آبسرد ایران، یک مقام دولتی ایران و چندین شهروند در حملات خشونت آمیز جان باختند. این یک عمل مجرمانه و مغایر با اصل احترام به حقوق بشر است. » در این بیانیه آمده است: در این اوضاع ناپایدار، بیش از هر زمان دیگری مهم است که همه طرفها آرامش و حداکثر خویشتنداری خود را حفظ کنند تا از تنشهایی که به نفع هیچکس نیست، جلوگیری کنند.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل ضمن محکوم کردن ترور شهید فخریزاده، خواستار خویشتنداری و پرهیز از هرگونه اقدامی شد که باعث افزایش تنشها در منطقه میشود.
ظریف : پشت دعوت به خویشتنداری پنهان نشوید
بدون شک حمله تروریستی به دانشمند هستهای ما توسط یک رژیم تروریست طراحی و برنامهریزی و توسط همدستان جنایتکار آن اجرا شده است. شرمآور است که برخی از ایستادن در برابر تروریسم خودداری کرده و خود را پشت دعوت به «خویشتنداری» پنهان میکنند. بیکیفر گذاشتن، به جسورتر شدن رژیم تروریستی منجر میشود که تجاوزگری در ذات آن است.
دوستان دوران تحریم
سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد: چین از شنیدن خبر ترور دانشمند ایرانی شوکه شده است. اینگونه خشونتها و اقدامات مجرمانه منجر به تضعیف ثبات و امنیت در منطقه میشود و چین آن را محکوم میکند.
وزارت خارجه ترکیه اعلام کرد: ما از کشتهشدن دانشمند ایرانی، بر اثر حمله مسلحانه متأثر شدیم و این اقدام شنیع را محکوم میکنیم.
وزارت امور خارجه ونزوئلا در بیانیهای اعلام کرد: کاراکاس صمیمانهترین همدردی خود را به مردم و دولت ایران در برابر چنین اقدام ناجوانمردانهای ابراز داشته.
وزارت خارجه روسیه با محکومکردن ترور دانشمند ایرانی اعلام کرد هرکس که در پشت سر این ترور قرارگرفته باشد باید مسئولیت کار خود را بپذیرد.
سایر کشورها
حنیف اتمر، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان در تماس با محمدجواد ظریف اقدام تروریستی روز جمعه را که منجر به شهادت دکتر فخریزاده شد محکوم کرد و تروریسم در هر شکل آن را مردود دانست.
جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان درتماس با محمدجواد ظریف با ابراز همدردی و تسلیت درخصوص اقدام تروریستی که منجر به شهادت دانشمند هستهای دفاعی کشورمان شد، این اقدام غیرانسانی را محکوم کرد.
طالبان هم محکوم کرد
سفارت ایران در قطر در حساب توییتری خود نوشت: «هیأتی از دفتر سیاسی طالبان با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دوحه ضمن عرض تسلیت به مناسبت ترور دانشمند شهید فخریزاده و ادای احترام به آن شهید عزیز، ورود حمید دهقانی به دوحه را بهعنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران خیرمقدم گفته و برای ایشان آرزوی موفقیت کردند.»
سه شنبه 11 آذر 1399
کد مطلب :
117444
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/gJD4k
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved